Статті

Телефон із двома SIM-картами сідає вдвічі швидше: міф чи правда?

Share
Час читання: 3 хв.

У мережі існує думка, що телефон з двома SIM-картами сідає вдвічі швидше за такий же односімковий гаджет. Чи так це?

Колись давно виробники зневажливо ставилися до двох слотів SIM-карт, використовуючи їх тільки в бюджетних гаджетах. Але часи змінюються, і тепер більшість сучасних флагманів підтримують дві SIM-карти, а знайти телефон з однією сімкою стало якщо і не подвигом, то вже досить складним завданням.

Зручність таких гаджетів не викликає сумніву, але як щодо їхнього енергоспоживання? В інтернеті часто зустрічається думка, що смартфони з двома сімками витрачають вдвічі більше енергії. Так це чи ні? Давайте розумітися.

Які технології Dual SIM існують?

Коли виробники не розуміли потреб користувачів у двох окремих SIM-картах, людям доводилося самостійно дбати про себе, використовуючи різноманітні адаптери та програмовані SIM-картки. Але ті часи швидко минули, і на світ з’явилася технологія Dual SIM Single Standby (DSSS). Її головним недоліком була необхідність вручну перемикатися на потрібну SIM-карту, тому особливо популярною ця технологія не стала. Фактично, виробники встигли випустити лише кілька смартфонів із DSSS, після чого про неї остаточно забули.

У наш час поширення набули технології Dual SIM Dual Active (DSDA) та Dual SIM Dual Standby (DSDS). Перша з них передбачає використання окремого радіомодуля для кожної сімки, завдяки чому вони можуть працювати одночасно – ви зможете додзвонитися до людини з DSDA за одним номером, навіть якщо він розмовляє іншим.

У випадку з технологією DSDS у смартфон встановлюється лише один радіомодуль, а сімки можуть працювати одночасно тільки в режимі очікування. Іншими словами, друга SIM-картка буде недоступна, якщо людина розмовляє по першому номеру.

Чи справді телефон із двома SIM-картами сідає швидше?

Звичайно, телефон з двома SIM-картами не сідатиме удвічі швидше за свого односімкового побратима. Хоча б через те, що левову частку енергії акумулятора будь-якого сучасного смартфона споживають його екран і програми, що найчастіше використовуються. І на цьому фоні енергія, що витрачається для роботи в мережі стільникового зв’язку, буквально втрачається. Хоча так і не завжди.

Найінтенсивніше радіомодуль телефону працює при підключенні до вежі стільникового зв’язку та перемиканні між ними, а значить і енергії витрачає більше. Тому, якщо ви цілий день проведете вдома або в офісі, де рівень сигналу досить хороший, ви просто не помітите особливої ​​витрати батареї на роботу сімок. При активному переміщенні містом витрата зросте з допомогою необхідності перемикання між вежами стільникового зв’язку. Максимальною вона стане, якщо ви знаходитесь в місці, де рівень сигналу вкрай невисокий.

І саме тут настав час згадати про технології DSDS і DSDA, принцип роботи яких ми описали трохи вище. Телефон із двома незалежними радіомодулями (DSDA) та двома SIM-картами справді витрачатиме вдвічі більше енергії на підтримку роботи у двох мережах стільникового зв’язку, ніж гаджет з однією сімкою. Але ж ми пам’ятаємо, що більшість запасеної акумулятором енергії йде на інші функції смартфона – серфінг в інтернеті, перегляд відео, ігри і т.д. Тому на їх фоні ці витрати виявляться не такими істотними.

Щодо технології DSDS, то вона набагато енергоефективніша за DSDA за рахунок використання тільки одного радіомодуля, нехай і вимушеного працювати в більш інтенсивному режимі через необхідність шукати сигнал двох операторів. Ця витрата практично непомітна, коли ви знаходитесь в одному місці, але вона зростає під час поїздок містом, а тим більше в міжміських поїздках.

Власне, навіть технологія DSDS набула найбільшого поширення в сучасних телефонах, тоді як гаджети з DSDA в наш час зустрічаються вкрай рідко.

Висновки

Телефон з двома SIM-картами в жодному разі не сідатиме в 2 рази швидше односімочного гаджета з тієї простої причини, що основний заряд його акумулятора витрачається на підтримку інших функцій – роботи екрану, процесора та графіки. На тлі їх енергоспоживання радіомодуля виглядає незначним.

Звичайно, при низькому рівні сигналу мережі або активному переміщенні користувача витрата енергії на підтримку роботи двох SIM-карток йде у помітний відрив у порівнянні з телефонами з однією сімкою. Але навіть у цьому випадку вона не може зрівнятися з іншими споживачами енергії пристрою.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Чому телефон з часом починає працювати повільніше і як це виправити

    З часом будь-який смартфон починає працювати повільніше: довго відкриваються програми, завантажуються фото, а також сповільнюється…

    20.09.2024

    Apple готує вражаючий iPhone 17 Air, який здивує всіх

    Apple готує до випуску повністю оновлену лінійку iPhone, яка зацікавить як давніх фанатів, так і…

    20.09.2024

    Названо пристрої Samsung Galaxy які вже отримали оновлення One UI 6.1.1

    Слідом за нещодавнім релізом досить великого оновлення One UI 6.1.1 для флагманської серії Galaxy S23…

    20.09.2024

    Apple взялася за старе: iOS знову уповільнює iPhone

    Днями відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18, але напевно більшість користувачів навіть не припускали, що Apple…

    20.09.2024

    PlayStation 6 вийде у двох різних версіях, одна з яких буде більш доступною

    Як повідомляється, Sony розробляє дві різні SoC (System on Chips) для майбутньої PlayStation 6, що…

    20.09.2024

    Наступний складний телефон Samsung може мати нову назву

    У липні Samsung представила Galaxy Z Fold 6, але ще до цього з’явилися чутки про…

    20.09.2024