Як правильно вчинити у ситуації, коли банкомат видав Вам зайві гроші

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Багато читачів, потрапивши в таку ситуацію, одразу зрадіють. Мовляв, як добре – всі довкола хочуть здерти зайві гроші, а тут такий подарунок долі. Ми б не радили Вам радіти, і бігти витрачати несподівано отримані кошти, тому що ця ситуація додасть Вам лише клопоту, нічого більше. Нижче ми опишемо Вам, як правильно вчинити та розповімо, чому цих коштів Вам ніхто не подарує.

Реклама

Банкомат – це електронний пристрій. Він, як і інша подібна апаратура, може мати збої у роботі. Іноді буває ненавмисне затягування карти, іноді Вам може бути не додано коштів, а іноді трапиться перевидача. Радіти не треба, бо це така сама форс-мажорна ситуація, як і нестача. Якби з Вами відбулися перші два випадки, щоб Ви робили? Звичайно ж, насамперед зверталися до банку. Тому й у ситуації з надлишком виданих грошей треба чинити так само.

Банкомати все фіксують

Банкомати належать до банків, тобто фінансових установ. Специфіка роботи банків і полягає у контролі за грошима – чужими та власними. Тож халяви не буде.

Контроль здійснюється на різних рівнях працівниками банку та налаштуваннями банкомату. Звичайно, банк має відповідальних людей, які стежать за коштами. Наприклад, касири, які рахують гроші для видачі та завантаження в банкомати, інкасатори, які привозять кошти з банку, інші працівники. При оприбуткуванні готівки в банку – сума, яка була в банкоматі на момент інкасації, має сходитися з операціями, які здійснював банкомат.

Ми не забиватимемо голови складними процесами роботи банку. Скажімо лише одне – у банкоматах триває фіксація всіх операцій із видачі готівки. Кожній з них надається унікальний номер із прив’язкою до номера банківської картки та зафіксованим часом. Цю інформацію Ви можете прочитати у Вашому чеку. Ідентичні дані доступні у пам’яті пристрою.

Крім того, всі банкомати оснащені камерами відеозапису, які точно фіксують, хто знаходився біля банкомату. Тобто, якщо Ви раптом захочете надати собі зайві кошти, то обчислити Вашу особу службі безпеки банку буде дуже просто. Після інкасації банкомату нестачу готівки буде встановлено. А далі, за короткий час, буде встановлена ​​Ваша персона.

Наступні дії банку

Далі є кілька шляхів, як працівники банку повертатимуть гроші назад. Можуть автоматично списати з Вашої картки суму, якщо на ній є ця сума. Але, зазвичай, клієнта повідомляють про це. У такому разі Вам зателефонують із банку (швидше за все, працівник служби безпеки), опишуть ситуацію та попросять добровільно повернути кошти. І це не залежить від того, чи є Ви клієнтом цього банку чи іншого. Ми б не радили Вам обманювати і прикидатися безглуздим, адже банк тоді звернеться до суду. Оскільки всі докази на його стороні, Вам не тільки доведеться компенсувати привласнені кошти, а й сплатити всі судові витрати. Банк зі свого боку визнає це наданим Вам кредитом, тому рахуватиме відсотки. Чи потрібний Вам такий головний біль? Думаємо, ні.

Як правильно вчинити з помилково отриманими коштами

Далі ми опишемо алгоритм Ваших дій, у якому турбота з чужими фінансами зведеться до мінімуму. Ну, по-перше, рекомендуємо перерахувати кошти зайвий раз, не відходячи від банкомату, щоб його камери це зафіксували. Чек про операцію не викидайте. Далі потрібно звернутися на гарячу лінію того банку, якого належить банкомат. Якщо це чужий банк, не той, у якому Ви маєте свою карту, і Ви не знаєте контактів, спробуйте уважно розглянути апарат – на ньому повинен бути телефон гарячої лінії банку. Або на екрані пристрою може бути прописана контактна інформація. Далі оператор на лінії дасть точні інструкції, що робити в цьому випадку.

Якщо ж Ви не зателефонували на гарячу лінію або не змогли з ними зв’язатися, відвідайте відділення банку – власника банкомату. Вже на місці ви напишете заяву, де вкажете, що сталося з вами. Далі у Вас приймуть гроші та подадуть підтвердження каси банку про цю операцію. Щось на кшталт квитанції чи чека. Якщо Вам раптом відмовить у цьому, вимагайте письмове підтвердження отримання готівки у вигляді відповіді на заяву. У будь-якому випадку, Ви повинні піти з банку, захищеного їх документом.

От і все. Трохи клопоту, але що поробиш, нічого досконалого у світі ще не придумано. Начебто й провини Вашої немає, проте вирішувати проблему потрібно саме Вам.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ