Xiaomi вигадала, як позбавити Android головної переваги перед iOS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато користувачів телефонів постійно встановлюють програми лише через APK. Частина навіть повністю ігнорує магазин програм Google Play або інші. Наприклад, користувачі нових моделей Huawei останніх пару років не мають доступу до магазину програм Google і, крім AppGallery, чи не єдиною альтернативою для них залишається використання APK файлів, які можна завантажити з джерел або обмінюватися ними з іншими користувачами. Можна навіть створювати їх самому, але це окрема історія. Наразі ми зробили ще один крок у бік відмови від такого способу встановлення додатків.

Що таке APK

APK – це Android Package, формат архівних файлів-додатків, що виконуються, створюваних для Android і деяких інших операційних систем, які засновані на вихідному коді Android. Для простоти використання кожен додаток Android компілюється та упаковується в один файл. Він включає весь код програми, яке користувач хоче завантажити. Назва файлу може бути будь-яким і включати назву програми та/або його версію, але його розширення обов’язково має бути ”.apk”.

Зручність використання APK

Протягом багатьох років простота вилучення та обміну APK-файлами (використовуваними для встановлення програм) була перевагою для екосистеми Android. Наприклад, якщо нещодавно оновлення програми викликає серйозні проблеми, ви можете перейти на веб-сайт виробника або сторонній ресурс і завантажити звідти старішу версію, поки проблема не буде вирішена. Також програмами можна обмінюватися один з одним, що теж зручно. А ще так можна встановлювати програми, які не розміщуються у Google Play. Щоправда, це вже сумнівна історія і зловживати цим не варто.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Заборона встановлення APK

Але не всі компанії в захваті від можливості копіювати та встановлювати APK-файли зі сторонніх джерел. Тому зараз надійшло повідомлення, що Xiaomi вже створила Android-проект з відкритим вихідним кодом, який забороняє власникам пристроїв копіювати APK-файли зі сторонніх джерел. Причина в тому, щоб захистити приватні ресурси.

Xiaomi хоче, щоб програми були доступні тільки в Google Play або в іншому надійному магазині. Зненацька проти ініціативи компанії виступила Google. Але не через конкуренцію та свободу джерел отримання контенту. Проблема в тому, що програмне забезпечення, підготовлене Xiaomi, має значний недолік.

Воно призначено для блокування вилучення файлів APK тільки зі звичайного збирання Android. За словами одного зі співробітників Google, щоб обійти це обмеження, достатньо буде встановити налагоджувальне складання «зеленого робота» і це дозволить витягти APK звичайним способом. Тобто можна зробити висновки, що захист Xiaomi не такий вже й сильний.

Чи потрібно скасовувати установку APK

Втім, ніхто не стверджує, що такий захист не потрібен. Ідеться саме про те, що це конкретне рішення може бути просто неефективним. Це означає, що робота над блокуванням установки сторонніх програм через APK ще не закінчена. Отже, рано чи пізно така можливість може бути закрита остаточно .

Швидше за все, це буде не завтра і не в найближчій версії Android, яка з’явиться восени, але є перспективи. Компанія Google нещодавно опублікувала статистику розповсюдження версій Android у розділі Android Studio. Через особливості даних Android 12 відсутня у статистиці. Ми також не знаємо частку Android 11, так як зазначені 28,3% займають Android 11 і новіші версії, тобто Android 12 і 12L. У будь-якому разі саме ці системи разом займають найбільшу частку. Android 10 займає 23,9%. Цілком можливо, що Android 10 поки що залишається найпоширенішою версією, оскільки Samsung активно оновлює свої пристрої до Android 12, а частка Android 11 може бути меншою за 23,9%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.