Головна Статті Названо поради, які дозволять прискорити будь-який Android-смартфон

Названо поради, які дозволять прискорити будь-який Android-смартфон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як і будь-який обчислювальний пристрій, навіть найкращі смартфони та планшети Android мають тенденцію сповільнюватися в міру використання та старіння. Це особливо актуально для недорогих пристроїв, які не завжди справляються з новими програмними функціями та програмами. Але не впадайте у відчай — ось кілька речей, які ви можете зробити, щоб прискорити ваш Android-пристрій і вдихнути в нього нове життя. Все це робиться дуже просто та зрозуміло. Вам не треба буде перепрограмувати телефон і достатньо буде пари дотиків екрана в меню налаштувань або просто трохи скоригувати сценарії використання.

Оновлення Android

Хоча останні оновлення програмного забезпечення не завжди прискорюють роботу вашого пристрою Android, виробники часто оптимізують та настроюють його з часом. Те саме стосується сервісів Google Play, які відповідають за багато сучасних функцій Android.

Більшість Android-смартфонів періодично перевіряють наявність оновлень, але не завжди. Можливо, варто вручну перевірити, чи ви пропустили будь-які оновлення. Просто зайдіть у «Налаштування» > «Про пристрій» > «Оновлення програмного забезпечення» та натисніть «Перевірити наявність оновлень». Якщо щось є – встановлюйте.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вимкнення попередньо встановлених програм

Багато програм, які встановлюються виробниками на смартфони, ніколи не використовуються. Це особливо вірно для недорогих пристроїв із підтримкою реклами. А ще є спеціалізовані магазини тем, музичні/відеоплеєри та програми для обміну даними.

Хоча виробники часто забороняють видаляти ці програми, вони все ж таки дозволяють вам їх відключити. Ви можете вимкнути програми в меню « Установки » > « Програми » > « Встановлені програми ». Можливо, вам доведеться переключити параметр « Показати системні програми ». Після цього телефон може почати працювати швидше.

Відгук дозволів, які не використовуються.

Якщо ви не хочете видаляти або вимкнути конкретну програму, але хочете, щоб вона споживала мінімум ресурсів, розгляньте можливість відкликання його дозволів. Вимкнення деяких дозволів, таких як доступ до розташування та автозапуск, може знизити частоту запуску програми у фоновому режимі.

Просто перейдіть до ” Установки ” > ” Конфіденційність ” > ” Менеджер дозволів ” , щоб отримати інформацію про дозволи додатків . Або натисніть та утримуйте будь-яку піктограму програми на головному екрані, натисніть «Інформація про програму», а потім — «Роздільна здатність».

Чи потрібно перезавантажувати телефон

Потрібно! Іноді уповільнення роботи комп’ютера можна виправити простим вимкненням та увімкненням живлення. Неважко зрозуміти чому – перезапуск пристрою очищає раніше запущені програми, фонові процеси та інші речі, які накопичуються з часом. З телефоном те саме. Просто натисніть та утримуйте кнопку живлення телефону та натисніть «Перезавантажити».

Проте, ваш пристрій може бути в тому ж стані через кілька днів. На щастя, деякі скіни виробників, такі як One UI від Samsung, дозволяють запланувати автоматичне перезапуск у встановлений час. Ви можете навіть настроїти його на певні дні тижня. Інші виробники Android, що пропонують цю функцію, включають Oppo, Xiaomi та OnePlus. Але якщо у вас стоїть пін-код на сімку, вам доведеться вводити його щоразу при перезавантаженні. У тому числі і за автоматичної. Поки ви цього не зробите, вона буде неактивною і вам ніхто не зможе додзвонитися.

Очищення кешу додатків

Ця порада може бути корисною, якщо ви помітили, що деякі програми на вашому телефоні працюють гірше, ніж інші. Веб-браузери та інші програми загального призначення зазвичай накопичують дані (кеш) кожного разу, коли ви переходите на новий веб-сайт або сторінку. Згодом ці дані можуть накопичуватися та потенційно знижувати швидкість роботи програми.

Ви можете виправити це, очистивши кеш програми або повністю встановивши його. Краще вибрати перший варіант, тому що він не стирає інші дані (логіни, історію та уподобання). На головному екрані натисніть та утримуйте піктограму програми, доки не з’явиться меню. Потім перейдіть до « Інформація про програму » > « Сховище » > « Очистити кеш ».

Видалення старих чатів та завантажених даних

Як пояснювалося в попередній раді, програма на вашому смартфоні може набрати багато зайвих даних, які не тільки займуть місце, але й уповільнять роботу. Це відноситься і до месенджерів. WhatsApp, наприклад, не тільки зберігає завантажені дані у вашому локальному сховищі, але й усю базу даних чату. Це може бути великою проблемою на більш повільних пристроях, особливо якщо ви накопичили десятки тисяч повідомлень за ці роки.

Виправити проблему легко, але потрібен час. Якщо ви маєте багато сторонніх контактів, краще кожні кілька тижнів вичищати їх вручну. Не забудьте видалити медіафайли. Це може допомогти прискорити роботу програми галереї та засоби вибору зображень на вашому пристрої Android.

Легкі версії програм

Програми Lite пропонують простий спосіб звільнити ресурси вашого телефону. Багато месенджерів або додатків соціальних мереж мають складні функції. Наприклад, автоматичне відтворення відео.

Полегшені програми зазвичай відмовляються від них, що дозволяє їм працювати швидше та стабільніше. Такі програми не складно знайти в магазинах програм – вони мають приписку Lite і менший розмір.

Також можна перейти на використання WEB-додатків (PWA). Вони пропонують функціональні можливості, подібні до звичайних програм, але всі обчислювальні операції робляться на сервері, а вам тільки приходить картинка. Багато полегшених програм, завантажених з Play Store, насправді є замаскованими PWA. Але саме це дозволяє їм легко та плавно працювати.

Відключення віджетів та живих шпалер

Віджети, живі шпалери та інші динамічні елементи на головному екрані можуть помітно впливати не тільки на продуктивність вашого пристрою, але й на час автономної роботи. Це особливо вірно для рядків, новинних агрегаторів та інших, які постійно оновлюються.

Вимкнення швидкого виклику Асистента Google

Цим мало хто користується, але Google Асистент може бути зручним , коли вам потрібно швидко щось знайти. Однак підтримка його роботи у фоновому режимі потребує багато ресурсів системи. Отже, його потрібно вимкнути, щоб зберегти заряд та збільшити продуктивність пристрою.

Для цього зайдіть у програму Google і торкніться фотографії свого профілю (розташованої у верхньому правому куті екрана). Потім перейдіть до ” Установки ” > ” Асистент Google ” > ” Окей , Google і Voice Match ” і вимкніть цю функцію . Не турбуйтеся – ви, як і раніше, можете отримати доступ до Асистента вручну. Або натисніть і утримуйте кнопку «Додому» або проведіть пальцем по діагоналі з будь-якого нижнього кута, якщо ви використовуєте жести Android. Якщо ви використовуєте смартфон Samsung, подумайте також про відключення Bixby Voice .

Вимкнення автоматичного оновлення програм

Якщо ваш смартфон не так багато потужності, важкі фонові завдання потенційно можуть призвести до його уповільнення і навіть зависання. Це стосується оновлення програм та ігор з Google Play.

Щоб вимкнути оновлення програм, просто відкрийте Google Play, торкніться зображення свого профілю у верхньому правому куті та виберіть «Установки» > «Установки підключень». Тепер просто змініть параметр автоматичного оновлення на «Не оновлювати».

Не користуйтеся прискорювачами роботи

Хоча у вас може виникнути спокуса встановити фоновий додаток, що вбиває завдання, щоб звільнити системні ресурси, насправді це може завдати більше шкоди, ніж користі. Це пов’язано з тим, що Android вже досить розумний, щоб переводити в режим сну, які не використовувалися протягом тривалого часу.

Чи потрібний антивірус на Android

Так само антивірусні програми мало що роблять для вашого захисту. На відміну від операційних систем для настільних комп’ютерів, Android ізолює програми один від одного та від більшої частини системи, не даючи їм заподіяти багато шкоди. Та й вбудовані функції виявлення шкідливих даних спрацюють не гірше сторонніх додатків. Колись це було актуальним, але не зараз.

Прискорення анімації Android

Кожна операційна система має масу вбудованих анімацій, і Android серед них. Майже всі, від відкриття програми до виклику повідомлення, супроводжується анімацією. Але хоча вони естетично приємні, іноді вони можуть заважати, якщо хочеться відкрити програму швидко. Просто прискоріть анімацію і здаватиметься, що все працює швидше.

Вам спочатку потрібно включити налаштування розробника . Зайдіть у «Установки» > «Про телефон» або «Про пристрій» та знайдіть пункт «Номер збирання». Натисніть на нього сім разів або поки не з’явиться повідомлення з написом “Тепер ви розробник”. Після цього поверніться в головне меню налаштувань і замість цього увійдіть в підменю параметрів розробника, що з’явилося. Тут знайдіть налаштування, пов’язані з анімацією. Тепер встановіть для кожного з них нижче (за замовчуванням 1x) або взагалі відключіть їх.

Скидання Android до заводських налаштувань

Якщо інші поради цього списку не дали значних результатів, скидання до заводських настройок може допомогти повернути вашому смартфону колишню продуктивність. Як випливає з назви, скидання до заводських установок відновлює програмне забезпечення вашого пристрою до стану за промовчанням. Хоча переустановка всіх програм досить стомлива, цей процес може мати велике значення для прискорення роботи вашого Android-пристрою.

Ви видаляєте всі невикористані та залишкові програми та дані, які можуть сильно уповільнювати роботу пристрою та викачувати енергію з акумулятора. Щоб відновити заводські налаштування Android, перейдіть до « Параметри » > « Система » > « Скинути » > « Видалити всі дані/скидання до заводських налаштувань » та виконайте вказівки на екрані.

Не всі пункти з наведених вище ви знайдете в меню з такими самими назвами. Це залежить від виробника телефону. Але навіть якщо відмінності будуть, то ви все одно зрозумієте, що шукати.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: