Що таке NFC і яке його використання у повсякденному житті

NFC – це технологія, яка може значно полегшити ваше повсякденне життя, і більшість людей вже мають ці функції на своєму мобільному телефоні. Почнемо з того, що таке NFC та познайомимося з його використанням.

Що таке NFC?

Щоб зрозуміти, що таке NFC, нам потрібно зрозуміти, що означає його абревіатура. NFC – це абревіатура від Near Field Communication, що українською означає «Зв’язок Близького Поля». Технологія працює як Bluetooth, що дозволяє підключатися до сумісних пристроїв.

Незважаючи на схожість, вона має багато відмінностей. Наприклад, NFC використовує магнітну індукцію, тому відстань для зв’язку має бути значно меншою. NFC має обмеження 10 сантиметрів, що дуже відрізняється від Bluetooth, що працює на відстані 10 метрів.

Тому NFC використовується як спосіб передачі за допомогою електромагнітних хвиль. Ця функція також має нижчу швидкість передачі, ніж Bluetooth.

Але навіть у порівнянні з Bluetooth перевагами практично миттєве підключення та низьке енергоспоживання. Технологія також безпечна головним чином, тому що вона не працює на великих відстанях.

Як і коли виникло NFC?

Тепер ви знаєте, що таке NFC, але як і коли з’явилася технологія? Основою NFC є RFID – ідентифікаційні мітки з чіпами, винайдені 1983 року. Вони дозволяють реагувати на радіосигнали, визначати розташування та ідентифікувати об’єкт або навіть людину.

Після 20 років розвитку технологій дві великі компанії, Philips та Sony, об’єдналися, щоб створити технологію NFC. Метою було накладення RFID, тому в 2002 інженери, відповідальні за проект, Франц Амтманн і Філіп Маугарс, зробили цю ідею можливою.

У 2003 році Міжнародна організація зі стандартизації (ISO), організація, відповідальна за встановлення та гарантування стандартів у кількох областях, затвердила NFC. У 2004 році Philips, Sony та Nokia створили форум NFC.

У 2006 році був випущений перший мобільний телефон із заводським NFC, Nokia 6131. ​​Згодом інші бренди також почали інвестувати в технології та впроваджувати цю технологію у свої пристрої, як це було у випадку з Samsung Nexus S у 2010 році.

Європа та Азія були першими регіонами, які ширше використовували NFC, а тепер він стає популярним і в Україні. Тепер, коли ми побачили, що таке NFC, давайте подивимося на його використання нижче.

Утиліти NFC

Після того, як ви дізналися, що таке NFC, можна надати деякі варіанти використання цієї технології. З його допомогою можна підключити два прилади, здатні використовувати магнітну індукцію. Такими пристроями можуть бути смартфони, карткові автомати, кредитні картки, замки та бирки.

Коли ви дізнаєтесь, що ці технології підключені, ви можете використовувати NFC різними способами. Найбільш поширене використання смартфона для здійснення платежів.

На додаток до цієї можливості, за допомогою NFC можна:

  • блокувати та розблокувати розумні замки.
  • отримати листівку про ліки чи інформацію про продукт на мобільному телефоні.
  • додати контакт на мобільний телефон безпосередньо з візитівки.
  • передавати файли між пристроями.
  • керувати розумними лампами.
  • передати доступ до Wi-Fi без надання пароля.
  • орендувати скутер чи загальний велосипед.
  • увімкніть комп’ютер.

Тепер, коли ми побачили, що таке NFC та його використання, давайте з’ясуємо, чи технологія дійсно безпечна.

Чи безпечний NFC?

Ми вже побачили, що NFC може використати наші гроші, тому важливо, щоб технологія була безпечною. Проте підтвердити, чи ця технологія безпечна, неможливо. Але щодо технології стільникового NFC, то можна сказати, що вона повністю безпечна у використанні.

Навіть якщо NFC підключається без дотику, потреба у невеликій відстані запобігає перешкодам з боку шахраїв. Крім того, незважаючи на те, що це швидше та зручніше, воно все одно вимагає перевірки особистості.

На мобільних телефонах, наприклад, перед здійсненням платежу необхідно включити безконтактну оплату та використовувати біометричні дані або пароль мобільного телефону. Ліміт витрат цим методом також допомагає позбавитися шахрайства або спроби крадіжки в такий спосіб.

А тепер розкажіть, чи ви зрозуміли, що таке NFC і використовувати цю технологію? Чи виникли у вас питання чи труднощі у процесі? Розкажіть нам у коментарях нижче.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.