Головна Статті Як протирати екран телефону і чи можна використовувати для цього спирт

Як протирати екран телефону і чи можна використовувати для цього спирт

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Знайти кілька відбитків пальців на чистому дисплеї смартфона дуже неприємно. На жаль, більшість сучасних гаджетів не підтримують захист від відбитків пальців. Таким чином, існує постійна необхідність завжди протирати їхні екрани, щоб вони виглядали чистішими. У той час, як багатьом людям зручно просто протирати їх чистою тканиною, не всім це подобається. Деякі користувачі вважають, що їм потрібний дезінфікуючий засіб, щоб очистити екран смартфона. Хто правий? Зараз розберемося.

Очистка телефона

Під час пандемії звичайними предметами домашнього побуту стали різні спиртовмісні дезінфікуючі та засоби для чищення. Щодня ми тримаємо в руках мобільні телефони, які легко можуть бути заражені різними хвороботворними мікроорганізмами. Більше того, багато дослідників говорять, що вони брудніші за кнопки банкомату і унітазу .

Чи можна протирати телефон спиртом

Оскільки різні спиртовмісні засоби для чищення здатні не тільки відчищати жирні плями, але і вбивати мікроби, чи не буде доречно використовувати їх для протирання екрана смартфона? Не варто бути надто впевненим у тому, що спирт для цього підходить.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоча у вас може виникнути спокуса використовувати дезінфікуючий засіб на спиртовій основі для протирання екрана смартфона, не робіть цього. Якщо ви так робитимете, то можете пошкодити ваш гаджет. Використання спирту для протирання екрана смартфона може призвести до серйозного пошкодження екрана. Особливо це стосується РК-екранів. Але чому спирт такий шкідливий для екрану?

Чи можна пошкодити екран телефону спиртом

Рідкокристалічний екран складається з багатошарових матеріалів, а його серцевина є сендвіч-структурою з шаром молекул рідких кристалів, затиснутим між двома поляризаторами. І поляризатор, і самі молекули рідкого кристала добре розчиняються у спирті . Ось і відповідь. Екран може піти плямами, якщо пошкоджено.

Але не поспішайте робити остаточні висновки. Сучасні РК-екрани, особливо сенсорні, не такі вже й крихкі. Оскільки виробники встановили скляний захист на верхній шар екрану, він переважно запобігає пошкодженню екрана від подряпин. Крім того, це може блокувати пряму взаємодію вологи і розчинників ззовні на саму структуру екрана. Але навіть у цьому випадку протирати екран засобами, що містять спирт, небезпечно з двох основних причин.

По-перше , поверхня скляної кришки фактично покрита спеціальною органічною плівкою, часто її називають олеофобним покриттям. Такий шар зменшує прилипання (розумно адсорбцію) масла і знижує кількість відбитків на екрані, а заодно їх помітність. Більшість таких покриттів містять різні органічні сполуки, які стійкість до дії спирту дуже слабка. Якщо їх протирати спиртом, покриття, швидше за все, буде знищено. Телефоном можна буде користуватися, але найімовірніше це призведе до того, що дисплей стане розмитим. Хоча, якщо екран телефону покритий плівкою або захисним склом, особливо переживати з приводу цього не варто.

По-друге , бічні частини екрана дуже тендітні. Більшість проблем виникає, коли спирт потрапляє у зазори між корпусом та склом. Він потрапляє на матрицю та руйнує її, як було описано вище. Поверхневий натяг спирту слабкий, а капілярний ефект сильний. Як тільки він потрапить у бічну частину дисплея, він швидко проникне до нього. Тому дисплей вже не врятуватиме.

Якщо якимось чином невелика кількість спирту потрапить усередину екрана, вам варто відразу ж вимкнути пристрій, щоб він висохнув природним шляхом. Як альтернативу ви можете використовувати фен, щоб ретельно висушити його, і це не вплине на подальше використання. Але діяти треба обережно.

Іноді виникає потреба очистити дисплей нашого смартфона, планшета чи комп’ютера. Коли у нас є така необхідність, все, що нам потрібно зробити, це розпорошити спеціальний засіб для РК-дисплеїв і протерти його м’якою тканиною. Це зробить екран чистим і він виглядатиме як новий. Очисник для РК-дисплея дуже добре видаляє відбитки пальців та масляні плівки. Він випускається навіть у вигляді серветок. На вибір їх представлено безліч – вибирайте за ціною. Хоча, звичайно, краще не гнатися за найдешевшими. Вони можуть бути не дуже добрими.

Активні інгредієнти, що містяться в цих засобах, що чистять, в основному є поверхнево-активні речовини. Вони добре очищають масляні плями і не ушкоджують органічні покриття . Якщо засобу немає, а екран протерти треба, можна скористатися вологою тканиною, змоченою в дуже невеликій кількості чистої води. Проте будьте дуже обережні, щоб вода не потрапила у зазори навколо екрана та інші частини корпусу.

Не використовуйте спирт для протирання екрану

Підсумок такий: для очищення екрану використовувати спирт небезпечно. Якщо є необхідність дезинфекції, то слід бути обережним. Якщо ви вже почали протирати телефон спиртом, краще вмочити в нього м’яку тканину і вже їй акуратно протерти екран. Не розпорошуйте і не наливайте спирт безпосередньо на екран, щоб він не розтікався і не збільшував ризик пошкодження екрана.

Тепер ви знаєте більше. Будьте обережні зі спиртом і не думайте, якщо щось добре справляється із завданням, воно не може нашкодити в чомусь іншому. Я попередив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: