Що таке Always-on display і чому Apple не може скопіювати це у Android

Час читання: 4 хв.

Останнім часом було багато повідомлень про майбутню серію Apple iPhone 14. Одна з цікавих новин полягає в тому, що топова версія iPhone 14 Pro буде підтримувати функцію постійного дисплея. Always-on display вже давно є у смартфонах на Android та навіть має різні хитрощі. Однак, ця функція недоступна для iPhone. Може здатися, що реалізація такої простої витівки має бути для такого гіганта, як Apple, легкою прогулянкою, але це не так. А може бути все складніше і справа зовсім не в тому, щоб змінити правила управління дисплеєм? Може тому Apple і не могла так довго реалізувати подібну функцію?

Реклама

Як дізнатися, чи надійшло повідомлення, не включаючи екран

Ще в епоху звичайних мобільних телефонів багато хто з них продавався з «мигалками». Вони розміщувалися з обох боків, щоб нагадати вам про пропущені дзвінки, текстові повідомлення або низький заряд батареї. Ви могли побачити, що щось пропущено, навіть не вмикаючи екран. Це зручно і вважається попередником функції постійно увімкненого дисплея.

Постійно увімкнений дисплей показує ключову інформацію в частині постійно увімкненого екрана, замінюючи функцію нагадування про миготливе світло. На зорі смартфонів постійно увімкнений дисплей не був звичайним явищем головним чином тому, що в більшості мобільних телефонів на той час використовувалися РК-екрани . Цей тип дисплея не підходить для реалізації функції постійно увімкненого дисплея – потрібен OLED та його варіації.

Чому не всі екрани підтримують Always-on display

Через характеристики забезпечення підсвічування РК-екранів, навіть якщо відображається лише невелика область контенту, він все одно має бути освітлений весь. Тому навіть у суто чорній сцені екран все одно трохи світиться сірим кольором. Це основна причина, через яку РК-екрани набагато менш контрастні, ніж OLED-екрани.

Побічним явищем цього стало те, що РК-екран в середньому споживає більше енергії, що впливає на термін служби батареї. OLED-екран підтримує випромінювання світла лише на рівні пікселів, що дозволяє незалежно контролювати, чи випромінює певний піксель світло. Наприклад, при відображенні чистого чорного кольору OLED-екран може вимкнути пікселі. Тому енергоспоживання вимкнених пікселів близько до нульового , хоча включені споживають більше, ніж їхні побратими у РК-екранах. Саме тому OLRD і дозволяє відображати чистіший чорний колір, а заодно в середньому (саме в середньому) забезпечує більш енергозберігаючий ефект.

OLED-екран може висвітлювати невелику частину себе, і він завжди включений для відображення потрібної інформації, такої, як час і нагадування про повідомлення. Користувачі можуть бачити ключову інформацію без необхідності брати телефон до рук. Висвітлено лише невелику частину екрана, що дуже впливає споживання енергії, але підвищує зручність використання.

Що може бути на екрані, коли він вимкнено

Середні та флагманські Android-смартфони вже давно підтримують функцію постійного відображення. Вони мають багато вбудованих стилів відображення на екрані на вибір. На додаток до такої інформації, як повідомлення, час, дата тощо. На екрані можуть відображатися цікаві візерунки або текст. Користувачі також можуть налаштовувати вміст на екрані, у тому числі налаштовувати тип повідомлень, вбудовані кольори стилів, макети тощо, роблячи екран дуже персоналізованим.

Зараз читають  Топ-10 професій, які ШІ може замінити в майбутньому

Чи є у iPhone Always-on display

Функція постійного відображення на телефонах Android не завжди увімкнена за замовчуванням. Її треба активувати у налаштуваннях. Але така нагода хоча б є. Apple застосовує OLED екрани, починаючи з iPhone X, що вийшов у 2017 році, але досі не може реалізувати постійне відображення інформації на екрані.

Ми бачимо, що використовувати функцію постійно увімкненого дисплея не так вже й складно. Тому майже всі сучасні Android-смартфони із OLED-екранами пропонують підтримку цієї функції.

Серія iPhone 12 повністю перейшла на OLED-екрани. Здавалося б, обмежень вже немає, але Apple все одно не поспішає продавати постійне відображення інформації. Якщо iPhone захоче реалізувати функцію завжди увімкненого дисплея, серйозних технічних проблем не виникне. Однак зараз жоден iPhone не підтримує цю функцію.

У нещодавніх повідомленнях стверджується, що серія iPhone 14 Pro підтримуватиме Always-on display. Крім того, з оновленою версією екрана LTPO він також підтримуватиме мінімальну частоту оновлення 1 Гц. Коли функція постійного відображення активна, вона може зменшити частоту оновлення до 1 Гц (1 раз на секунду). Це може ефективно економити енергію, зменшувати вплив на термін служби батареї та покращувати якість відображення на екрані.

На конференції розробників Apple – WWDC22 – Apple випустила iOS 16 з переробленим інтерфейсом екрана блокування. Крім серйозних змін у стилі інтерфейсу, були додані такі віджети, як погода та батарея. Користувачі можуть настроїти власний інтерфейс блокування екрана. Інтерфейс екрана блокування тепер також може відображати таку інформацію, як сповіщення про події, що стало більш функціональним. Функція постійно увімкненого дисплея може безпосередньо застосовуватися до інтерфейсу екрана блокування. З новою функцією блокування екрана Apple захоче оптимізувати витрати батареї.

Чи потрібно користуватися Always-on display

Функція постійно увімкненого дисплея не тільки зручна, але й подовжує час автономної роботи телефону. Попередній звіт показує, що у бета-версії iOS 16 для розробників було виявлено деякі докази структури коду, пов’язані з AOD (постійне відображення). Це ще раз підтверджує, що серія iPhone 14 Pro може підтримувати функцію постійного відображення.

Як ми бачимо, Apple в черговий раз потрібен час, щоб реалізувати функцію, яка вже давно є в Android. Це дивно, адже технічно було досить просто. Так ходять чутки про те, що компанія позбавиться чубчика, перемістивши всі датчики у два отвори екрану. У цьому випадку за купертинівців можна заступитися, адже на відміну від Android смартфонів, iPhone пропонує систему розблокування за 3D розпізнаванням осіб. Для цього потрібні додаткові датчики і саме вони розташовані в чубку. Відмова від них зменшить безпеку розблокування, а на це Apple не піде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.