Головна Статті Що означає LTPO і чому це важливо для вашого смартфона

Що означає LTPO і чому це важливо для вашого смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Часто, вивчаючи характеристики, ми помічаємо кілька дивних позначень, які з знайомих літер, але з несуть жодної інформації непідготовленому користувачеві. Щоб трохи змінити ситуацію, я розповім, що таке LTPO. Якщо коротко, це низькотемпературний полікристалічний оксид. Він використовується в дисплеях смартфонів, роблячи їх кращими, і саме цим маркуванням позначають ті дисплеї, які зроблені з його застосуванням. Зараз поясню докладніше, що це таке, і розповім, чи треба купувати телефони з такими дисплеями, чи краще обходити їх стороною.

Що таке LTPO

Я вже сказав, що LTPO означає низькотемпературний полікристалічний оксид . Це найпростіше пояснення, яке скаже вам трохи менше ніж нічого. Додам ще пару розумних термінів, перш ніж ”пояснити на пальцях”. LTPO – це тип технології об’єднувальної плати, яка використовується в OLED-дисплеях . Використання дисплеїв у стилі LTPO дозволяє змінювати частоту оновлення екрана для збереження заряду батареї.

OLED-дисплеї (органічні світлодіоди) використовуються в різних пристроях – від телевізорів преміум-класу до смартфонів різних цінових категорій. Вони забезпечують яскравий чіткий екран, не споживаючи стільки енергії, скільки звичайний РК-дисплей, тому що вони є самовипромінюючими. У цьому випадку кожен піксель генерує власне світло і може бути вимкнений незалежно від інших. Тобто, чорні пікселі просто не горять. Думаю, зрозуміло, адже про це говорили вже багато разів, пояснюючи принципові відмінності OLED та його маркетологічні різновиди від IPS.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість OLED-дисплеїв використовують низькотемпературний полікристалічний кремній (LTPS) для транзисторів, що становлять об’єднувальну плату. Ми побачили перше використання LTPO для панелі об’єднувальної дисплея, коли були представлені Apple Watch 4.

Компанія Samsung також працювала над цією технологією, і її технологія HOP (гібридно-оксидно-полікристалічна) є синонімом LTPO, але має кілька суттєвих відмінностей від неї. Це дозволяє не сплачувати ліцензійні відрахування за патенти. Оскільки Samsung виробляє найкращі дисплеї, ми бачимо, що її компоненти використовуються в різних продуктах, а також в таких телефонах, як Galaxy S22 Ultra.

Apple Watch показали, як працює LTPO

Переваги LTPO дисплея

Дисплей на будь-якому гаджеті це те, що використовує більшу частину наявного заряду акумулятора . Зі збільшенням яскравості це стає ще очевиднішим. Збільшення розміру теж, до речі, сильно впливає витрати енергії. Тому великі телефони мають велику батарею. Поєднайте це з тенденцією до більш тонких телефонів і ви зрозумієте, чому важливо знайти способи, щоб дисплей споживав менше енергії.

Ми вже домовилися, що OLED-дисплеї споживають менше енергії , ніж РК-панелі, і це одна з причин, чому більшість виробників перейшли на цю технологію відображення. Особливо із зменшенням її вартості щодо моменту її виходу. З появою LTPO час автономної роботи можна збільшити, тому що драйвер дисплея може змінювати частоту оновлення відповідно до відображеного на екрані.

Частота оновлення показує, скільки разів екран оновлюється за одну секунду, і виявляється у герцах (Гц). Раніше стандартом частоти оновлення у пристроях преміум-класу було 60 Гц або 60 разів на секунду. Сьогодні існує безліч моделей із частотою оновлення дисплея 90 Гц або 120 Гц. І це вже вважається нормою, адже навіть багато моделей з недорогого сегмента відмовилися від матриць із частотою 60 Гц.

Чи потрібна висока частота оновлення

Висока частота оновлення забезпечує більш приємний досвід користувача. Все виглядає плавнішим і здається, що телефон працює швидше. Особливо це помітно при прокручуванні меню або в іграх, що підтримуються. При читанні тексту екран взагалі можна не оновлювати і ніхто цього навіть не помітить.

Ціна більшої чуйності та кращого зовнішнього вигляду, звичайно ж, вимірюється часом автономної роботи. Чим більше разів ви оновлюєте дисплей, тим більше витрачається заряд акумулятора.

Змінюючи частоту оновлення до дуже низького значення, термін служби батареї збільшується. Якщо знайти компроміс, користувальницький досвід жодним чином не наражається на ризик. Вам не потрібно мати високу частоту оновлення, коли ви читаєте повідомлення, але це потрібно, коли ви граєте в ігри.

Не всі бачать різницю, яку дає дисплей із частотою оновлення 90 Гц або 120 Гц, і це нормально. Головне, щоб екран виглядав добре, і вам все подобалося .

Чи потрібно купувати телефон із LTPO дисплеєм

В результаті, саме LTPO дисплеї дозволяють економити заряд без видимої різниці в частоті оновлення. На статичних зображеннях вона нижча, в активному використанні – вище. Саме це і потрібне для комфортного використання. До комфортного використання я відношу рідкісні зарядки. Тому так, треба купувати телефон із такою технологією, якщо він вкладається у ваш бюджет. Поки що вони досить дорогі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: