Чим небезпечні безкоштовні VPN?

У нещодавньому матеріалі-інструкції, який був присвячений тому, як увімкнути VPN у різних браузерах, я насамкінець сказав, що безкоштовні VPN можуть бути небезпечні. І зараз я намагатимусь максимально швидко пояснити, чому саме, і чому це може бути не так страшно.

Для початку – нагадаю вам, що таке VPN. Розшифровується термін, як Virtual Private Network і означає, по суті, шлюз, який отримує ваш запит, і перенаправляє його від свого імені, і від своєї фізичної адреси.

Тобто, припустимо, VPN знаходиться в країні А, ви – в країні Б, а сайт, до якого ви хочете отримати доступ – в країні В. І якщо сайт для країни Б заблокований, то при доступі через VPN він вважатиме, що ви – У країні А, і доступ вам буде абсолютно відкритий.

Проблема анонімності

Тепер розглянемо недоліки безкоштовних VPN… на тлі їхніх переваг. А останні два — анонімність і можливість доступу. Почнемо з першого. Так, безумовно, користуючись VPN, ви значно ускладнюєте виявлення ваших слідів для, скажімо, рекламодавців чи навіть спецслужб.

Але ось проблема – ВСІ ДАНІ, які ви отримуєте через VPN, проходять, власне, через VPN. І сумлінному хостингу ніхто не заборонить ці дані потихеньку збирати собі і зливати їх рекламодавцям, заробляючи на вашій, по суті, приватності. Так, зрозуміло, на пристойних VPN дані шифруються. Але хто знає, які сервіси пристойні, а які не дуже?

А з огляду на той неймовірний обсяг скандалів, у які вплуталися гіганти технічної сфери, ваші найдрібніші дані для них — хліб насущний. Отже, не платячи за VPN, ви все одно платите. БІЛЬШ ТОГО — ніхто не заважає платному VPN робити так само. Хіба що совість і відсутність зв’язків із тими самими корпораціями.

Проблема доступу

Але добре. Допустимо, вам начхати на збір даних. Але доступ до ресурсів на тому кінці дроту ви все ж таки отримуєте, вірно? Так, але з кількома “Але”. По-перше, вашу швидкість може різати в рази, у десятки або навіть сотні разів.

Або вам можуть дати обмежений трафік, тому ви, скажімо, не зможете дивитися серіальчики через британський Netflix. Подивилися пару гігабайт на повній швидкості – і отримуєте сильно порізану швидкість, на якій навіть у SD якості нічого не подивишся.

То що ж робити?

Не так страшно. Найпопулярніші VPN, не продані жодним корпораціям, пропонують і дешевий платний варіант підписки, і безкоштовно швидкості дають цілком непогано. Крім того, для розблокування, скажімо, ВКонтакті в Україні, існують повністю безкоштовні обхідні сервери, без ліміту трафіку, але з трохи порізаною швидкістю.

Це треба робити через окремий менеджер VPN, через Windows 10 або смартфон — і я, можливо, розповім про це наступного разу. А ви тим часом не забудьте написати в коментарях про те, чи важливі для вас ваші персональні дані, які можуть піти рекламодавцям. Або вам аби серіальчики глянути?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.