Стало відомо, як у Windows знизити споживання RAM

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Windows 10 споживає близько 300 мегабайт оперативної пам’яті, проте із запущеними сервісами телеметрії споживання RAM зростає у кілька разів – приблизно до 2 гігабайт. Ці послуги можна відключити, тоді система звільнить ресурси, завдяки чому можна зручно використовувати навіть слабкі пристрої — з 2 або 4 ГБ оперативної пам’яті.

Windows дуже ненажерлива – цієї ОС часто не вистачає навіть 8 ГБ RAM, а робота на планшетах і ноутбуках з меншим об’ємом пам’яті перетворюється на муку – варто відкрити в Chrome лише кілька вкладок, як браузер вилітає. Всі останні версії Windows (7, 8 та 10) використовують сервіси телеметрії для відстеження та вивчення дій користувача. Для Microsoft ці дані дуже цінні, але користувачам вони лише заважають.

Як це відключити стеження та вивільнити RAM? Найпростіше – за допомогою програми Destroy Windows 10 Spying (DWS_Lite), яку можна завантажити з GitHub. Програма портативна, тобто не потребує встановлення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1 Завантажте DWS_Lite , запустіть та перейдіть у вкладку «Налаштування».

2. Натисніть «Увімкнути професійний режим» та залиште галочку у «Вимкнути кейлоггер та телеметрію».

3. Якщо у вас встановлено Office 2016, перейдіть до вкладки «Утиліти» і натисніть «Вимкнути Office 2016 Telemetry».

4. Перейдіть на вкладку «Головне» та натисніть «Destroy Windows 10 Spying».

5. Перезавантажте комп’ютер. Якщо все було зроблено правильно, ви помітите, що споживання оперативної пам’яті знизилося приблизно на 2 гігабайти.

У деяких випадках може виявитися недостатньо. Справа в тому, що Windows 10 після інсталяції чергового оновлення іноді відновлює телеметрію. Прийде періодично запускати DWS_Lite і знову відключати сервіси, що відповідають за стеження, або, як варіант, можна відключити Windows Update (у вкладці “Утиліти”) – тоді оновлення ОС перестануть приходити.

Частково убезпечити себе від повторної активації телеметрії можна, вибравши в налаштуваннях DWS_Lite додаткові пункти: “Вимкнути Windows Defender” (бажано за наявності стороннього антивірусу), “Вимкнути шпигунські завдання”, “Додати шпигунські домени в hosts”. Це дозволить вам заборонити Windows 10 надсилати дані на сервери Microsoft, але може створити проблеми для роботи деяких сервісів та програм, у тому числі «Магазин Windows».

Metro-програми можна не видаляти, якщо вони вам не заважають. Вони не навантажують оперативну пам’ять, хоч і займають місце на накопичувачі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.