Головна Статті Чи можна заряджати різні телефони однією зарядкою

Чи можна заряджати різні телефони однією зарядкою

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Великі виробники практично припинили класти адаптер для зарядки в комплект зі смартфоном – натомість доводиться докуповувати аналог від іншого виробника або оригінал за велику суму грошей. Але що робити, якщо від попереднього телефону залишився адаптер? Викидати шкода, а використовувати з новим телефоном, мабуть, не зовсім безпечно. А що буде, якщо взагалі вся сім’я користуватиметься одним зарядником , хоча всі різні телефони? Занадто багато запитань та мало відповідей. Давайте подивимося, чи можна одним адаптером заряджати різні телефони та на що потрібно звернути увагу.

Зарядний пристрій у комплекті

Одне з найважливіших досягнень виробників смартфонів – перехід до єдиного гнізда Type-C . Ну ще залишився Lightning, але це інша історія. У будь-якому випадку смартфон можна зарядити будь-яким адаптером, не бігаючи в пошуках «зарядки для Сіменса». З іншого боку, незважаючи на величезну різноманітність аксесуарів, виробники у своїх інструкціях завжди попереджають про те, що краще використовувати саме оригінальну зарядку, яка, за ідеєю, набагато надійніша і не вб’є ваш акумулятор.

На цьому фоні виділяється розумний сертифікований адаптер від Apple: компанія сама відбирає виробників, перевіряючи їх аксесуари, а також наявність спеціальних мікроконтролерів. Без них iPhone просто не заряджатиметься. До речі, Apple не хоче встановлювати Type-C в iPhone саме тому, що власники почнуть користуватися дешевими аналогами. А компанія втратить на сертифікації аксесуарів багато грошей.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Потужність зарядного пристрою

Смартфони розробляються так, щоб отримувати потрібну кількість енергії під час заряджання або менше, якщо потужність зарядника нижча. Але більше він не зможе прийняти. Якщо смартфон приймає 25 Вт, а ви підключили швидку зарядку на 60 Вт, пристрій прийме саме 25. Так що, зарядити телефон швидше не вийде. Проте використання потужного зарядного пристрою принесе користь.

Наприклад, максимальна кількість енергії, що виробляється зарядником під час заряджання, становить 60 Вт, а телефону потрібно 25 Вт. Чим менше енергії потрібно від аксесуара, тим довше він вам прослужить: зарядник менше нагріватиметься, за рахунок чого елементи всередині адаптера менше зношуватимуться. До речі, якщо у вашого телефону швидка зарядка на 60 Вт, а зарядник розрахований лише на 30 Вт, телефон заряджатиметься повільніше, а адаптер грітиметься.

Швидка зарядка у смартфонах

Якщо у смартфоні немає швидкої зарядки (а таке буває навіть у 2022 році), то без узгодження з контролером у телефоні жоден адаптер не зможе подати більше енергії. Тому, сподіватися, що умовний iPhone SE швидко заряджатиметься від фірмового адаптера швидкої зарядки на 20 Вт – безглуздо. Також зверніть увагу на те, що у кожного виробника швидка зарядка називається по-своєму: Quick Charge, Pump Express, Turbo Power називають їх по-різному, але це всі різновиди швидкої зарядки.

Але якщо взяти адаптер швидкого заряджання Quick Charge від Qualcomm і підключити до смартфону з Pump Express від MediaTek, то телефон заряджатиметься повільно , з мінімальною потужністю. Тому обов’язково вивчіть сумісність зарядного пристрою, щоб не викинути гроші.

Проте деякі смартфони мають зворотну сумісність, тобто, адаптер від Quick Charge підійде до кількох інших стандартів. Але тут варто звернути увагу на кабель: наприклад, швидка зарядка від OnePlus працюватиме лише з фірмовим кабелем смартфона. Іншими словами, при виборі кабелю звертайте увагу на специфікацію та сумісність швидкої зарядки, адаптера та кабелю, інакше гроші будуть витрачені даремно, а смартфон заряджатиметься повільно , що викличе питання.

Яку зарядку вибрати для телефону

Хочеться підбити підсумок щодо використання зарядних пристроїв для телефонів. Як же бути?

  • Смартфон можна безпечно заряджати будь-яким адаптером .
  • Більш потужний адаптер для заряджання не зіпсує телефон.
  • Потужний адаптер проживе довше, якщо вашому смартфону потрібно менше енергії для заряджання.
  • Фірмові технології швидкого заряджання можуть бути несумісні з аксесуарами від інших смартфонів.

У будь-якому випадку ви можете заряджати різні пристрої однією зарядкою. Найкраще користуватися аналогами від сторонніх виробників. Але завжди звертайте увагу на якість аксесуара і намагайтеся не використовувати занадто дешеві зарядні пристрої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: