Вийшло оновлення, яке робить Google Play схожим на App Store

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Торік Apple пішла на небувалий для IT-галузі крок і змусила розробників, які розміщують свої програми в App Store , звітувати за дані, що збираються. Відстежуєш переміщення — будь ласка, з якою метою. Збираєш персональні дані – доведи, що це необхідно, і сповісти про це користувача, щоб він міг відразу відмовитися. Хоч би як це підривало авторитет розробників, але проігнорувати правила Apple вони не могли. А тепер, як з’ясувалося, тим самим вирішила зайнятися і Google.

Google не захотіла сильно відставати від Apple і теж вдарилася в тему конфіденційності та захисту даних користувача. Тому пошуковий гігант почав впроваджувати в Google Play ті самі вимоги, що і в App Store . А щоб вийшло зовсім добре, то ще й зажадав від розробників додати на сторінку кожного додатка список даних, які вони збирають.

Оновлення Google Play

Зведення виглядатимуть приблизно ось так

Google вже почала розгортати оновлення Google Play зі зведенням даних, які збирають програми. Проте поява нового інформаційного розділу відбудеться не миттєво. Користувачі отримуватимуть його по черзі. Насамперед нововведення з’явиться у користувачів зі США, потім — в Азії, а потім хвиля апдейтів, швидше за все, торкнеться і європейської частини.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Саме інформаційне зведення про дані, що збираються, виглядає приблизно так само, як в App Store. Це невеликий список з декількох типів відомостей про користувача, які збирає програму, а також пояснення від розробника про цілі збору саме цих даних. Допустимо, адреса електронної пошти потрібна для зв’язку, домашня адреса – для статистики, а номер телефону – для захисту від скаму.

Однак мало просто надати список відомостей, що збираються. Необхідно відповісти на низку запитань, щоб Google підтвердила додавання програми в Google Play:

  • Чи розробник збирає дані про користувача і з якою метою;
  • Чи ділиться розробник зібраними даними із третіми особами;
  • Чи доступні користувачам програми шифрування даних і чи можуть вони самі запросити їх видалення з бази даних розробника;
  • Чи зобов’язаний розробник дотримуватися сімейної політики Google Play, щоб захистити дітей від небажаного контенту;
  • Чи відповідають захисні механізми додатків до одного з міжнародно визнаних стандартів безпеки.

Які дані збирають програми

За великим рахунком, Google нічого такого не робить. Вона просто йде шляхом Apple і вимагає від розробників вказати ті дані, які вони збирають, не забороняючи їм збирати їх в принципі. У цьому полягає головна відмінність, тому що iOS є механізм, який дозволяє використовувати софт , заборонивши відстеження як таке. В результаті, розробник не зможе цьому нічого протиставити, а користувач збереже свою конфіденційність.

Google такого дозволити собі не може. По-перше, тому що абсолютна більшість розробників, чиї програми розміщуються в Google Play, відстежують користувачів і заробляють на цьому завдяки рекламі. А по-друге, тому що для самої Google це основне джерело заробітку. Тому заборонити відстеження на Android для неї рівносильно відмові від можливості отримувати дохід у принципі.

Що, в такому випадку, поява інформаційного зведення про дані, що збираються, означає для користувачів? Ну, за великим рахунком, нічого. Незважаючи на те, що дехто, можливо, і відмовиться від завантаження програми, якщо вона накопичує занадто багато відомостей, для абсолютної більшості це не має жодного значення. Адже якщо мені потрібна конкретна програма, я все одно завантажую саме її, не звертаючи уваги ні на що.

Я вже не говорю про те, чи зможе Google забезпечити виконання власних вимог. Все-таки ми багато років бачили, як компанія демонструвала повну нездатність захистити Google Play від неякісного і навіть шкідливого ПЗ. А тут мова йде лише про якусь конфіденційність, яку Google і сама ні в що особливо не ставить. Тому я думаю, що це буде чергова порожня ініціатива, яка нізащо не виллється.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.