Статті

Чи бувають віруси на iPhone і як із ними боротися

Share
Час читання: 3 хв.

iOS завжди вважалася найбезпечнішою платформою серед усіх інших. Ні Android, ні Windows, ні навіть MacOS не могли зрівнятися з нею за рівнем захисту. iOS – єдина операційна система, для якої немає вірусів. Не тому, що Apple якось особливо ретельно з ними бореться, а тому що сама операційна система влаштована таким чином, що намагатися заражати її практично марно. Так принаймні думає переважна більшість, роблячи ставку на iPhone. Однак, якщо бути до кінця чесним, то можна з упевненістю заявити, що хоч вірусів на iOS і не існує, шкідливого програмного забезпечення для цієї платформи хоч відбавляй.

Незважаючи на те, що вірусів на iOS не існує , існує шкідливе ПЗ для iOS, яке для простоти теж називають вірусами, хоч технічно вони не мають одне до одного жодного стосунку.

Це правда. На iOS повно шкідливих додатків. Причому поширюються вони як через App Store, так і за його межами. У App Store потрапляють лише найбільш лайтові програми. Таке ПЗ, як правило, або змушує вас оформити платну передплату за завищеною вартістю, або стимулює оплатити послугу, яку за фактом надати не може.

Чи є віруси в App Store

Одна з найпопулярніших додатків-шахраїв свого часу була програма для складання генеалогічного дерева. Воно пропонувало користувачам відсканувати відбиток пальця та знайти по ньому основу його предків та родичів-сучасників. Само собою, нічого знайти воно не могло, а коли ви підносили палець до Touch ID, підсовувало віджет оплати і списувало гроші.

Звичайно, це шахрайство, і Apple всіляко бореться розробниками таких програм. Тобто, якщо ви потрапили на їхню вудку, то можна звернутися до служби технічної підтримки компанії за відшкодуванням:

  • Перейдіть за цим посиланням і авторизуйтесь;
  • Натисніть “Мені потрібно” – “Запросити відшкодування”;
  • Виберіть причину, через яку хочете повернути кошти;
  • Натисніть «Далі», виберіть програму, передплату або вбудовану покупку, а потім натисніть «Надіслати»;
  • Через 48 годин за цим посиланням і авторизуйтесь заново;
  • Виберіть Check Status of Claims та натисніть Pending, щоб переглянути статус звернення.

У більшості випадків Apple задовольняє такі вимоги протягом 48 годин. Правда, щоб розгляд йшов швидше, а результат вас влаштував, обов’язково уточніть, що програма обманює користувачів або закликає до дій, пов’язаних з обманом. Тоді, якщо звернень буде багато, вам не тільки відшкодують гроші, але й сам додаток разом з обліковим записом розробника буде видалено.

Як видалити вірус з айфона

Втім, бувають шкідливі програми та іншого роду. Вони потрапляють на пристрій користувача через браузер чи месенджери. Жертві просто відправляють посилання, вона переходить по ньому, і в цей момент на iPhone завантажується шкідливий файл, який починає вести підривну діяльність. Він може відслідковувати ваші дії, збирати інформацію про переміщення, копіювати файли з пам’яті та надсилати їх творцю.

Загалом приємного мало. Але боротися з такими програмами досить легко. Дослідники інформаційних загроз з компанії Bleeping Computer у випадку, якщо ви підозрюєте, що ваш iPhone заражений шкідливим програмним забезпеченням, просто перезавантажити його. Це здається примітивною дією боротьби з вірусами, але поки що нічого ефективніше все одно не придумано. У момент перезавантаження шкідливе програмне забезпечення вивантажується з оперативної пам’яті і втрачає здатність продовжувати роботу.

Як правило, запуститися самостійно шкідливе застосування після перезавантаження не може. Для цього потрібно, щоб користувати запустив його вручну, виконавши ту ж послідовність дій, яку він виконає спочатку, коли програма потрапила на його пристрій. Тому переживати за великим рахунком нема про що. Але, якщо ви таки хвилюєтеся, просто скиньте iPhone до заводських налаштувань, а потім накотіть резервну копію.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Sony випустить PlayStation 6 у двох варіантах

    PlayStation 5 Pro ще не вийшла на ринок, а вже з’являються чутки про PlayStation 6.…

    21.09.2024

    DxOMark оцінив iPhone 16 Pro Max: найкращий для відео, але не для фото

    Експерти DxOMark опублікували огляд камери нового iPhone 16 Pro Max, і вона визнана однією з…

    21.09.2024

    iPhone 17 отримає значні оновлення дисплея

    За інформацією Росса Янга з Display Supply Chain, iPhone 17, iPhone 17 Slim (який замінить…

    21.09.2024

    Тестування iPhone 16 Pro показало вразливість нових ультратонких рамок

    iPhone 16 і iPhone 16 Pro вже на ринку, а разом із ними з’явилися й…

    21.09.2024

    Google висміює Apple за запізніле впровадження RCS у новій рекламі

    Вийшла нова реклама з серії #BestPhonesForever, і Google знову кепкує з Apple, точніше, Pixel насміхається…

    21.09.2024

    Незважаючи на критику, фанати Apple масово купують iPhone 16

    Деякі вважають презентацію iPhone 16 однією з найбільш нудних подій Apple. Відомі інсайдери навіть відзначають…

    21.09.2024