Ваш Android-смартфон може шпигувати за вами – ось як це виправити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ваш смартфон підслуховує вас? Це питання, яке ніколи не зникне, тому що легко уявити, що хакери або шкідливі програми захоплять ваш пристрій, щоб шпигувати за розмовами, робити фотографії або навіть записувати відео. Але менше людей будуть питати це завдяки Android 12, який має нову функцію конфіденційності, яка візуально попереджає вас про можливе інвазивне спостереження.

Протягом багатьох років виробники телефонів надали користувачам можливість контролювати, які програми мають доступ до камери або мікрофона пристрою. Практично на кожному смартфоні зараз є менеджер дозволів, але він лише допомагає обмежити доступ до функцій пристрою та запобігти або зупинити можливі шкідливі програми, доки не стало запізно. Що станеться, якщо програма обійде ваші обмеження або його не перевірять?

Apple спробувала вирішити проблему безпеки в iOS 14, коли представила кольорові індикатори. Ці візуальні оповіщення завжди показують, коли мікрофон слухає або відкрита камера, чи навмисно, чи зловмисно активована. Android 12 містить подібну функцію, що означає, що дні, коли шпигунське програмне забезпечення залишалося непоміченим, пораховано.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Android 12 забезпечує користувачам прозорість, відображаючи індикатори, коли програма використовує приватне джерело даних через дозволи програми камери та мікрофона. Записи додатків до API, захищених роздільною здатністю під час виконання.

Ці показники конфіденційності є обов’язковими для всіх OEM-виробників, що використовують Android 12 на своїх пристроях. Я обговорю використання цих індикаторів на пристроях моделі Google Pixel та Samsung Galaxy. Інші OEM-виробники можуть містити деякі налаштування по-різному.

Використання ідентифікаторів конфіденційності камери/мікрофону

Щоразу, коли програма на вашому телефоні Android 12 використовує вашу камеру або мікрофон, ви побачите індикатор конфіденційності – зелену підказку зі значком камери або мікрофона – у вашому рядку стану. Це триває лише секунду, перш ніж повертається до зеленої точки в кутку екрана.

Коли ви запускаєте інші програми поверх тієї, яка використовує дані вашого мікрофона або камери, зелена підказка та крапка залишаться видимими. Це потрібно для Android 12, незалежно від того, який пристрій виробника ви використовуєте.

Ви можете побачити зелений значок, відкривши повідомлення пальцем. Натискання значка відкриває діалогове вікно, яке вказує, яке програма прослуховує аудіо або записує відео, а натискання цього повідомлення переведе вас прямо до дозволів програми. Це все додаткові вимоги до Android 12, яким повинні дотримуватись OEM-виробники.

Використання налаштувань інформаційної панелі конфіденційності

Android 12 також містить панель конфіденційності, щоб побачити, які програми отримували доступ до конфіденційної інформації або функцій пристрою протягом останніх 24 годин. Щоб знайти інформаційну панель на моделі Google Pixel, перейдіть до Установки -> Конфіденційність -> Панель конфіденційності. Він може бути в іншому місці для інших OEM-виробників. Наприклад, просто перейдіть в Налаштування -> Конфіденційність на моделі Samsung Galaxy.

Якщо ви виберете елемент, який нещодавно використовувався, ви побачите всі програми, які отримували доступ до нього, на часовій шкалі, так що ви точно знаєте, коли кожен випадок стався.

Натискання назви програми на часовій шкалі відкриє дозволи для цієї програми (або дасть вам посилання, щоб відкрити всі дозволи програми на моделі Galaxy). Ви також можете натиснути кнопку «Керувати роздільною здатністю» внизу (або «Переглянути всі програми з цією роздільною здатністю» на моделі Galaxy), щоб побачити всі програми, яким дозволено та заборонено отримувати доступ до елемента, у нашому випадку або мікрофон або камера.

Все, що було використано за останній день, з’явиться на діаграмі та списку. Натискання «Перегляд інших дозволів» (або «Всі дозволи» на моделі Galaxy) додає до списку інших функцій.

Якщо ви виберете функцію, яка не використовувалася протягом останніх 24 годин на головному екрані інформаційної панелі конфіденційності на моделі Google Pixel, вона також покаже всі програми, яким дозволено та заборонено доступ до неї. Однак, ви побачите тимчасову шкалу на моделі Galaxy.

На будь-якій сторінці інформаційної панелі конфіденційності торкніться вертикальної точки вгорі, потім “Показати систему” або “Показати системні програми”, якщо ви також хочете побачити всі закулісні програми у списку.

Можливо, шкідлива програма може проникнути у пристрій як системна програма, але це менш імовірно.

Вимкнення доступу до камери та мікрофону

Як показано вище, існує кілька способів перевірити чи відібрати дозволи програми. На складі Android 12 на моделі Google Pixel нижче наведено кілька варіантів. На пристроях інших виробників OEM це може відрізнятися.

  • Натисніть індикатор конфіденційності, потім перейдіть до [Ім’я програми] –> Камера або мікрофон –> Не дозволяти або Вимагати кожного разу.
  • Торкніться “Камера” або “Мікрофон” на панелі конфіденційності, якщо вони були використані протягом останніх 24 годин, а потім перейдіть до [Ім’я програми -> Камера або мікрофон -> Не дозволяти або запитувати кожного разу.
  • Натисніть «Перегляд інших дозволів» на панелі конфіденційності, а потім перейдіть до –> Камера або мікрофон — [Ім’я програми] –> Не дозволяти.
  • Натисніть «Програми» в налаштуваннях, а потім перейдіть до [Ім’я програми] –> Дозволи –> Камера або мікрофон –> Не дозволяти або вимагати кожного разу.
  • Утримуйте програму на головному екрані або панелі програм, а потім перейдіть до розділу Інформація про програму -> Дозволи -> Камера або мікрофон -> Не дозволяти або запитувати кожного разу.

Щоб тимчасово вимкнути доступ до мікрофона або камери до всіх програм:

Перейдіть до Установки –> Конфіденційність, а потім вимкніть «Доступ до камери» або «Доступ до мікрофона».

Відкрийте швидкі налаштування, торкніться піктограми олівця, щоб відредагувати макет, та перетягніть «Камера» або «Мікрофон» з нижнього розділу вгору. Тепер можна відкрити швидкі налаштування та натиснути “Камера” або “Мікрофон”, щоб заблокувати доступ до них.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.