Головна Статті Чи правда, що від смартфона псується зір

Чи правда, що від смартфона псується зір

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми вже не раз у наших статтях згадували про феномен смартфонів : мабуть, робити остаточні висновки, наскільки гаджети вплинули на наше життя, можна буде ближче до середини цього десятиліття, але проміжні підсумки зрозумілі вже зараз. Телефони вплинули як на наше спілкування, так і на самопочуття користувачів. Сьогодні розповімо вам про те, наскільки сильно смартфони шкодять зору . Але перед цим невеликий спойлер: у всіх винні ми самі, а уникнути окулярів можна обмеживши використання пристрою.

Чи можна користуватися телефоном у темряві

Всі ми любимо сидіти в телефоні у темний час доби. За ідеєю, у цьому немає нічого поганого, але потрібно використовувати його з кількома умовами. Для початку, зменшіть яскравість, щоб очі не перенапружувалися. Для цього підійде темна тема, менш строкаті шпалери та нічний режим, який є у кожному сучасному смартфоні.

Називається ця функція по-різному: “Комфорт для очей”, “Нічний режим”, “Захист зору” тощо. Таким чином, у заданий час зменшиться контрастність, яскравість та частка шкідливого синього світла.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Яскравість екрана телефону

До речі про яскравість: низький рівень теж не завжди корисний для очей. Знову ж таки, все ситуативно: якщо йдеться про смартфон з AMOLED-екраном, то про них варто дещо знати. Наприклад, те, що вони завжди працюють на тому самому рівні яскравості, для її зниження використовується горезвісна широтно-імпульсна модуляція (ШІМ). Вона змушує світлодіоди блимати, регулюючи підсвічування з огрочной швидкістю. Відповідно, чим нижчий рівень яскравості ви встановлюєте на смартфоні, тим помітнішим буде мерехтіння. Відповідно, навантаження лягатиме на ваші очі.

Зазвичай мерехтіння помітне, коли зменшуєш яскравість до 50% і нижче. Але, знову ж таки, багато залежить від вашого зору та сприйняття: деякі не помічають ШІМ взагалі. Боротися із ним допомагає технологія DC Dimming. Загалом нічого поганого про AMOLED сказати не хочемо.

Як правильно тримати смартфон

Напевно, ви звертали увагу, що багато людей старшого покоління тримають смартфон при використанні мало не на витягнутій руці. З боку, звичайно, виглядає смішно, але в цьому є сенс: не тримайте гаджет надто близько до обличчя, щоб не псувати собі зір. Особливо якщо користуєтеся ним тривалий час. Найкращий вихід із цієї ситуації — збільшити шрифт та розмір іконок. Або купити смартфон з великим екраном. Тим більше, зараз багато Android-смартфонів мають діагональ в 6,5 дюймів.

Не забувайте давати відпочинок очам, якщо захопилися переглядом відео або спілкуванням у месенджерах. Чим частіше переривається, тим краще для вашого зору. Причому крім смартфонів очі повинні відпочивати від використання планшетів і ноутбуків теж. Саме тому читання зі смартфона – не лише сумнівне, але й вельми шкідливе задоволення. Краще зробити гімнастику для очей чи прогулятися.

Брудний екран телефону

Незважаючи на наявність плівок та захисного скла з різними властивостями, рідко зустрінеш смартфон із кришталево чистим екраном. Сліди пальців, пил та інші забруднення впливають на ваш зір: чим брудніший екран, тим більше навантаження на очі та мозок. Через це доводиться розглядати на екрані зображення серед плям, подряпин та інших слідів.

Отже, частіше протирайте екран телефону. Як ви пам’ятаєте, витирати телефон про футболку не варто, краще використовувати ганчірочку з мікрофібри. А ще варто звернути увагу на серветки, що містять спирт.

Чи можна читати на ходу

Люди старшого покоління часто радять не читати на ходу або не сидіти з телефоном під час їжі . Дослухайтеся цих рекомендацій: по-перше, це не дуже етично. По-друге, через трясіння під час ходьби або їзди у громадському транспорті ваші очі відчувають додаткове навантаження. Ви намагаєтеся сфокусуватися на перегляді контенту, через що очі більше напружуються і швидше втомлюються.

У результаті, це може призвести до почервоніння та погіршення зору. Так що, по дорозі на роботу, поки їдете в метро, ​​краще огляньтеся на всі боки або поспіть.

Як бачите, сам смартфон зір не вбиває. Шкодить лише нехтування деякими правилами. Робіть відпочинок від гаджетів хоча б у вихідні!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: