Чи можна зламати iPhone та як його захистити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone по-праву вважається одним з найбезпечніших пристроїв на сьогоднішній день — конкуренцію йому могли скласти тільки смартфони, що нині почили, на Windows Phone. У багато безпеки iPhone і iOS зокрема виросла завдяки роботі Apple над власною екосистемою пристроїв, а також через закритість і ретельний відбір додатків для App Store. Щоправда, навколо iPhone постійно ходять чутки і навіть сам Павло Дуров неодноразово називав iOS вразливою, вказуючи на слабкі сторони. Тим не менш, для iOS 15 досі не існує джейлбрейка, а це означає, що Apple все роблять правильно і переживати не варто. Чи ні?

Вразливості iOS

У квітні сервіс Atlas VPN опублікував цікаву статистику: стало відомо, що кількість вразливостей у продуктах Apple зросла на 467 у другому півріччі 2021 року – до 380. В основному шахраї знаходять найбільше слабких місць у Safari та самих операційних системах Apple на різних пристроях. Знову ж таки, в цьому й мінус екосистеми — продукти взаємопов’язані один з одним, а це означає, що одна вразливість може торкнутися всіх пристроїв.

Правда, ці вразливості компанія швидко виправляє, випускаючи оновлення iOS. Саме тому ми завжди рекомендуємо встановлювати нові версії операційної системи, навіть якщо вони не мають функціональних нововведень. Тому в цілому iOS вважається найбільш безпечною платформою – в інших продуктах Microsoft і Huawei їх набагато більше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як зламати Айфон

Коли йдеться про злом iPhone, потрібно розуміти, що це досить широке поняття. У випадку зі смартфоном від Apple, під зломом може матися на увазі:

  • Використання чужого iPhone віддалено.
  • Отримайте доступ до чужої інформації, яка знаходиться на iPhone.
  • Доробка iPhone за допомогою ПЗ – джейлбрейк.
  • Підбір та введення пароля для розблокування чужого iPhone.

Як уже говорилося вище, джейлбрейк – один з різновидів злому, але зробити це на iOS 15 поки неможливо: через півроку після виходу системи спроби закінчилися нічим. Інша справа – це шкідливі програми. App Store не завжди був безпечним і в ньому іноді з’являлися сумнівні програми зі шпигунським ПЗ. Але всі спроби швидко припинялися.

Apple має спеціальний інструмент, що дозволяє керувати iPhone віддалено – ви бачили це, коли зверталися в службу підтримки і оператор підключався до вашого смартфону, виконуючи налаштування. Тим не менш, до цих функцій необхідно дати доступ вручну, тому ставтеся до дозволів програм уважно. Регулярно заходьте в «Конфіденційність» і перевіряйте, які програми ви дали доступ до камери, контактів і геолокації. А ще зверніть увагу на безпеку Apple ID.

Чи можна зламати Айфон, не знаючи пароля

Минулого року відомий хакер MG представив новий кабель для злому: він виглядає як звичайний Lightning, працює з іншими пристроями, але всередині нього в одному зі штекерів знаходиться троянський чіп. Хакер вбудував чіп з Wi-Fi модулем, який дозволяє віддалено зв’язатися з кабелем і виконувати різні дії: наприклад, змінювати розкладку клавіатури, підробляти дані та багато іншого. Радіус дії становив майже 2 кілометри, а сам кабель нічим не відрізняється від оригіналу.

Кабель для зламування нічим не відрізняється від звичайного Lightning

Здати дані таким чином непросто, але вам ще одна фобія в скарбничку. Саме тому найкраще переплатити за оригінал від Apple. У будь-якому випадку, увімкніть режим обмеженого доступу – ніхто не зможе підключитися до вашого iPhone через USB , якщо з моменту останнього розблокування минуло більше години.

  • Зайдіть у Налаштування.
  • Виберіть Face ID (або Touch ID) та код-пароль.
  • Введіть пароль.
  • Активуйте повзунок біля USB-аксесуари.

Злом iPhone через Wi-Fi

Незважаючи на те, що ви можете бути підключені до публічного Wi-Fi або домашньої мережі, загрози залишаються завжди, незважаючи на те, який у вас смартфон. Якщо мережа не захищена шифруванням, це може призвести до того, що дані перемішуються між пристроями без захисту і їх легко вкрасти: втратите паролі, облікові дані та іншу важливу інформацію.

Також зловмисник може створити власну мережу з таким самим паролем, а ви й не помітите різниці — шахрай може сидіти за сусіднім столиком, вивчаючи ваше підключення. Крім того, зверніть увагу на використання безкоштовних VPN-сервісів власники можуть зливати дані куди завгодно з метою отримання прибутку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.