Головна Статті Не купуйте дорогі смартфони Xiaomi, якщо не хочете пошкодувати

Не купуйте дорогі смартфони Xiaomi, якщо не хочете пошкодувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вже до чогось, але до продуктивності смартфонів Xiaomi ні в кого претензій ніколи не було. Якщо щось і можна було поставити їм у провину, то це перебої з підтримкою, збої в роботі оновлень і системні баги, які виявляють себе в різних сценаріях. Але такого, щоб апарати китайського бренду страждали від нестачі обчислювальної потужності, здається, ще ніколи не було. Проте практика показала, що багатьом телефонам Xiaomi реально бракує продуктивності, коли мова заходить про найбільш ресурсомісткі завдання, наприклад, ігри.

Швидкість смартфонів Xiaomi в іграх може падати приблизно на третину від реальних показників. Це вдалося з’ясувати під час прикладного тестування, яке провів Джон Пул, творець Geekbench. Спочатку він виміряв обчислювальну потужність Xiaomi Mi 11 з його допомогою.

Продуктивність смартфонів Xiaomi

А потім Пул підмінив ID бенчмарку на ідентифікатор Fortnite , щоб смартфон думав, що він запускає гру. В результаті розробник зафіксував значне падіння продуктивності, яке склало 30% у моноядерному випробуванні та близько 15% – у багатоядерному. Приблизно такі результати продемонстрували й інші апарати бренду.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ситуація, прямо скажемо, дивна. Тому що смартфони Xiaomi реально скидають продуктивність в іграх, а не мухлюють з бенчмарками, видаючи більш високі результати, ніж є насправді як можна було припустити. Це показало кілька послідовних тестів, проведених за участю різних програм.

В результаті підтвердилася початкова гіпотеза, яку висунув Джон Пул, творець Geekbench: смартфони Xiaomi працюють на повну потужність в більшості програм. Але коли вони запускають ігри, їх процесори переходять у режим енергоефективності та починають тротлити, через що фактична продуктивність серйозно знижується.

Здебільшого, зважаючи на все, проблема тротлінгу зачіпає саме пристрої найвищого цінового сегменту. Це флагмани, або субфлагмани. Тому абсурд ситуації у тому, що у іграх їх продуктивність виявляється приблизно тому ж рівні, як і в апаратів середньої руки з найпотужнішими процесорами. Наприклад, Poco F2 Pro навіть обходить Xiaomi Mi 11, незважаючи на слабкіший чіпсет.

Чи варто купувати телефони Xiaomi

Дивно, але Xiaomi підтвердила, що справді урізає продуктивність своїх смартфонів в іграх. Ось як у компанії прокоментували цю проблему:

Смартфони Xiaomi використовують технологію ефективного керування температурою, яка забезпечує найбільш оптимальну роботу з ресурсомісткими програмами. Багато наших апаратів пропонують три режими продуктивності, які дозволяють дотримуватися балансу між високою швидкістю роботи енергоефективністю. Вони враховують безліч різних факторів, що впливають на енергоспоживання та тепловиділення, і вже на їх основі вибирають найкращий рівень потужності.

Виходить, що збій, про який мова йде, зовсім таким не є. Це навмисна робота вбудованих механізмів, які не дають смартфонам розігнатися належним чином, щоб запобігти нагріванню та підвищеній витраті енергії акумулятора. Такий підхід має практичний сенс: апарат починає довше працювати від зарядки та не перегрівається, завдяки чому збільшується життєвий цикл внутрішніх компонентів.

Однак, на мій погляд, у цьому є серйозна суперечність. Який тоді сенс купувати дорогий апарат з флагманського сегмента, якщо виробник не здатний опанувати високу обчислювальну потужність і, замість того щоб реалізувати потенціал пристрою за повною програмою, навмисно його урізає?

В результаті виходить парадокс: покупка флагманів Xiaomi актуального покоління втрачає будь-який сенс. Адже він банально не дасть вам бажаного рівня продуктивності, заради якого ви його купували. Тому більш логічним вибором є придбання апаратів минулих поколінь, які не страждають від тротлінгу, або моделей минулого чи нинішнього року, але не належать до топового сегменту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: