Названо програми, які потрібно відразу встановити на Android-смартфон

Вони вам все одно рано чи пізно знадобляться, але в потрібний момент може не виявитися часу на пошук відповідних утиліт

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При налаштуванні нового смартфона дуже важко відразу згадати всі необхідні програми, які повинні бути встановлені на пристрої. Кожен із нас насамперед встановлює месенджери та соцмережі, а потім черга доходить до улюбленої іграшки, яка прикрашає довгі поїздки у громадському транспорті, — про такі програми нагадувати нема рації. Але є потрібні утиліти, які використовуються не надто часто, але коли вони потрібні, то без них ніяк не обійтися — ця стаття про таких.

Файловий менеджер

Файловий менеджер є в будь-якому Android-пристрої з коробки, але виробники встановлюють занадто прості і аж ніяк не зручні утиліти – такі можна комфортно використовувати хіба що для відкриття вже завантажених файлів, але якщо потрібно з ними працювати, краще обзавестися повноцінним аналогом. У хороших файлових менеджерів є ще вбудований архіватор.

  • X-plore – справжній комбайн з деревоподібною структурою відображення папок, що є чи не найфункціональнішим провідником для Android.
  • Solid Explorer – популярна утиліта з дружелюбним інтерфейсом, що налаштовується, що підтримує плагіни і двопанельний режим.
  • «Cx Провідник» — набув популярності за простий і зрозумілий дизайн, відсутність реклами та підтримку додаткових функцій на кшталт аналізу внутрішньої пам’яті та автоматичного/ручного очищення сміття.

Офісний пакет або PDF-читалка

Якщо ваша робота або навчання хоч трохи пов’язана з комп’ютерами, будьте впевнені, що одного разу вам скинуть на умовний Viber якийсь документ, який терміново потрібно прочитати. Імовірність зустріти PDF-файли ще вище: у цьому форматі інтернет-магазини часто надсилають чеки, в ньому медичні лабораторії надсилають результати. Щоб у потрібний момент не намагатися на швидкість завантажити хоч якусь програму (яка обов’язково потрапить платною або з трильйоном рекламних банерів) або не пересилати файл самому собі на комп’ютер, достатньо раз і назавжди завантажити потрібну утиліту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Microsoft Office – універсальна програма від Microsoft, і цим все сказано. Але можна завантажити окремо Word , Excel або  PowerPoint .
  • WPS Office — найпопулярніша альтернатива офісному пакету від Microsoft, яка до того ж підтримує PDF.
  • OfficeSuite — офісний пакет із підтримкою всіх основних типів файлів та PDF, розробники якого приділяють належну увагу ще й планшетній версії.
  • Adobe Acrobat Reader — окрема програма для читання та роботи з PDF-файлами від Adobe, найбільш функціональна, але додаткові опції доступні лише на платній основі.

Відеоплеєр

У кожному смартфоні за замовчуванням є системний “Програвач”, але якщо ви збираєтеся дивитися на телефоні ролики довжиною більше 30 секунд, то краще придбати сторонній відеоплеєр. Він не тільки найчастіше зручніший і функціональніший (від регулювання яскравості до налаштування субтитрів), але й банально підтримує більше форматів.

  • VLC – найпопулярніший, багатофункціональний та всеїдний плеєр, що розповсюджується повністю безкоштовно та без реклами.
  • MX Player – одна з найкращих програм з підтримкою плаваючого міні-віконця плеєра і редактором інтерфейсу (можна винести на екран лише потрібні кнопки).
  • FX Player – популярний плеєр, що відрізняється широкими можливостями налаштування відтворення та просунутою роботою із субтитрами.

Картографічний сервіс чи навігатор

Дізнатися дорогу від точки А до пункту Б можна і через пошукову систему, яка відкриє веб-версію умовних карт Google, але програма завжди краща і зручніша. До того ж, сучасні картографічні сервіси можуть працювати і без інтернету (щоправда, з обмеженим функціоналом) — для цього потрібно завантажити карту потрібного міста.

  • “Google Карти” – мабуть, найбільша база даних у світі з одним з найточніших розрахунків часу маршруту.
  • «2ГІС» — дуже популярний навігатор, який донедавна не належав жодному з IT-гігантів. Його єдиний недолік у тому, що в каталозі є не всі країни та міста.

VPN-сервіс

У віртуальних приватних мереж безліч застосувань — наприклад, вони можуть убезпечити вас під час використання підозрілих відкритих мереж Wi-Fi у громадських місцях. Більшість VPN-сервісів поширюються або тільки на платній основі, або з дуже прикрими обмеженнями в безкоштовній версії – якщо терміново буде потрібно VPN, навряд чи вдасться швидко знайти відповідний додаток. Краще задуматися про нього та протестувати програми заздалегідь.

  • ProtonVPN — один із найпопулярніших сервісів із середньою ціною та можливістю безкоштовного використання (але з обмеженням за швидкістю та серверами).
  • Speedify – чи не найдешевший, але при цьому швидкісний VPN. У безкоштовній версії обмеження обсягу трафіку (2 ГБ).
  • 1.1.1.1 — простий сервіс без обмежень щодо трафіку, але за безкоштовного використання є обмеження за швидкістю.

Перекладач або словник

Навіть без раптової зустрічі з гостями з Нігерії вам все одно може знадобитися щось перекласти — наприклад, якийсь напис (напевно, кожен стикався з повідомленням англійською про незрозумілу помилку). Звичайно, в будь-який пошуковик вбудований власний перекладач, але інтернет не завжди (головне — не забудьте завантажити мовний пакет). До того ж, може знадобитися функція перекладу тексту через камеру смартфона — вона доступна лише в мобільних клієнтах.

  • Google Перекладач  — найпопулярніший у світі перекладач з підтримкою всіх функцій, включаючи розпізнавання голосу через мікрофон та написів через камеру.
  • ABBYY Lingvo є одним з найбільших мовних офлайн-словників з наявністю безкоштовних пакетів для всіх основних мовних пар.

Визначник номера

Це не те щоб утиліта з категорії обов’язково потрібних — вона просто покращує досвід користувача. Визначник номера використовує найбільші каталоги записів того сервісу, що його надає, і підписує номер дзвонить, якщо знаходить збіг у базі даних. Такі програми потрібні не тільки для захисту від телефонних шахраїв та рекламних ботів — зручно просто знати, що тобі телефонує, наприклад, лікар з клініки або консультант з інтернет-магазину.

  • «2ГИС» — картографічний сервіс, у якому також вбудований визначник номерів (але розпізнаються лише заклади, які є його картах).
  • Truecaller – найпопулярніший визначник номера, який тільки для цього створений.

Компаньйон для розумних пристроїв

Маркетологи невпинно говорять, як класно віддалено міняти колір лампочки або контролювати потужність освіжувача повітря, але найчастіше розумні пристрої налаштовуються лише один раз, а далі весь час працюють згідно з заданими параметрами (включаються в один і той же час, змінюють потужність згідно з тими самими заданими) тригерам тощо). При переході на новий смартфон можна взагалі забути, що у лампочок у вітальні, обігрівача в спальні або датчика протікання води під краном є додаток-компаньйон. Якщо ви читаєте цю статтю під час налаштування нового пристрою, то завантажте супутню ваші розумні пристрої програму прямо зараз.

Фото- або відеоредактор

Потрібно віддати належне, деякі виробники оснащують свої смартфони справді хорошими галереями з функціональними редакторами фото та відео — якщо потрібно підкрутити яскравість, змінити контрастність або зафарбувати якусь ділянку, це вдасться зробити за кілька секунд. Але так пощастило не всім – якщо у вашому смартфоні немає нічого подібного, краще заздалегідь завантажити хоча б простенький фото-або відеоредактор. Вони не займають багато місця, але однозначно колись знадобляться.

  • Snapseed – повністю безкоштовний, але багатий функціями додаток для роботи з графікою, яким заволоділо Google.
  • Photoshop Express – спрощена та оптимізована для смартфонів версія Photoshop від Adobe з усіма основними функціями.
  • Videoleap – один із найпростіших у використанні, але при цьому функціональних відеоредакторів для смартфонів.
  • Adobe Premiere Rush – практично повноцінна утиліта для монтажу відеозаписів з накладенням кількох доріжок та обробкою відеоконтенту.

Служба таксі
Знижковий сервіс
Пошта
Доставка їжі
Компаньйон інтернет-магазину
Клієнт стільникового оператора

Всі це – програми, які необхідні дуже рідко, але коли вони все ж таки потрібні, їх доводиться качати. Іноді при жахливому інтернеті, іноді прямо на касі, часом у дикому поспіху, але доводиться. Ви сильно полегшите собі завдання, якщо завантажите їх відразу при настроюванні смартфона – тільки не забудьте увійти у свої акаунти, адже іноді потрібно не просто натиснути одну кнопку, але ще й прив’язати банківську картку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.