Чи шкідливо залишати смартфон на зарядці вночі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато людей залишають свій смартфон підключеним до розетки на всю ніч. Однак це може зашкодити акумулятору, принаймні в деяких випадках.

Спочатку варто сказати, що сучасні смартфони застраховані від перезаряду або глибокого розряду. Весь процес зарядки пристрою відповідає контролер, який автоматично припинить подачу струму при повній зарядці акумулятора і не дасть йому повністю розрядитися, вимкнувши смартфон при 1-4% заряду, що залишився. Тому сучасні смартфони менш вибагливі до процесу зарядки та здатні «вибачити» користувачам чимало помилок.

Заряджаємо смартфон уночі: шкідливо чи ні?

Тим не менш, підходити до процедури зарядки абияк все-таки не варто. І насамперед, це стосується так улюбленої багатьма нічної зарядки. Так, залишити смартфон на зарядці на ніч, а вранці отримати повністю заряджений гаджет дуже зручно. Але це все-таки шкідливо для акумулятора смартфона, хоч і не так шкідливо, як було раніше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Справа в тому, що кожен, у тому числі сучасний акумулятор, має певний ресурс. Це не якась тимчасова шкала, а так зване число циклів заряджання. В середньому, акумулятор розрахований на 500-550 таких циклів, після чого починає проявлятися процес деградації – батарея поступово втрачає здатність утримувати заряд. Наприклад, якщо акумулятор вашого смартфона має ємність 4000 мАг, то з часом ви зможете зарядити його лише до 3400 мАг, потім до 3000 мАг і таке інше.

Якщо ж ви залишаєте свій смартфон увімкненим у розетку на всю ніч, найчастіше він повністю заряджається вже через пару годин. Починаючи з цього моменту, батарея автоматично перестає заряджатися. Однак коли рівень зарядки акумулятора трохи знизиться, смартфон знову зарядиться до 100 відсотків, а його ресурс трохи впаде. Щоночі такий «потроху» набагато прискорить процес деградації акумулятора, і час автономної роботи вашого смартфона зменшуватиметься.

У мережі можна зустріти поради тримати заряд акумулятора смартфона між 50 та 80 відсотками. І це дійсно може допомогти трохи продовжити термін його служби до 1000-1500 циклів проти стандартних 500. Проте варто розуміти, що в цьому випадку заряджати смартфон доведеться набагато частіше. Тому реальний виграш у часі виявиться не 3-кратним, а набагато скромнішим.

Як правильно заряджати акумулятор смартфона?

Найкраще заряджати смартфон вечорами. Поки ви сидите ввечері перед телевізором і дивитеся фільм або футбол, ваш мобільний телефон може заряджатися. Як тільки індикатор стану акумулятора почне відображати від 70 до 90 відсотків, від’єднайте зарядний пристрій від мережі.

Більшість сучасних смартфонів мають батареї ємністю близько 5000 мАг, і 80% заряду їм цілком достатньо, щоби протриматися доба.

Щоправда, всі переваги великого акумулятора при раціональній зарядці зникають.

Теоретично, смартфон можна вимикати на ніч для економії заряду акумулятора і його менш частої зарядки. Тим більше, що вночі він вам навряд чи знадобиться. Якщо ж ви використовуєте свій мобільний телефон ще й як будильник, то краще перевести його в «Режим польоту», при якому енергоспоживання пристрою помітно скоротиться. Втім, тут і не треба нічого вигадувати самостійно. Багато виробників смартфонів передбачили нічні режими роботи, які і покликані максимально зменшити енергоспоживання, коли ви спите і не користуєтеся телефоном.

Чи шкідлива швидка зарядка?

Рідкісний сучасний смартфон не підтримує технологію швидкої зарядки, але що це таке? Стандартний адаптер живлення смартфона має вихідну потужність 10 Вт. Вона складається з напруги 5В та сили струму до 2А. Все що вище за ці показники, вже можна називати швидкою зарядкою.

Процес швидкої зарядки відбувається у кілька етапів. На першому з них заряджання смартфона виробляється великими струмами – швидкість заряджання максимальна. Після досягнення певного розробником технології рівня заряду (зазвичай 70-80 відсотків) починається його підзарядка малими струмами – швидкість заряджання сповільнюється. Таке зниження сили струму якраз і необхідне для запобігання перегріву та пошкодженню акумулятора.

Більш того, деякі технології швидкого заряджання високої потужності передбачають використання двокомпонентних батарей з їх незалежною зарядкою для зменшення потужності зарядки на елемент із збереженням її високої швидкості. Наприклад, за таким принципом працюють швидкі зарядки потужністю 120 Вт.

Іншими словами, виробники зробили все для того, щоб швидка зарядка не призвела до збільшеного зношування батареї, і, на наш погляд, її використання цілком безпечне. Хоча, якщо ви не довіряєте цим висновкам, то можете самостійно відключити швидку зарядку будь-якого смартфона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.