Захист від програм-вимагачів: як зберегти дані у безпеці

Windows 10 і Windows 11 мають вбудований захист від програм, але він не ввімкнений за замовчуванням. Ось що вам потрібно знати про використання контрольованого доступу до папок.

Програма-вимагач тримає ваші файли у заручниках, шифруючи їх. Функція контрольованого доступу до папок Windows запобігала будь-якій неавторизованій програмі змінювати файли в критичних папках.

Коротка версія

  • Введите ransomware в строку поиска
  • Натисніть на результат захисту від програм-вимог.
  • Включити контрольований доступ до папок
  • Натисніть на екрані керування обліковими записами користувачів

Шаг 1. Введите ransomware в строку поиска

Внутрішній пошук Windows – це найшвидший спосіб знайти більшість налаштувань.

Крок 2. Натисніть на результат захисту від програм-вимог.

Ви також можете перейти до настройок захисту від додатків-вимог, через інтерфейс безпеки Windows, але шукайте найшвидший підхід.

Крок 3. Включити контрольований доступ до папок

Перший заголовок на екрані захисту від додатків-вимог звучить як «Контрольований доступ до папки» з поясненням і перемикачем під ним. Якщо перемикач вимкнено – сірий колір зі словом «вимкнено», як на моєму скріншоті, натисніть на нього.

Крок 4. Натисніть так

Контроль облікових записів користувачів перевірить, чи дійсно ви подали запит на зміну налаштувань. Натисніть «Так», і ви готові до роботи.

Контрольований доступ до стандартних папок захистить ваші папки «Документи», «Зображення, відео», «Музика» та «Вибране» від зміни неавторизованими програмами. Ви можете додати нові папки до списку, натиснувши посилання Захищені папки, і авторизувати нові програми за допомогою посилання Дозволити програму через контрольований доступ до папок.

Вирішення проблем

Я використовую програму, якій довіряю, але Windows каже: “Програма заблокована”.

Тому контрольований доступ до папок вимкнено за замовчуванням. Хоча власні програми Microsoft та деякі відомі законні видання програмного забезпечення авторизовані за промовчанням, можуть виникати деякі помилкові спрацьовування. Це відбувається, відкрийте захист від програми, як описано вище, і натисніть «Дозволити програму за допомогою контрольованого доступу до папки». Ви зможете перевірити нещодавно заблоковані програми та знайти будь-яку програму за допомогою кнопки Додати дозволену програму.

Як додати нову папку до контрольованого доступу до папок?

У налаштуваннях захисту від програм потрібне посилання «Захищені папки». Ви зможете побачити всі захищені папки та додати нові за допомогою кнопки Додати захищену папку. Це чудово підходить для папок проектів програмного забезпечення для розробки або редагування. Просто переконайтеся, що ви не здувайтеся і не додаєте весь жорсткий диск, оскільки багатьма програмами потрібно регулярно створювати та знищувати файли, особливо тимчасові, і контрольований доступ до папок, ймовірно, заважатиме цьому.

Що означає розділ оновлення даних Ransomware?

Якщо ви зв’язали свій обліковий запис Microsoft OneDrive з Windows, будь-які файли, розміщені в синхронізованих папках OneDrive, можна буде відновити, навіть якщо копії на жорсткому диску зашифровані програмним забезпеченням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я