Відомо, як правильно почистити телефон на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хто б що не говорив, але смартфони, особливо на Android, зовсім не пристосовані до самоочищення. Все сміття, яке накопичується на пристрої, так там і залишається, якщо його не видалити примусово. Але щоб видалити що не потрапивши, великого розуму не потрібно. Інша справа – зробити все правильно, щоб стерти лише непотрібне, а потрібне зберегти. Адже на Android не так і просто зрозуміти, що є потрібним, а що ні. У цій статті розберемо основні напрямки чищення ОС від Google, завдяки чому ваш смартфон запрацює як новий. Або майже як новий.

Видалити програми на Android

Насамперед рекомендую видалити всі непотрібні програми. Ні, зачекайте сваритися. Я чудово розумію, що ви дорослі люди і повністю усвідомлюєте те, що встановлюєте собі на пристрій, але давайте визнаємо, що час від часу на робочому столі накопичується софт, в якому просто немає практичного сенсу. Якщо iOS вміє завантажувати ПЗ, що не використовується, то Android — ні. Він навіть не подає натяків на те, що той чи інший додаток не використовується протягом тривалого часу.

Тому краще все-таки перейти до розділу «Програми» в меню налаштувань і видаляти всі програми, які ви не відкривали більше двох тижнів. Високо ймовірно, що до списку увійдуть тимчасові програми, які ви ставили тільки через новорічні свята, що наближаються, а також програми служб доставки, якими ви не користуєтеся. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як очистити пам’ять на телефоні

Але якщо програми хоча б видно, то ось завантаження – це чорний лебідь, який прилітає тоді, коли цього не чекаєш. Я маю на увазі, що простір, який займають файли, які ви завантажили з інтернету, найчастіше виявляється досить відчутним, відбираючи місце у корисних програм та документів. Тому найпростіше завантажити програму «Файли» від Google і видаляти все, що не має жодної цінності.

  • Встановіть “Файли” з Google Play собі на смартфон;
  • Запустіть програму та відкрийте вкладку «Чистка»;
  • У розділі “Непотрібні файли” натисніть “Звільнити”;
  • Потім видаляйте старі скріншоти, великі файли, фото-дублікати та завантажені файли»;
  • Після завершення видалення звільніть пам’ять від фото, вже завантажених у Google Фото.

Як відкликати дозвіл на Android

Система дозволів це те, з чим потрібно працювати в обов’язковому порядку. Це особливий інструментарій Android, який дає програмам, що ви встановлюєте ті чи інші привілеї. Точніше, це ви самі вирішуєте, що їм дозволити, а що ні. Спочатку він був створений з метою безпеки, але зрештою стало зрозуміло, що велика кількість дозволів, наданих одному додатку, може погіршувати роботу смартфона. Допустимо, ви надали калькулятору доступ до служб геолокації та мікрофони. Він у будь-який час може включати їх і не тільки стежити за вами, але й розряджати акумулятор пристрою. Так що краще ненароком дані дозволи краще все-таки відкликати:

  • Перейдіть до «Параметри» та виберіть «Програми»;
  • Звідси перейдіть у вкладку “Диспетчер прав”;
  • Відкривайте по черзі всі системні служби та відкликайте дозволи у тих програм, яким не довіряєте;
  • Особливу увагу зверніть на камеру, мікрофон та служби геолокації – вони споживають найбільше ресурсів.

Які програми мають доступ до Google-акаунту

Проте керувати привілеями можна не лише зі смартфона. Існують інструменти контролю за дозволами, які присутні лише назовні. Наприклад, на веб-сайті Google. Там перераховуються всі програми та сервіси, які мають доступ до вашого облікового запису і можуть вимагати доступ до вашої особистої інформації. Відверто кажучи, я трохи зніяковів, коли побачив, скільки всього може запитувати мою особисту інформацію, навіть не питаючи мого на це дозволу. Тож краще їх просто видаляти:

  • Перейдіть за цим посиланням і авторизуйтесь;
  • Знайдіть програми, які ви бажаєте заборонити доступ до облікового запису Google;
  • Натисніть на нього і у вкладці виберіть «Закрити доступ»;
  • Підтвердіть відкликання згоди на доступ до облікового запису Google.

Як скасувати підписку в Google Play

Перевіряти свої підписки на Android – свята справа. Якщо в App Store з шахрайськими програмами все простіше, тому що їх там майже не зустрічається, в Google Play їх хоч греблю гати. Тому важливо час від часу перевіряти, чи підписали вас проти волі на якийсь платний сервіс або додаток, що щомісяця, а то й щотижня списують гроші з вашої банківської картки. Зробити це, на щастя, можна лише кілька дій у Google Play.

  • Перейдіть до Google Play і натисніть свій профіль;
  • У вікні виберіть «Платежі та передплати»;
  • Тут виберіть «Підписки» та перегляньте розділ «Активний»;
  • Якщо є активні підписки, які ви не оформляли, скасуйте їх.

Враховуйте, що за бажання ви можете звернутися до Google за поверненням своїх коштів, якщо підписку оформили не ви. Зрозумійте мене правильно: передплату мали оформити проти вашої волі. Але, якщо Google перевірить і побачить, що ви користувалися програмою, швидше за все, гроші вам не повернуть, тому що фактично буде видно, що ви обманюєте компанію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.