Чому у 2022 році краще купити Android-планшет, а не iPad

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Всі ми давно звикли до того, що найкращий планшет – це завжди iPad. Абсолютно неважливо, яким смартфоном і комп’ютером ви користуєтеся, Айпаду у Android просто немає рівних. Причин тому — безліч. По-перше, сама Google практично забила на цей сегмент пристроїв, по-друге, ось уже кілька років iPad обзавівся власною операційною системою iPadOS і перетворився зі збільшеного iPhone на повноцінний пристрій, що не можна сказати про зеленого робота. Однак у зв’язку з безліччю санкцій і видаленням безлічі додатків з App Store питання постало по-новому. Те, чим багато років хизувалися власники яблучної техніки кануло в лету – ні про яку стабільність екосистеми Apple вже говорити не доводиться. Третина функцій тут вже недоступна і не факт, що ще не відключать.

Скільки коштує хороший планшет

Спочатку слід визначитися, скільки ви готові віддати за хороший планшет. Ціни на iPad завжди були високими, а зараз, коли з поставками все не дуже добре, можуть підскочити ще вище. Ціни у роздрібних магазинах на класичний iPad починаються від 30 тисяч гривень. За цю суму ви отримуєте планшет з товстими рамками, таким собі 10-дюймовим IPS-дисплеєм з частотою оновлення 60 Гц, 64 ГБ постійної пам’яті без SD-карт і купою інших недоліків.

З Android-планшетами у цьому сенсі все набагато цікавіше. Китайці вже давно протнули фішку і почали робити планшети, що пропонують плюс-мінус теж саме, але за вигіднішою ціною. Один з таких – Xiaomi Mi Pad 5, про який ми вже вам розповідали. Погляньте на його характеристики:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • 11-дюймовий екран із частотою оновлення екрана 120 Гц.
  • Субфлагманський процесор Snapdragon 860
  • Пам’ять: 6 ГБ оперативної та 128 ГБ постійної (мінімальна конфігурація).
  • Камери: 13 Мп (тильна) та 8 Мп (фронтальна).
  • Порти: USB-C із підтримкою OTG, бічний сканер відбитків.
  • Акумулятор: 8720 мАг, швидка зарядка 33 Вт.
  • Алюмінієвий корпус, чотири динаміки, підтримка док-станції та стілуса.

І, найголовніше, коштує такий планшет на порядок дешевше. На полицях магазинів Xiaomi Mi Pad 5 коштуватиме вам 12 999 грн, а якщо постаратися і знайти його на АліЕкспрес, то можна заощадити ще більше.

Приложения для iPad

Звичайно, якщо ви купуєте планшет для професійної роботи та збираєтеся займатися 3D-моделюванням, відеомонтажем та іншими завданнями, iPad підійде вам найбільше. Так було завжди і лишиться зараз. Всі вже, напевно, знають, що більшість програм спочатку виходять на iPadOS і лише пізніше з’являються на Android.

Однак тут все не так однозначно. Останнім часом багато розробників заявили, що повністю залишають російський ринок, і видалили свої програми з фірмового магазину додатків Apple. Це означає, що незабаром ваша улюблена монтажка разом із графічним редактором можуть зникнути. Ну чи просто перестати оновлюватися – у чому теж мало приємного.

Google Chrome для планшета Android

Нещодавно в одному відео від своїх колег по цеху я почув думку про те, що прості користувачі купують iPad тільки для перегляду YouTube і тоді краще придивитися до Android-планшетів. Адже без різниці, де ролики дивитися, вірно? Відразу скажу, я з такою думкою докорінно не згоден.

Більшу частину часу у своєму Айпаді я проводжу у браузері. Дивлюся новини, працюю в Google Dock, читаю статті тощо. І тут Android-планшети беззастережно поступаються iPad. По-перше, Apple вже два роки тому повністю зробила браузер настільним. Більше немає потреби переглядати сторінки в мобільній версії сайту, все відкривається прямо як на ПК. Це дуже зручно.

По-друге, розширення. Google чомусь не поспішає додавати цей зручний інструмент у Chrome для Android. Блокувальники реклами, утиліти для роботи зі скріншотами, швидкі нотатки – все це давно доступно на iPad і немає від слова зовсім в Android.

Оновлення Android на планшеті

Коли купуєш новий iPad – одразу розумієш, що придбав пристрій на 5 років уперед. Навіть якщо планшет почне класти і користуватися ним стане важко (що малоймовірно), обов’язково прийде Євросоюз і знову заведе на них справу і почнуться якісь рухи, як це було з USB-C та Fotnite. В цілому, зазвичай iPad стабільно оновлюються протягом 5 років без жодних проблем.

А ось Android-планшети таким похвалитися не можуть. Ось якби Google випустила фірмовий планшет на голому Android типу Google Pixel, то може бути з ним стало б краще, але у того ж Xiaomi або Samsung з оновленнями справи не найкраще. 3 роки – відмінний показник для Android-пристроїв. Далі буде складніше.

Заради справедливості зазначу, що не раз бачив як таксисти використовували планшет п’ятирічної давності як телевізор і говорили, що працює все відмінно. Та й знайомих багато хто користується Galaxy Tab S6 і горя не знає.

Що краще: Android або iPad

Ну і останнє, чого я хотів би торкнутися – екосистема Apple. Всі яблучні пристрої тісно переплетені між собою та доповнюють одне інше. Якщо ви користуєтесь iPhone як основний телефон або працюєте на Mac – iPad відмінно впишеться в цю концепцію. AirDrop з миттєвою передачею файлів усередині екосистеми, можливість перетворити iPad на другий монітор для Mac на пару кліків – все це залишає Android далеко позаду.

Раніше я ще розповів про фірмові яблучні сервіси типу Apple Music, Apple TV, сховище iCloud, доступне на всіх пристроях, та інші, але зараз оплатити підписку на них дуже складно, тому це не можна додати в плюси iPad.

Звичайно, вибирати між Android та iPad треба в конкретному випадку окремо. Хтось вважає, що клавіатура та стілус у Айпада набагато зручніше, ніж у конкурентів. Особисто я користувався S Pen на Samsung, і він мені здався навіть зручнішим. Плюс, для тих, хто ніколи не користувався технікою на Android, можуть зазнати деяких труднощів.

За підсумками iPad зараз варто купувати лише у таких випадках:

  • У вас є iPhone або Mac.
  • Ви працюєте у програмах, яких немає на Android.
  • Ви купуєте планшет як заміну ноутбуку.
  • Ви купуєте планшет на багато років вперед тільки для перегляду YouTube та інших простих завдань.

У всіх інших випадках я придивився б до Android-планшетів. В умовах санкцій та безлічі інших обмежень для російських користувачів пристрій від Google буде цікавішим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.