Інтерактивні віджети та нові програми: що нового буде в iOS 16

До презентації iOS 16 залишається зовсім небагато часу. Нова операційна система Apple буде представлена ​​лише через кілька тижнів на конференції WWDC 2022 , яка пройде в період з 6 по 10 червня. Вперше за кілька років у Купертіно вирішили провести цей захід офлайн, запросивши розробників взяти участь у ньому очно. Зрештою, хоч пандемія і не закінчилася, але вже не сприймається як щось жахливе, дозволивши всім нам зростися з нею та прийняти вірус як щось природне. Хотілося б вірити, що і нововведення iOS 16 будуть сприйняті користувачами не менш легко та невимушено.

Незважаючи на те, що iOS 16 не чекає масштабний редизайн, деякі зміни з нею все-таки відбудуться. За даними Bloomberg , нова версія ОС від Apple зможе запропонувати користувачам нові способи взаємодії з системою і низку нових програм, яких раніше просто не існувало.

Що нового в iOS 16

Але що за нові способи взаємодії такі, мабуть, запитаєте ви? Насправді чекати нових жестів управління я не став би. Тим більше, що й старі цілком непогано справляються із завданням управління системою. А ось на що можна розраховувати, то це на вдосконалені віджети , які в наступній версії iOS можуть стати інтерактивними.

Інтерактивність зможе вдихнути у віджети нове життя

Зараз віджети хоч і дають змогу рідше відкривати додатки, до яких вони відносяться, взаємодіяти з ними на робочому столі майже неможливо. Взяти хоча б віджет годинника. Він показує поточний час у вашому регіоні, і, можливо, у деяких інших. Але поставити будильник, не відкривши програми, віджет не дозволяє.

Apple хоче виправити це, перетворивши віджети з візуального елемента, яким вони здебільшого і є, на функціональний. Мало того, що це зробить їхню присутність більш виправданою з практичної точки зору, так ще й дозволить скоротити кількість дій, які необхідні для виконання тих чи інших завдань. Простіше кажучи, те, для чого раніше потрібно запускати програму, тепер можна буде робити прямо на робочому столі.

Безумовно, додати віджетам інтерактивності – це правильне рішення. Тому що хоч Apple і вдалося зробити їх краще, ніж свого часу Google, за фактом ніхто особливо ними не користується. Та й навіщо? Місця на робочому столі вони займають багато, краси точно не додають, а для вирішення тих чи інших питань все одно потрібно запускати програму. А Apple, як свідчить практика, проти всього марного. Віджети намагатимуться якщо не воскресити, то принаймні вдихнути в них нове життя. Подивимося, що з цього вийде.

Нові програми в iOS 16

А ось з новими програмами в iOS 16 все не так однозначно. Інсайдер Марк Гурман, який і написав про них колонку в Bloomberg, не поділився взагалі ніякими подробицями щодо цього, просто згадавши появу свіжого ПЗ як факт. Але що це може бути? Насправді варіантів додатків, які Apple може додати до iOS цього року, не так вже й багато. Але давайте поміркуємо, що це може бути:

  • Apple Music для класичної музики
  • Додаток для керування AR-гарнітурами
  • Додаток служби доставки їжі Apple
  • Додаток для схуднення

Цей невеликий список, як ви розумієте, здебільшого є лише припущенням. Упевненим можна бути хіба що у появі окремої програми Apple Music для прослуховування класичної музики . Практика показала, що насолодитись їй повністю штатний клієнт не дозволяє, оскільки не може грамотно поєднувати різні типи музичних творів.

Наприклад, через особливості механізму добірок Apple Music може поєднувати в одному плей-листі абсолютно несумісні речі, скажімо, заважаючи увертюри та арії. Я вже не кажу про те, що часто один великий концерт може розбиватися на кілька записів, а алгоритми музичної програми Apple можуть не враховувати цього, чим просто руйнують неподільність твору. Програма Apple Music Classical має вирішити цю проблему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.