Чи можна заряджати ноутбук зарядкою від планшета чи телефону

Відколи деякі виробники почали відмовлятися від власних стандартів зарядки і перейшли на універсальні роз’єми та типи передачі енергії, нам стало жити простіше. По-перше, ми як людство не викидаємо десятки тонн шкідливих для екології кабелів. По-друге, як користувачі, економимо на покупці все нових та нових зарядок. А по-третє, як любителі комфорту, можемо заряджати все та всім. З телефонами цей процес йде давно і майже завершився, а ось з ноутбуками поки що все складно, і тільки Apple активно топить за уніфікацію у своїх MacBook. Хоча і є ноути із зарядкою через USB Type-C, але Apple їх більше. Наразі ми розберемо, чи можна міняти зарядки місцями.

Чи можна заряджати гаджети не рідною зарядкою

Почалося все з того, що я, опинившись поза домом, зрозумів, що мені треба попрацювати за комп’ютером, але забув зарядку для свого MacBook. Під рукою була штатна зарядка від iPad Pro, і я використав її. Я розумів, що, швидше за все, це безпечно, але потім вирішив переконатися, чи я ризикував виходом з ладу контролера або взагалі батареї свого ноутбука. Для цього я звернувся до наших у сервісниц центр, щоб дізнатися, що вони скажуть із цього приводу.

Відповідь фахівців була досить простою і зрозумілою. Вони сказали, що зіпсувати акумулятор я не зможу. Проблема тільки в швидкості зарядки, яка протікатиме набагато повільніше, адже штатний адаптер живлення мого MacBook Pro 13 видає 61 Вт. Той адаптер, який кладуть у комплект із новими iPad, має потужність 20 Вт. У попередніх поколіннях було 18 Вт, але суті це не змінює. До цього були ще менш потужні зарядки, але вони були зовсім слабкими, отже, їх краще не розглядати. Хоча вони теж працюватимуть, якщо знайти правильний кабель.

Батарея телефону/ноутбука/планшета влаштована так, що вона візьме стільки енергії, скільки їй потрібно. Якщо підключити менш потужний адаптер живлення, пристрій забере все, що йому дали. Якщо потужніший, то взято лише те, що вдасться безпечно ”переварити”.

Яку зарядку використовувати для ноутбука

Звичайно, в даному випадку ми говоримо про якісні аксесуари, які можуть регулювати параметри струму. Самі розумієте, якщо підключити батарею безпосередньо до розетки, це її просто знищить. Допомогти вам зможуть лише у сервісному центрі.

Тут давайте підіб’ємо проміжний підсумок . Якщо ви користуєтеся малопотужним адаптером живлення, ви не зашкодите своєму пристрої, воно просто заряджатиметься повільніше. Це стосується як ноутбуків, так і смартфонів/планшетів. Головне, щоб не було стрибків напруги.

Що таке Power Delivery та інші стандарти заряджання

Сучасні зарядні пристрої та смартфони підтримують різні стандарти, які загалом сумісні між собою, але якщо підібрані один під одного, то працюють максимально ефективно. Apple, наприклад, вибрала стандарт Power Delivery. Скорочено це пишеться як PD, і саме таке маркування ви зможете знайти на фірмових адаптерах живлення.

Розмова мовою одного стандарту дозволяє гаджету та зарядному пристрої спілкуватися між собою. Так контролер ”говоритиме”, які параметри струму адаптеру виставити для найбільш ефективної, швидкої та безпечної зарядки. Якщо ви підключите адаптер потужністю 100 Вт до ноутбука, який спочатку комплектується адаптером на 61 Вт , то зарядка буде найбільш ефективною.

По-перше, ноутбук спочатку може забрати більше 61 Вт, але враховуючи нагрівання та навантаження, він скоригує параметри. У міру збільшення заряду параметри струму змінюватимуться і зарядка в кожний момент часу буде максимально ефективною. Коригування параметрів буде в будь-якому випадку, але найбільш ефективним воно буде саме при використанні одного стандарту.

Простий приклад: смартфон, який підтримує зарядку 65 Вт, трохи швидше зарядиться від фірмового адаптера, ніж підтримує інший стандарт, нехай і потужного. Це і є особливість стандартів заряджання. Хоча роз’єми, як і раніше, будуть універсальними.

Що буде, якщо купити неякісний кабель для телефону

Ми не говоримо про те, що швидкість падатиме при використанні неякісного кабелю. Про це ми вже застерігали вас неодноразово. Важливо розуміти, що будь-яка гарна техніка робиться із захистом від дурня. Якщо щось робити не можна, нам кілька разів про це скажуть. Зарядка еволюціонувала від того, що в модельному ряду одного виробника було кілька типів роз’ємів, до того що тепер майже все (крім iPhone і AirPods) заряджається через USB Type-C .

Ми ще раз нагадуємо вам, що потрібно користуватися лише якісними зарядними аксесуарами. На відміну від дешевих чохлів або плівок, вони можуть завдати шкоди вашому дорогому гаджету і зажадати ремонту. Наприклад, заміна батареї iPhone 11 коштує майже 1300 грн. І це ще недорого (це ціна двох оригінальних зарядок). Авторизовані СЦ попросять значно більше, тим більше за батарею ноутбука, заміна якої в АСЦ коштуватиме декілька тисяч гривень. Краще відразу купити оригінальну зарядку чи іменитий аналог. І тут гаджет служитиме набагато довше.

Заряджання будь-якого гаджета, будь-яким блоком живлення

Але якщо ви користуєтесь фірмовими аксесуарами Apple, їх можна комбінувати. Наприклад, заряджати iPhone зарядкою від iPad або MacBook . У разі заряджання MacBook малопотужною зарядкою ви ризикуєте лише тим, що процес буде довгим. У деяких сценаріях ноутбук швидше розряджатиметься, ніж заряджатиметься під час роботи. Але якщо швидкість для вас не принципова і гаджет заряджається на користь, то можете користуватися будь-яким якісним або оригінальним адаптером – гірше не буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.