Без категорії

Чому я завжди вивантажую програми з фону на Android

Share

Напевно, всі знають, що таке багатозадачність. Це особливий режим наших смартфонів, який дозволяє їм не закривати раніше запущені програми, а підтримувати їхню роботу за рахунок оперативної пам’яті. Завдяки йому ми можемо швидко перемикатися між різними завданнями, не перериваючи виконання поточних. Сьогодні це вже нікого не дивує. Однак питання, чи потрібно постійно підтримувати відкриті програми у фоні чи краще все-таки вивантажувати їх? Для мене відповідь на це питання вже давно очевидна.

Не знаю, як ви, але я вивантажую програми , які запущено раніше, з фонового режиму. Але так було не завжди. Довгий час я ігнорував це правило. Не в останню чергу через умовляння Google, яка свого часу перетворила ідею про те, що не потрібно вивантажувати програми з багатозадачності, на цілу маркетингову кампанію.

Багатозадачність на Android

Основний аргумент Google на користь того, щоб дозволити програмам функціонувати на тлі, зводився до міркувань енергоефективності. Мовляв, у цьому режимі всі процеси переходять в анабіоз, в результаті чого витрачають так мало енергії, що навіть примусове вивантаження вимагає більше ресурсів акумулятора. А як насправді?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ну, судячи з усього, Google не брехала, коли стверджувала, що у фоновому режимі програми не споживають майже нічого. Вони справді переходять у стан сну, в якому хоч і оновлюються фоново, але роблять це надзвичайно енергоефективно. В результаті ресурс акумулятора майже не витрачається , а ви отримуєте можливість у будь-який момент запустити потрібну програму з того ж моменту, на якому його закрили.

Але в мене своє бачення щодо цього.

Швидко розряджається смартфон

По-перше, програми, що працюють у фоні , не витрачають енергію лише в ідеальних умовах. Але вони, як правило, не дотримуються. Відома маса випадків, коли ті чи інші баги не дозволяли їм засипати під час переходу у фоновий режим. Через них смартфони перегріваються , що негативно позначається на довговічності їхніх внутрішніх компонентів, а також розряджаються за лічені години, навіть просто лежачи на столі, якщо не брати їх у руки.

Про це не прийнято особливо поширюватися, але такі випадки трапляються довкола. Просто чомусь прийнято вважати, що користувачі Android – дурні. Якщо їх смартфони починають перегріватися або розряджатися самі по собі, всі думають, що це вони самі винні, тому що встановили якийсь неправильний мод або заражений додаток, який майне крипту. Але подібні казуси трапляються навіть зі штатними програмами Google.

Як програми стежать за нами

По-друге, працюючи у фоновому режимі, програми все одно не відключаються повністю. У такому стані вони можуть і оновлюватись, і збирати дані про користувача. Причому збирають вони зазвичай досить широкий спектр відомостей. Це і геолокація, і Wi-Fi-мережі, до яких ви підключаєтеся, і додатки, які використовуєте поверх заснулого, і багато чого ще з того, чим жодна розумна людина не захотіла б ділитися.

Безумовно, Google може шпигувати за нами і без жодних програм. Але, будьмо чесні: вивантажуючи програми з фонового режиму і не дозволяючи їм стежити за собою, я ризикую ще менше. Тим більше, що сьогодні переважна більшість Android-смартфонів дозволяють вивантажувати додатки не по одному, а разом – натисканням однієї-єдиної кнопки. Так що я хотів би користуватися саме їй завжди.

Проблеми багатозадачності на Android

По-третє, програми, запущені у фоновому режимі , часто зберігають, можуть стати компроматом на вас. Можливо, хтось скаже, що це зовсім конспірологія, але за фактом всі доводи взяті з реального життя. Механізм збереження програм у фоні недосконалий, тому мініатюра програми, яку ви бачите, коли відкриваєте меню багатозадачності, може демонструвати зовсім не ту картинку, на якій ви вийшли з нього.

Поясню на конкретному прикладі. Допустимо, ви відвідали сайт для дорослих, відкривши його через браузер. В принципі, справа нехитра, та й ханжів серед нас немає. Але може статися так, що навіть якщо ви закриєте цей сайт і відкриєте поверх нього інший, при виході з нього може статися глюк, і багатозадачність запам’ятає саме зображення, яке було на «забороненому» ресурсі. Тобто хтось може випадково побачити, що ви відвідуєте подібні сайти, і вам напевно буде незручно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

View Comments

  • Samsung сильно убиває додатки. Навіть додаток повітряна тривога не працював. Прийшлося у спеціальних налаштуваннях вимкнути оптимізацію батареї для цього додатку. Також є режими сну, глибокого сну та недопущення в режим сну. Але знову ж таки якщо вимкнути фон для батареї, то додаток не працюватиме в фоні. Коротше самси заморочилися з цим)). Навіть в енергозберігаючому режимі є можливість вимкнути додатки фону.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    Камера iPhone 16 Pro отримає п’ять основних оновлень, включаючи 6-кратний телеоб’єктив

    Майбутній випуск висококласних флагманів Apple, iPhone 16 Pro і 16 Pro Max, викликає значний ажіотаж,…

    29.04.2024

    Meizu 21 Note з камерою на 50 Мп показали на живих фотографіях

    Незважаючи на заяву компанії Meizu про вихід з бізнесу смартфонів, в мережі з'явився ще один…

    29.04.2024

    “Київстар” змінює тарифи: які будуть оновлені

    Мобільний оператор "Київстар" анонсував зміни у 2-х своїх тарифах. Оновлення стосуються домашнього інтернету в рамках функції Суперсила.…

    29.04.2024

    HTC випустить новий смартфон на Snapdragon 7 Gen 3 (фото)

    Смартфони HTC давно перестали бути масовими, але зникати з ринку не збираються. У Geekbench засвітилася…

    29.04.2024

    iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone

    За чутками, iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone, в якому Apple інтегрує штучний інтелект…

    29.04.2024

    Розкрито нову інформацію про суперфлагман Samsung Galaxy S25 Ultra

    Інформацією про смартфон поділився мережевий аналітик під псевдонімом Sawyergalox. За словами інсайдера, південнокорейський техногігант вирішив…

    29.04.2024