Чи можна протирати iPhone спиртом і як прибрати з нього відбитки

Відбитки пальців на телефоні – це гидко? Думаю, багато хто скаже, що так. Коли екран увімкнено, вони ще якось непомітні, але у вимкненому стані екран одразу починає притягувати погляд своєю неохайністю. Значить, із цим треба боротися, і для цього є кілька способів. Ось тільки не всі вони підходять для телефону, а деякі можуть вивести його з ладу. Навіть якщо протирати його зовні. У цій статті розглянемо найпоширеніші помилки під час чищення телефону та зрозуміємо, як вони можуть зіпсувати ваш гаджет. Повчимося, так би мовити, на чужих помилках.

Як правильно протирати iPhone

Під час пандемії багато хто звикли до дезінфекції всього навколо себе. Для рук використовувалися антисептики, а для речей – спиртові серветки. Вони добре відтирали відбитки, часто навіть не залишаючи розлучень. А якщо вони й були, то ”заполірувати” їх можна було просто про футболку чи штани.

Водночас такі серветки вбивали бактерії, адже телефон за їх кількістю може зрівнятися з кнопками банкомату, грошима, унітазом та автомобільним кермом. Ось тільки наші друзі з сервісного центру дуже не рекомендують займатися подібною обробкою, адже вона може сильно нашкодити телефону і в їхній практиці такі випадки.

Чи може спирт пошкодити екран телефону чи комп’ютера

Почнемо з того, що спиртові засоби шкодять олеофобному покриттю. Це верхній шар екрану, який зменшує прилипання (розумно адсорбцію) масла і знижує кількість відбитків на поверхні. А ще сприяє кращому ковзанню пальця при свайпах. Виходить, що використовуючи спиртові засоби, ми прибираємо відбитки, але робимо так, щоб наступного разу їх ставало більше. Крім того, що ця історія нагадує боротьбу Геракла з Гідрою , коли дія призводить до дедалі більшої протидії, так ще й пальці ковзають по екрану гірше.

Крім цього, нерівномірне знищення олеофобного покриття, особливо коли воно не повністю зійшло, а лише змінило свою структуру, призводить до появи плям, розлучень та інших неприємних артефактів.

Бліки на екрані iPhone

Але це лише початок. Є проблеми та серйозніші, з якими люди несуть свої iPhone у сервісний центр. Особливо це стосується старих моделей iPhone або моделей SE-лінійки, які досі комплектуються РК-екранами. Така панель складається з декількох шарів, основним з яких є рідкокристалічний. Він затиснутий між двома поляризаторами. Поляризатор і сам РК-шар добре розчиняються спиртом. Якщо він потрапить на них, заміна екрану iPhone стане майже неминучою.

Звичайно, сучасні екрани захищені міцним склом, герметичним корпусом, інколи ж ще й системами захисту від води, але все не так просто. Захист від води не такий сильний, як може здатися, і навіть виробники говорять про те, що якщо всередину потрапила вода, то про гарантію не може бути й мови. Скло теж захищає лише від механічних пошкоджень. Але завжди є мікрощілини та неминучі зазори. Ось у них спирт, враховуючи його плинність , низьку силу поверхневого натягу, а також капілярний ефект, і може потрапити. Що буде далі, я вже описав у попередньому абзаці.

Що робити, якщо протер телефон чимось не тим

Якщо ви щойно протирали телефон спиртом, краще вимкніть його (статтю дочитаєте потім) і просушіть його феном. Це не стовідсоткове вирішення проблеми, але ризик пошкодження зменшиться. Я не говорю, що без цього він буде стовідсотковим, але він буде.

Сказане вище не означає, що не потрібно чистити екран. Ще як потрібно, якщо ви хочете, щоб він був красивим і приємним на дотик. Тим більше, що крім відбитків, на ньому часто є жирні розлучення і бруд, що просто прилип. Наприклад, якщо ви користуєтеся ним під час їжі чи будівельних робіт, бруду не уникнути.

Найщасливіший варіант – протерти екран вологою тканиною . Але він і найнепотрібніший, якщо треба прибрати жирні сліди. Можна їх просто розмазати рівним шаром, втративши телефон одягу. Але в цьому випадку ви ризикуєте подряпати екран і ставите під удар олеофобне покриття.

Як правильно чистити телефон

Найправильнішим буде використання якісних спеціалізованих засобів для екранів. Бажано, щоб на них була позначка про допустимість та використання із сенсорними екранами . Якщо це засіб для техніки, пластику або скла, що чистить, воно може бути занадто агресивним і так само зіпсувати захисне покриття. Належить це не тільки до олеофобки на екрані смартфона, але і до покриття антивідблиску екрана ноутбука або монітора.

Спеціальні очищувачі випускаються у вигляді спрею з мікрофіброю або у вигляді серветок. Перший варіант дешевше, а другий – зручніше . Активні інгредієнти, що містяться в цих засобах, що чистять, в основному є поверхнево-активні речовини. Вони добре очищають масляні плями та не ушкоджують органічні покриття.

Підсумок такий: використання спирту для екрана небажане. Це може пошкодити екран і вивести телефон з ладу. Робити так не варто. Навіть якщо ви вирішите почистити екран спиртом, що ми категорично не рекомендуємо, не варто розпорошувати його на екран. У цьому випадку меншим злом буде вмочити чисту м’яку тканину в засіб або розпорошити його і акуратно протерти екран. При цьому треба уникати попадання в зазори по краях екрана .

Тепер ви знаєте ще один спосіб убезпечити свій телефон від пошкоджень. А якщо з ним щось таки трапилося, то з ремонтом вам допоможуть у сервісному центрі, які розповідають нам багато цікавих речей зі світу ремонту та допомагають з ремонтом та апгрейдом нашої техніки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.