Ось чому iPhone знайчно зросте у ціні

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Коли Тіма Кука, генерального директора Apple, питали, де виробляються iPhone , він завжди відповідав, що у всьому світі. Так, збирають їх справді здебільшого на фабриках Китаю, але компоненти для фірмових смартфонів компанія закуповує у десятках країн. Тайвань робить для них процесори, Південна Корея – пам’ять, а Росія – постачає неоновий газ та штучні сапфіри для скла. Загалом, переоцінити участь будь-якої країни в цьому глобальному конвеєрі з виробництва Айфон досить складно. Але в Купертіно вирішили, що так більше не може продовжуватися. Щоправда, нічим хорошим це в жодному разі не обернеться.

Реклама

Apple опрацьовує шляхи відмови від зарубіжних комплектуючих і навіть часткове або повне перенесення виробництва iPhone з Китаю . Про це розповів аналітик Loup Ventures Джин Мюнстер. За його словами, приводом для цього став вимушений відхід компанії з російського ринку та відмова від російських комплектуючих. У Купертіно зрозуміли, заявив експерт, що глобалізації, яка розвивалася останні три десятки років, у колишньому вигляді більше не існує.

Де виробляють Айфони

Основна проблема для Apple – це, звичайно, колосальна залежність від Китаю, де компанія збирає більшу частину своїх пристроїв. Але якщо від Росії вона залежить не дуже сильно, тому що неон і сапфіри може купувати і в інших, а наш ринок приносить їй не більше 1% сукупного прибутку, то від Піднебесної так просто не відмовишся. Адже саме такий сценарій бачиться найімовірнішим у разі конфлікту між КНР та Тайванем.

Ну, дивіться самі. Якщо Apple продовжить бути послідовною, у разі чого вона буде повинна «скасувати» і Китай. Але вона не може цього зробити з об’єктивних причин. За підрахунками Мюнстера, 18% усієї виручки, яку отримує компанія, вона отримує від китайського ринку.

Цей ринок настільки важливий для Apple, що вона вже неодноразово робила для нього виключення: створила спеціально для Китаю iPhone з двома фізичними сім-картами , передала управління даними iCloud китайських користувачів державному провайдеру і продовжує видаляти будь-які програми на вимогу місцевої влади.

Природно, Apple вже поступово позбавляється залежності від Китаю, але цей процес дуже складний і вимагає багатьох років, тому що компанія добровільно пов’язала себе з цією країною, її споживачем і складальними потужностями. Наразі Apple випускає основну частку своїх пристроїв за межами КНР на заводах Індії, В’єтнаму та Мексики. Невеликий обсяг гаджетів також випускається в Ірландії, Таїланді і навіть США, але це надзвичайно незначні цифри, так що їх можна знехтувати.

Ось тільки проблема полягає в тому, що більшість заводів, де Apple робить свої пристрої, все одно належать китайським корпораціям: Foxconn, Pegatron, Quanta Computer, GoerTek і Luxshare ICT.

Скільки тепер коштуватиме Айфон

Незалежно від того, де вони фізично розташовуватимуться заводи, вони залишатимуться китайськими. Відповідно, якщо Apple надумає “скасовувати” Китай, вона буде змушена “скасувати” і їх. Звичайно, компанія співпрацює з індійськими і корейськими заводами, але їх потужностей не вистачить, щоб випустити навіть половину від об’ємів пристроїв Apple, що випускаються сьогодні.

Але ж із чогось починати все одно треба. Тому в Купертіно зараз активно готує проект інвестицій у американську економіку. На даний момент планується вкласти щонайменше 430 мільярдів доларів. Але ймовірно, що ця сума буде скоригована у більшу сторону.

Apple хоче почати не тільки розробляти свої процесори самостійно, але й виробляти без сторонньої допомоги. До того ж бажано на території США. Зараз частина комплектуючих вже виготовляється у Північній Америці, але їх не так багато. Навіть Mac Pro, випуск якого частково перенесли в США на вимогу Дональда Трампа , що випускається там тільки для американського ринку. Тому що наробити комп’ютери на весь світ завод Flex не може.

Але навіть якщо Apple вдасться перенести випуск своїх пристроїв з Китаю та укласти договори про постачання комплектуючих із виключно американськими постачальниками, очевидно, що ціни кінцевих продуктів суттєво зростуть. Адже якщо в КНР складання одного Айфону умовно коштує 5 доларів, то в США складання того ж самого Айфона може коштувати і 10, і навіть 15 доларів. Я вже не говорю про комплектуючі, вартість яких зростає вже зараз.

Ви можете дотримуватися будь-якої позиції щодо того, що відбувається у світі. Однак подальше зростання цін на продукцію Apple і можливі перебої у виробництві нічого доброго нам з вами не несуть. Якщо раніше iPhone коштував 1000 доларів , то після відходу Apple з Китаю його ціна може злетіти на 25 і навіть 30%, якщо вірити підрахункам аналітиків.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ