Статті

Wi-Fi 6 краще, чи все ж таки можна залишити для користування минулі версії?

Share

Користувачі, які часто знаходяться на різних веб-сайтах, і можливо підписані на різних техно-блогерів, що знімають огляди на сучасну оновлену електронну техніку, напевно чули такий термін, як Wi-Fi 6. На даний момент, про нього стали згадувати занадто часто. він почав цікавити й інших, менш просунутих у мережі, користувачів.

Отже, спеціально для тих, хто досі не розуміє різницю між минулими версіями WI-FI та Wi-Fi 6, була написана дана стаття, де будуть наведені всі відмінності між цими мережами та буде дано відповідь на запитання: “Чи потрібно оновлювати свій минуле WI-FI на оновлену версію”. Давайте розумітися.

Але насамперед необхідно дізнатись значення Wi-Fi 6, щоб надалі розуміти всі нюанси.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що означає Wi-Fi 6?

Спочатку слід зазначити, що кожна версія такої мережі має певний код, а якщо вказувати точніше це мережевий протокол. І ось, наприклад, мережевий протокол найпершого WI-FI – 802.11.

Далі вже розпочали випуск більш розвинених версій, і до їхнього мережевого протоколу почали додавати певні літери, наприклад: 802.11a та 802.11b.

Якщо Вас цікавить, якою версією мережевого протоколу користуємось на сьогоднішній день, то я дам Вам їх назви: 802.11ac та 802.11ad.

Ці версії мали набагато більш розвинені можливості, ніж їхні попередники, тому вони й мають таку популярність у сучасному світі.

Однак, зрозуміло, що світ не може зупинитися на одному через бажання отримати щось краще і нове, тому розробники WI-FI мережі розробили оновлену версію Wi-Fi 6. І ось його мережевий протокол: 802.11ax.

В оновленому Wi-Fi 6 почали набагато швидше завантажуватись необхідні файли, а все це через те, що його підтримувана швидкість: 10 Гбіт/с.

Крім цього, тут з’явилася додаткова функція: роздача Інтернет-мережі відразу на кілька електронних пристроїв. І напевно Ви зараз скажете: а що тут нового, подібна можливість була і в попередніх версіях мережевого протоколу. Але немає. Тому що на 802.11ax швидкість передачі мережі набагато швидше, навіть якщо до роутера підключити безпосередньо кілька пристроїв, передача буде дуже швидка.

Але коли можна переходити на новий Wi-Fi 6 з мережевим протоколом 802.11ax, а коли не потрібно це робити?

Наведемо приклад: у будинку, де проживаєте Ви та Ваша сім’я, налічується близько п’яти осіб. У будинку знаходиться два комп’ютери та чотири або п’ять смартфонів, як ви вважаєте, чи потрібно буде оновлювати ваш маршрутизатор на новий у такому разі? Думаю що ні. Так як з такими елементарними завданнями попередні версії впораються легко.

Однак, якщо Ви любитель переглядати фільми та відео в Ютубі у високій частоті зміни кадрів (наприклад, 4К) і якщо в будинку такі люди ще є, то в такому разі, оновлюватись на мережевий протокол 802.11ax дійсно необхідно. Зрозуміло, що з минулими маршрутизаторами такий дозвіл також транслюватиметься, але це буде набагато повільніше, ніж з Wi-Fi 6.

Отже, якщо Ви все ж таки задумалися, чи потрібен Вам оновлений маршрутизатор, то спочатку добре подумайте, скільки Гбіт\с використовуєте Ви і Ваша сім’я в середньому, а після цього робіть вже певні висновки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Samsung змінить конструкцію дисплея майбутнього Z Flip 7 і зробить його жорсткішим

    У липні Samsung представить на своєму заході в Парижі нове покоління складних смартфонів - Galaxy…

    18.05.2024

    Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

    Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани…

    18.05.2024

    iPhone Plus повторить долю iPhone mini цієї осені

    Журналіст The Information Уейн Ма поділився інформацією про те, що Apple планує відмовитися від подальшого…

    18.05.2024

    Смартфон не заряджається: що варто зробити

    Ви підключили до мобільного телефону зарядний пристрій, а акумулятор не заряджається? Не панікуйте! Цілком можливо,…

    18.05.2024

    Twitter офіційно переїхав на x.com

    Ребрендинг соціальної мережі Twitter Ілоном Маском завершено, повідомляє Engadget. Рік тому Ілон Маск розпочав ребрендинг придбаного ним…

    18.05.2024

    Google може перейти на чіпсети TSMC для Pixel 10

    Телефони Google Pixel можуть зазнати значних змін у 2025 році, оскільки, за деякими даними, компанія…

    18.05.2024