Ось чому iPhone знайчно зросте у ціні

Apple iPhone 13 Pro and iPhone 13 Pro Max smartphones for sale at a store in New York, U.S., on Friday, Sept. 24, 2021. Apple Inc. is releasing its iPhone 13 lineup, testing whether new camera technology and aggressive carrier deals will get shoppers to snap up a modest update of last years model. Photographer: Jeenah Moon/Bloomberg

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли Тіма Кука, генерального директора Apple, питали, де виробляються iPhone , він завжди відповідав, що у всьому світі. Так, збирають їх справді здебільшого на фабриках Китаю, але компоненти для фірмових смартфонів компанія закуповує у десятках країн. Тайвань робить для них процесори, Південна Корея – пам’ять, а Росія – постачає неоновий газ та штучні сапфіри для скла. Загалом, переоцінити участь будь-якої країни в цьому глобальному конвеєрі з виробництва Айфон досить складно. Але в Купертіно вирішили, що так більше не може продовжуватися. Щоправда, нічим хорошим це в жодному разі не обернеться.

Apple опрацьовує шляхи відмови від зарубіжних комплектуючих і навіть часткове або повне перенесення виробництва iPhone з Китаю . Про це розповів аналітик Loup Ventures Джин Мюнстер. За його словами, приводом для цього став вимушений відхід компанії з російського ринку та відмова від російських комплектуючих. У Купертіно зрозуміли, заявив експерт, що глобалізації, яка розвивалася останні три десятки років, у колишньому вигляді більше не існує.

Де виробляють Айфони

Основна проблема для Apple – це, звичайно, колосальна залежність від Китаю, де компанія збирає більшу частину своїх пристроїв. Але якщо від Росії вона залежить не дуже сильно, тому що неон і сапфіри може купувати і в інших, а наш ринок приносить їй не більше 1% сукупного прибутку, то від Піднебесної так просто не відмовишся. Адже саме такий сценарій бачиться найімовірнішим у разі конфлікту між КНР та Тайванем.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ну, дивіться самі. Якщо Apple продовжить бути послідовною, у разі чого вона буде повинна «скасувати» і Китай. Але вона не може цього зробити з об’єктивних причин. За підрахунками Мюнстера, 18% усієї виручки, яку отримує компанія, вона отримує від китайського ринку.

Цей ринок настільки важливий для Apple, що вона вже неодноразово робила для нього виключення: створила спеціально для Китаю iPhone з двома фізичними сім-картами , передала управління даними iCloud китайських користувачів державному провайдеру і продовжує видаляти будь-які програми на вимогу місцевої влади.

Природно, Apple вже поступово позбавляється залежності від Китаю, але цей процес дуже складний і вимагає багатьох років, тому що компанія добровільно пов’язала себе з цією країною, її споживачем і складальними потужностями. Наразі Apple випускає основну частку своїх пристроїв за межами КНР на заводах Індії, В’єтнаму та Мексики. Невеликий обсяг гаджетів також випускається в Ірландії, Таїланді і навіть США, але це надзвичайно незначні цифри, так що їх можна знехтувати.

Ось тільки проблема полягає в тому, що більшість заводів, де Apple робить свої пристрої, все одно належать китайським корпораціям: Foxconn, Pegatron, Quanta Computer, GoerTek і Luxshare ICT.

Скільки тепер коштуватиме Айфон

Незалежно від того, де вони фізично розташовуватимуться заводи, вони залишатимуться китайськими. Відповідно, якщо Apple надумає “скасовувати” Китай, вона буде змушена “скасувати” і їх. Звичайно, компанія співпрацює з індійськими і корейськими заводами, але їх потужностей не вистачить, щоб випустити навіть половину від об’ємів пристроїв Apple, що випускаються сьогодні.

Але ж із чогось починати все одно треба. Тому в Купертіно зараз активно готує проект інвестицій у американську економіку. На даний момент планується вкласти щонайменше 430 мільярдів доларів. Але ймовірно, що ця сума буде скоригована у більшу сторону.

Apple хоче почати не тільки розробляти свої процесори самостійно, але й виробляти без сторонньої допомоги. До того ж бажано на території США. Зараз частина комплектуючих вже виготовляється у Північній Америці, але їх не так багато. Навіть Mac Pro, випуск якого частково перенесли в США на вимогу Дональда Трампа , що випускається там тільки для американського ринку. Тому що наробити комп’ютери на весь світ завод Flex не може.

Але навіть якщо Apple вдасться перенести випуск своїх пристроїв з Китаю та укласти договори про постачання комплектуючих із виключно американськими постачальниками, очевидно, що ціни кінцевих продуктів суттєво зростуть. Адже якщо в КНР складання одного Айфону умовно коштує 5 доларів, то в США складання того ж самого Айфона може коштувати і 10, і навіть 15 доларів. Я вже не говорю про комплектуючі, вартість яких зростає вже зараз.

Ви можете дотримуватися будь-якої позиції щодо того, що відбувається у світі. Однак подальше зростання цін на продукцію Apple і можливі перебої у виробництві нічого доброго нам з вами не несуть. Якщо раніше iPhone коштував 1000 доларів , то після відходу Apple з Китаю його ціна може злетіти на 25 і навіть 30%, якщо вірити підрахункам аналітиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.