Стало відомо, чи варто вимикати смартфон на ніч

Мобільні пристрої призначені для безперервної експлуатації та мають в арсеналі достатньо функцій, що дозволяють при необхідності вимкнути передачу сигналів, знизити витрати заряду батареї або вимкнути звук, вібрацію та повідомлення, щоб не відволікатися на телефон від важливих справ чи відпочинку.

При цьому багато власників смартфонів практикують вимикання девайсу на ніч, керуючись різними переконаннями. Необхідність такої практики є сумнівною і виробники мобільних пристроїв не закликають користувачів давати відпочивати апаратам ночами. Чому ж багато хто вимикає на ніч свої телефони, і чи варто це робити, ми й розглянемо.

Оптимізація

Деякі власники мобільних девайсів переконані, що вимикати смартфон на ніч слід для оптимізації системи, а чи потрібно це робити за наявності численних програмних засобів, у тому числі вбудованих інструментів системи, ніхто з них не замислюється.

Для очищення телефону та оперативної пам’яті від сміття краще використовувати такі утиліти як CCleaner, Master Cleaner та їм подібні продукти, в останніх версіях Android присутній також інтегрований клінер, що автоматично очищає кеш та інше системне сміття. Так, для оптимізації системи ні вимикати, ні перезавантажувати смартфон не потрібно.

Перезавантаження корисне при виникненні випадкових збоїв, оскільки під час рестарту система перезапустить всі важливі процеси і частково допоможе виправити пошкоджені системні файли, що дозволяє позбавитися деяких незначних помилок.

Відключення заради економії заряду

Ощадливі користувачі не ставлять смартфон заряджатися на ніч, при цьому для багатьох важливо, щоб до ранку заряд батареї був повним. Якщо телефон у справному стані при неактивному екрані та відключених модулях зв’язку, таких як GPS, Wi-Fi, мережа 3G або 4G, розрядитися акумулятор може максимум до 5% за ніч. Економію можна вважати значною, тільки якщо відсутня можливість заряджання найближчим часом, а смартфон майже розряджений, наприклад, ви перебуваєте в дорозі.

При пересуванні батарея сильно сідає, оскільки девайс перемикається від станції до станції, що потребує додаткової енергії. Ця проблема вирішується активацією режиму «В літаку», але якщо рівень заряду зовсім закінчується, краще вимкнути смартфон на той час, поки він не використовується.

Необхідно постійно відключати телефон на ніч, якщо ви, будучи вдома, маєте доступ до електромережі, немає зовсім. До того ж не на кожному пристрої спрацьовує будильник, коли апарат вимкнено.

Відключення заради спокою

Для тих, кому спокій тільки сниться і чий телефон розривається від дзвінків та SMS, а також повідомлень з усіх месенджерів та інших програм відразу, оптимальним рішенням є відключення девайсу на ніч.

Чи справді треба вимикати телефон, питання спірне, адже більшість сучасних смартфонів під керуванням Android (починаючи з версії 5.0) оснащені опцією «Не турбувати», що дозволяє відключити на вказаний час звук та за бажанням зробити винятки для певних важливих абонентів, дзвінки від яких надходитимуть у звичайному режимі.

Є також функція “У літаку”, її можна знайти навіть на старих девайсах. Як і у випадку з режимом «Не турбувати», активувавши опцію, можна продовжувати використовувати смартфон, але доступу до інтернету, дзвінків та SMS у цьому випадку вже не буде.

Випромінювання та радіація

Наукові дослідження з цього питання ведуться десятиліттями, і сьогодні мало хто сумнівається, що електромагнітне випромінювання завдає шкоди організму людині. Але щодо масштабів проблеми, що стосується мобільного девайсу з активованими модулями зв’язку, суперечки ведуться досі.

Вважається, що найвище випромінювання смартфоном генерується в умовах поганого зв’язку, коли пристрій намагається знайти оптимальну вежу для забезпечення кращого сигналу, а також під час з’єднання з базовою станцією, тобто при наборі номера. Таким чином, нічний вплив телефону не може бути більшим, ніж днем, а замість того, щоб відключати апарат на ніч, можна виконати відключення модулів зв’язку, для чого найпростіше скористатися опцією режиму польоту.

Ті ж, хто серйозно стурбований своїм здоров’ям, можуть просто тримати телефон подалі від себе, особливо від голови під час сну (в ідеалі на відстані 2-3 метри від ліжка), а також під час розмов користуватися гарнітурою та не тримати мобільник у кишенях штанів.

Вимикати чи не вимикати

Резюмуючи все вищесказане, відповімо на запитання, чи телефон потрібно відключати на ніч. Залишати девайс постійно працюючим цілком нормально, так само як і періодично вимикати його, від цього апарату ні холодно, ні спекотно.

Шкода відключення живлення ніякого не завдає (на відміну різкої зміни температур), а й приносять будь-якої помітної користі. Отже, варто відключати телефон чи ні, вирішувати може кожен власник з урахуванням особистих причин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.