Статті

Google вигадала, як звільнити пам’ять на Android

Share

Пам’ять смартфона – ресурс обмежений, незалежно від того, яку кількість гігабайт він має в своєму розпорядженні. Навіть 128 або 256 ГБ легко забиваються за півроку-рік використання, не кажучи вже про менші обсяги. Куди вони діваються, сказати складно. Частина йде на фотографії та відео, частина на кеш програм , а частина – на самі програми. Але якщо непотрібні знімки і ролики можна вивантажити в хмару, а кеш почистити, то єдиний спосіб скоротити витрату пам’яті софтом буде видалення цього самого софту. А що робити, якщо видаляти його не хочеться? Ну, звісно, ​​архівувати.

Функція архівування програм вже давно доступна на iOS. Щоправда, називається вона там інакше — завантаженням. Коли користувач не запускає якусь програму або гру протягом тривалого часу, система це розуміє і завантажує її. Тобто іконка програми залишається на робочому столі, як і раніше.

Однак саме воно ніби видаляється, але не повністю. Так він перестає займати дорогоцінний простір на смартфоні, але при необхідності легко і просто відновлюється з усіма своїми даними. Досить просто натиснути на іконку програми і вона завантажиться заново. Зручна, треба сказати, річ. Жаль, на Android такого немає і ніколи не було. Раніше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Програми, які не використовуються – що з ними робити

Незабаром в Android з’явиться штатна функція архівування програм . Google не уточнила, коли саме її буде запущено, але повідомила, що роботи над реалізацією нововведення вже ведуться. Призначення функції архівування, як і на iOS, полягає в тому, щоб стати альтернативою видалення з можливістю звільнення пам’яті смартфона та збереженням усіх накопичених даних.

Google обіцяє, що архівування додатків , що не використовуються , дозволить відновити до 60% використаної пам’яті, вивільнивши її для інших завдань. Ваш смартфон сам зрозуміє, що ви давно не запускали ці програми та помістите їх до архіву. Фактично, туди підуть лише їхні дані, тоді як на робочому столі залишиться лише іконка, а сама програма буде видалена.

У цьому, до речі, і є негативна сторона функції архівації. Додаток не переноситься в хмару , як могло б, а просто видаляється, тоді як дані залишаються в пам’яті смартфона і займають там простір. В результаті вигадати виходить не дуже багато місця. Адже якщо додатки в основному важать по 150-350 МБ, то їхні дані часто можуть займати до декількох гігабайт.

Очищення кешу програми – чи варто

Особливо це стосується месенджерів та соціальних мереж. Я не з чуток знаю, наскільки ненажерливим буває, наприклад, Telegram. На моєму смартфоні його кеш займає під 15 ГБ . Таким чином, навіть якщо Android архівує сам додаток, який важить лише близько 200 МБ, нічого принципово не зміниться. Тому що смартфон розпізнає кеш як дані програми та не видаляє його. А шкода було набагато зручніше, якби це відбувалося.

Втім, не виключено, що про користувачів тут думали далеко не в першу чергу. Очевидно, що функція архівації додатків потрібна розробникам, які завдяки ній отримують менше відмов та видалень. Адже якщо користувач видалив програму, ймовірність того, що він встановить її знову, буде не дуже високою. Інша справа, якщо іконка постійно залишатиметься на робочому столі та мозолить користувачеві очі.

Насправді, це досить корисне явище. Так користувач зможе за необхідності просто натиснути на іконку та завантажити програму. Це набагато простіше, ніж вручну шукати його в Google Play а потім встановлювати з нуля. Відповідно, показник утримання буде вищим, а значить, вище ймовірність, що користувач щось купить в додатку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

View Comments

  • Ну если гугл покажет как удалить не нужные проги их же, то это можно считать за новость

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Android
  • Останні записи

    Samsung Galaxy Z Fold 6 може отримати кращу камеру, ніж Galaxy S24

    За чутками, доладний телефон Galaxy Z Fold 6 від Samsung матиме кращу систему камер, ніж…

    18.05.2024

    Sony готує нову портативну консоль PlayStation

    У світі ігор ходять чутки про те, що Microsoft і Sony можуть створити переносні версії…

    17.05.2024

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дивні дефекти екрану

    Перші користувачі, що купили iPad Pro з чіпами M4 та новими OLED-екранами, виявили неприємну деталь…

    17.05.2024

    Apple дозволила всім програмам стежити за користувачами: що робити

    В останні кілька днів власники iPhone по всьому світу скаржаться на дивний баг в iOS,…

    17.05.2024

    iPhone 17 Ultra отримає новий дизайн та непристойно високу ціну

    Портал The Information поділився інсайдом щодо виходу абсолютно нової моделі iPhone зі значно більш тонким…

    17.05.2024

    Названо приховані функції смартфонів, про які знають не всі

    Смартфони пропонують нам сьогодні велику кількість різноманітних функцій. А про деякі можливості більшість користувачів навіть…

    17.05.2024