Експерти виявили найефективніший сценарій телефонного шахрайства

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фахівці Університету Маккуорі (Сідней, Австралія) провели дослідження, присвячене телефонному шахрайству, та виявили найефективніші скрипти та емоції, на яких «грають» шахраї.

Під керівництвом професора Далі Каафара (Dali Kaafar) фахівці вивчили більше ста годин шахрайських телефонних дзвінків і за допомогою технологій машинного навчання та обробки природного мовлення виділили чіткі етапи та ключові точки у застосовуваних шахраями техніках соціальної інженерії.

Команда Каафара транскрибувала понад 300 шахрайських дзвінків, опублікованих на YouTube людьми, що вдалися, ніби попалися на вудку шахраїв. Моделі штучного інтелекту (ІІ) шукали в них певні фрази і ключові слова, а також зміни теми, що часто зустрічаються, за якими можна виявити сценарій, взятий за основу телефонними шахраями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як з’ясували дослідники, ці сценарії містять безліч ходів, які можна умовно розбити на чотири етапи.

Етап 1 – Подання

Шахрай видає себе за надійну особу і говорить авторитетно, з великим знанням справи. Метою дзвінка є попередити жертву про те, що їй загрожують серйозні штрафи (від правоохоронних органів, податкової служби тощо).

Етап 2 – Допомога

Шахрай видає себе за помічника, готового допомогти у вирішенні питання. Він домагається розташування жертви, нібито допомагаючи їй вирішити проблему, дає покрокові інструкції щодо переходу на сайт, встановлення програмного забезпечення або заповнення онлайн-форм.

Етап 3 – Загроза

На даному етапі емоції можуть зашкалювати, оскільки шахрай загрожує жертві кримінальною відповідальністю, судом, арештом та в’язницею. Він говорить швидко, пересипаючи мову юридичними термінами, і раз у раз перебиває жертву, не даючи їй зібратися з думками і поставити запитання.

Етап 4 – Оплата/Фінал

Домогшись бажаного (переведення грошей на карту, завантаження жертвою шкідливого ПЗ тощо), шахрай переводить розмову в спокійніше русло. Іноді дзвінок завершується обіцянкою шахрая передзвонити для підтвердження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.