Головна Статті Нова iOS 16 схожа на Android, але вона все одно краща

Нова iOS 16 схожа на Android, але вона все одно краща

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто думає, що WWDC, про яку всі говорять і де Apple представляє свої нові версії операційної системи, це щось швидкоплинне. Насправді це велика конференція розробників, яка триває кілька днів і є чимось подібним до Google I/O, але у світі Apple. Просто в перший день цієї конференції проводиться захід, на якому демонструються нові операційні системи. Цього року презентація знову була онлайн, але від цього вона не стала менш цікавою. Для нас найважливішим був iOS. Давайте розглянемо, що нам представили, а ви вже самі собі вирішите, що з цього скопійовано з Android, а що запозичено на рівні ідеї.

Що нового в iOS 13

Apple представила iOS 16 та її відгалуження для iPadOS 16 з безліччю нових функцій, які в основному стосувалися екрана блокування. Також були представлені watchOS 9 (для Apple Watch), macOS Ventura (для MacBook і Mac) і процесор М2, який став потужнішим і ефективнішим за модель попереднього покоління. Але, як ми і сказали вище, ми обговорюватимемо саме мобільну ОС.

Екран блокування iOS 16

Основна зміна в iOS 16 – це екран блокування. Компанія представляє найбільше оновлення для нього за весь час. Новий екран блокування дозволить користувачам налаштовувати зовнішній вигляд дати та часу, встановлюючи для них різні кольори та відтінки. Також можна встановлювати різні фотографії і навіть додавати віджети. Не має значення, чи використовуєте ви фотографію, статичні шпалери або будь-які нові живі шпалери. Екран блокування пропонує широкі можливості налаштування. До цього, нагадаю, можна було лише поміняти заставку і більше нічого.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Android вже пропонував підтримку віджетів на екрані блокування, але від цієї функції відмовилися. А ось відображення віджетів знизу, а не зверху, це справді зручне та корисне нововведення. Тим більше, що тепер вони займатимуть ще менше місця, вкладаючись у ще акуратніші стопочки, ніж раніше. Тому вони не будуть блокувати фотографію, яку ви розмістили як шпалери. Вона, до речі, може змінюватись, і це називається Photo Shuffle. Таке у різних оболонках Android теж зустрічається вже багато років.

Зручні сповіщення на екрані блокування

Існує новий API Live Activity, який дозволяє отримувати зручніші повідомлення з оновленнями в реальному часі. Наприклад, він може показувати рахунок в іграх або доставку їжі, яку ви замовили через програму. Це справді зручно. Тепер не треба буде розблокувати телефон, щоб отримати інформацію.

Нові функції повідомлень в iOS

iOS 16 також представляє три нові функції для повідомлень. Тепер ви можете редагувати повідомлення і навіть скасувати його надсилання . Крім цього, ви можете помітити діалоги як непрочитані. А ще є новий режим диктування, якому більше не потрібне підключення для передачі даних – він працює локально на телефоні та повністю на пристрої. Ви також зможете перемикатися між диктуванням та набором тексту з клавіатури. При цьому ви отримаєте автоматичне розпізнавання смайликів, автопунктуацію та повну підтримку Siri. Хоча, звісно, ​​не у всіх регіонах.

Оновлений Гаманець у iOS 16

Важливі зміни торкнулися програми Wallet. Проте, Apple старанно працювала над тим, щоб у цій програмі можна було зібрати платежі, документи та інші речі, включаючи ключі доступу. Тепер їх можна не просто складати в Гаманець, а й ділитися ними через СМС або електронною поштою з іншими користувачами iPhone. Вони отримають його, додадуть до себе в Гаманець і зможуть відчинити двері.

Функція Apple Pay Later дозволяє користувачеві розділити покупку на рівні платежі терміном до шести тижнів. Існує також відстеження замовлень Apple Pay, яке зберігатиме докладні квитанції у Wallet та відображатиме інформацію про відстеження замовлень.

Загальні фотографії iCloud

З’явилася нова бібліотека фотографій iCloud. Її можна створювати для шістьох людей і додавати туди фотографії зі свого альбому, включаючи автоматичне завантаження за розпізнаванням осіб або датою, коли були зроблені ці фотографії.

Нові карти Apple

Карти Apple теж отримали покращення, але всі вони не такі важливі в нашій країні. Проте вони все одно викликають інтерес. З’явилися вони через те, що компанія хоче мати надійну екосистему, не покладаючись на Google .

Програма отримала можливість складної побудови маршруту з додаванням до 15 зупинок у дорозі . При цьому можна купувати квитки та зберігати їх. Інші нововведення торкнулися візуалізації. Зокрема анімовані 3D моделі деяких об’єктів на карті, які допоможуть краще орієнтуватися на місцевості. Наприклад, кафе з величезним пончиком на вході чи відома вивіска Las Vegas.

Виділення об’єктів у iOS

На презентації показали цікаву функцію, як на картинці натиснули зображення собаки, воно відокремилося від фону і його відправили повідомленням. Це виглядає просто як фантастика. Apple каже, що для цього використовується машинне навчання. Але перші відгуки кажуть, що працює це все поки що досить сиро. Отже, ще є куди покращувати, але сама ідея хороша.

Нові функції Apple Carplay

Це одна з найцікавіших змін, яку нам запропонували на презентації. Apple представляє нове покоління Carplay. Його підтримка з’явиться в деяких автомобілях наприкінці 2023 року . Система зазнає серйозних змін і працюватиме на всіх доступних екранах в автомобілі, включаючи дисплей водія. Це стосується моделей, які оснащені єдиною системою екранів, що включає центральний екран, РК-екран замість приладової панелі та/або довгі екрани у всю передню панель, як у нових преміальних автомобілях.

Нові функції дозволяють Carplay зчитувати та відображати важливу інформацію, таку як швидкість, обороти двигуна, рівень палива та температури. Також можна повністю налаштувати всі екрани. Це вкотре натякає на те, що Apple готує ґрунт для своїх майбутніх електромобілів.

Що ще є в iOS 16

У iOS 16 з’явилося безліч інших функцій, таких як нові налаштування нотаток, нові поліпшення для всієї системи, але всі вони не тягнуть на революційні і лише трохи змінюють програми або їх зовнішній вигляд.

Пристрої, які підтримують iOS 16

  • iPhone 13
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone SE (2020-го року та новіший)

Коли вийде iOS 16

Попередня версія iOS для розробників вже є доступною для учасників програми. Публічна бета-версія для всіх бажаючих з’явиться лише наступного місяця. Фінальна версія з’явиться як доступне оновлення для всіх підтримуваних пристроїв лише у вересні. Напевно старт масового поширення співпаде із запуском iPhone 14, на якому вона буде встановлена ​​з коробки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: