Що таке бездротова зарядка. Як вона працює і чи потрібно нею користуватися

У наші дні бездротова зарядка стала досить поширеною. Від столів у кав’ярнях до приладових панелей автомобілів і навіть килимків для миші ви знайдете зарядні пристрої практично скрізь. А якщо у вас є сумісний пристрій, все, що вам потрібно зробити, це помістити його у зазначене місце, і магічним чином почнеться зарядка. Я вже давно почав користуватися ним, і для мене при виборі нового телефону обов’язкова умова, щоб у ньому була бездротова зарядка. Правда, як показує практика, незважаючи на її популяризацію та поширення, багато хто ще не знайомий з цією технологією. Зараз спробуємо розповісти про неї докладніше.

Як працює бездротова зарядка

Як би це не було зручно, не всі бездротові зарядні пристрої влаштовані однаково. І хоча, поза сумнівом, привабливо позбутися проводів назавжди, є деякі застереження, пов’язані з цією технологією.

Бездротова зарядка заснована на досить простому принципі електромагнітної індукції . У двох словах це є пропускання змінного струму через мідну котушку, яка створює магнітне поле в безпосередній близькості від себе. Якщо ви помістите іншу котушку в зону досяжності поля, то котушка, що приймає, ”вироблятиме” струм.

У контексті бездротової зарядки первинна котушка знаходиться всередині зарядного пристрою та отримує живлення від розетки. Вторинна котушка знаходиться всередині вашого смартфона і отримує індукований струм без проводів.

Саме тому пристрої з бездротовою зарядкою називаються саме бездротовими, хоча формально дроти все ж таки є (від розетки до зарядної станції). Тут є одне важливе обмеження бездротова зарядка працює тільки через скло або пластик. Алюмінієвий корпус екранує передачу та заряджання без проводів неможливе. Винятком є ​​Google Pixel 5, але творці пішли на хитрість. Вони вирізали в задній стінці отвір, в який вставили котушку, і нанесли полімер. Так здається, що стінка повністю алюмінієва, але це хибне відчуття.

Чи всі бездротові зарядки однакові

Гаджети та зарядні пристрої для них повинні взаємодіяти один з одним, щоб визначати швидкість заряджання та інші параметри. У минулому існувало кілька конкуруючих стандартів бездротової зарядки. Однак на сьогоднішній день домінуючим став стандарт Qi (читається ”чи”), розроблений консорціумом Wireless Power Consortium . Більшість бездротових зарядних пристроїв підтримують Qi, за винятком кількох винятків, про які ми поговоримо нижче.

Загальний стандарт є вигідним, тому що покупець не повинен замислюватися про сумісність. Достатньо того, що в принципі є підтримка бездротової зарядки. Так виходить відвернутися від конкретних брендів. Це як USB у світі зарядок – єдиний стандарт.

Зарядка QI

Qi все роблять за певним стандартом, який включає рекомендації по численним аспектам процесу зарядки, таким як зона зарядки, межі температури і виявлення об’єктів . Останнє особливо важливо, тому що якщо ви випадково залишите металеві предмети, такі як монети, у зоні поля, вони можуть швидко нагрітися. Стандарт допомагає запобігти цьому, роблячи аксесуар безпечнішим. Зарядні пристрої генеруватимуть поле лише при виявленні Qi-сумісного гаджета .

Втім, деякі виробники пропонують свої стандарти бездротової зарядки, щоб вийти за межі обмеження Qi за потужністю. OnePlus, наприклад, пропонує бездротову Warp Charge 50. Вона повністю відновлює батарею OnePlus 9 Pro за 40 хвилин. AirVooc від Oppo ще більше прискорює цей процес, пропонуючи 65 Вт. Одна загальна риса цих реалізацій у тому, що вони вимагають використання спеціального бездротового зарядного устройства. Втім, із звичайними Qi-зарядками вони теж сумісні, але швидкість буде нижчою.

Чим зарядка MagSafe відрізняється від інших

Хоча рішення Apple для швидкого бездротового заряджання MagSafe може здатися пропрієтарним продуктом, насправді це не так. Зарядна шайба MagSafe просто містить кільце магнітів , що оточують звичайну котушку стандарту Qi. Все, що воно робить, це спрощує суміщення котушок для більш високої швидкості заряджання. В результаті потужність зарядки виходить максимальною для стандарту – 15 Вт .

Але є у Apple і справді пропрієтарна зарядка. Вона використовується для Apple Watch. А AirPods можуть заряджатися від звичайної Qi, як Samsung Galaxy Watch 4. Тобто, як бачимо, розмір корпусу та зменшення розміру котушки не є тим, що завадить користуватися бездротовою зарядкою. Багато хто вважає, що Apple Watch може використовуватися програмне обмеження використання зарядок.

З точки зору зручності бездротові зарядні пристрої майже завжди виходять на перше місце . Однак часто буває навпаки, коли ви дивитеся на такі параметри, як швидкість, ефективність та тепловиділення.

Як найшвидше зарядити телефон

Ми вже говорили, що стандарт Qi допускає максимум 15 Вт. Однак багато виробників смартфонів перейшли на 33 Вт, 65 Вт і навіть 160 Вт для дротової зарядки. Це означає, що бездротове заряджання набагато гірше підходить для швидкого поповнення акумулятора.

Що стосується ефективності, дослідження показали, що бездротова зарядка споживає приблизно на 50% більше енергії від розетки в порівнянні з підключенням телефону проводом. Вам просто доведеться брати з собою більш потужний і громіздкий блок живлення. А якщо вам цікаво, куди йде енергія, вона просто губиться у вигляді тепла. І це ще одна серйозна проблема, із якою доводиться стикатися виробникам.

Надмірне тепло під час заряджання – це погано , тому що воно може скоротити термін служби акумулятора телефону. Для цього дуже важливо, щоб смартфони та бездротові зарядні пристрої мали вбудовані механізми захисту від перегріву. Багато виробників, таких як Samsung і OnePlus, навіть додають у свої зарядні пристрої охолодний вентилятор. Однак він може бути досить галасливим, тому провідне рішення в будь-якому випадку може бути кращим.

Загалом, саме через ці недоліки бездротова зарядка ще не знайшла застосування в інших галузях, таких як електромобілі, де струми суттєво вищі.

Заряджання гаджетів від телефону

Зворотня бездротова зарядка — відносно нова функція, пропонована в основному на топових флагманських смартфонах, таких як Google Pixel і Samsung серії Galaxy S. перетворюється на первинну котушку. Простіше кажучи телефон використовує енергію власної батареї для створення магнітного поля. Потім на поверхню телефону можна помістити інші пристрої, щоб почати бездротову зарядку звичним способом.

Зворотне бездротове заряджання дозволяє заряджати додаткові пристрої , такі як навушники, годинник і навіть цілі телефони, на задній панелі вашого смартфона.

Чи можна зарядити телефон з іншого телефону

Майте на увазі, що ті самі недоліки, що ми обговорювали вище, є тут. Зворотне бездротове заряджання досить неефективне, тому ви розряджаєте значну частину акумулятора свого смартфона, щоб зарядити годинник або навушники. Отже, спосіб швидше підійде на випадок екстреного. Тому багато виробників пропонують використовувати цю функцію, коли смартфон підключений до мережі. Це фактично усуває необхідність носити із собою окрему зарядку для невеликих пристроїв.

Так само технічно можливо зарядити інший смартфон за допомогою зворотної бездротової зарядки, але низька ефективність і можливість перегріву роблять його корисним тільки в крайніх випадках. Ще одне застереження, яке слід враховувати, полягає в тому, що швидкість зворотної зарядки часто дуже обмежена – у деяких випадках вона лише 5 Вт .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.