Як виробники дурять нас із зарядкою своїх смартфонів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Об’єм батареї у смартфоні – такий же важливий показник, як, наприклад, камера або 120 Гц екран. Самі подумайте, навіть якщо в телефоні будуть найкрутіші характеристики у світі, який у цьому сенс, якщо він сідає через пару годин. Акумулятор забезпечує нам ще одну важливу характеристику – мобільність. Смартфон із гарним акумулятором без проблем можна зарядити один раз та забути про підзарядку на найближчі пару днів. Плюс, останнім часом все більше смартфонів постачається із швидкою зарядкою. Півгодини зарядки з ранку та телефон живе довгий час без проблем – погодьтеся, краса? Насправді все не так просто, і я вам це сьогодні доведу.

Найшвидша зарядка смартфона

Найбільші хитрість, на які йдуть виробники, – функція швидкої зарядки. Думаю, що всі бодай раз бачили в рекламі того чи іншого смартфона її згадку. Причому часто виробники показують нам швидкість зарядки, а цифри її потужності: 65 Вт, 120 Вт тощо. Тільки далеко не завжди ці показники відповідають дійсності.

Часто виробники заявляють, що телефон має 65 Вт потужності, а насправді виявляється, що смартфон досягає тих самих 65 Вт всього протягом хвилини або декількох хвилин. Більше вам скажу, іноді в процесі зарядки 65 Вт взагалі не досягається.

Щоб не бути голослівним, наведу яскравий приклад Xiaomi Mi 10 Ultra. Смартфон вийшов наприкінці літа 2020 року та позиціонувався як перший телефон із зарядкою потужністю 120 Вт. Наші закордонні колеги протестували його на повну і дійшли висновку, що про такі цифри краще забути. Максимум заряду, який отримував пристрій – 80 Вт.

Але якщо подивитися тести, то виходить, що Xiaomi навіть із 80 Вт зарядкою добіг до сотні буквально за 20 хвилин. Тоді чому б виробникам не змінити рекламну тактику з незрозумілих для багатьох цифр на час зарядки. Я думаю, що це пов’язано з недовірою користувачів. Ми часто бачимо, як компанія заявляє до 18 автономності, але за фактом виходить значно менше. Ось вони й перейшли на цифри.

Як зрозуміти, чи включена швидка зарядка

Ще один прийом, до якого часто вдаються виробники смартфонів – вказувати в характеристиках потужність на блоці живлення. У результаті виходить, що сам зарядний пристрій без проблем витягує з розетки 30 Вт, але телефон цього просто не бачить.

Експериментів з цієї теми проводилося багато. Наприклад, у вересні 2021 року компанія Anandtech провела випробування з новим Xiaomi 11T Pro з функцією 120 Вт зарядки. Телефон по правді витягнув із розетки майже максимальну потужність – 115 Вт, але, знову ж таки, смартфон її не бачив. Максимальна швидкість, якої він досягав – 97 Вт.

Якщо вам здається, що подібне явище – доля виключно китайських смартфонів, поспішаю вас засмутити. Новий Pixel 6 також не відрізняється чесністю своїх показників. Google заявляє зарядку потужністю 30 Вт, тоді як за фактом вона не піднімається вище 21 Вт. Відомо, що експеримент проводився з оригінальним зарядним пристроєм 30 Вт.

Телефон почав працювати гірше. В чому проблема

Думаю, що всі в курсі скандалу, що стався з компанією Apple. Нещодавно яблучну компанію звинуватили в тому, що вони спеціально знижують потужність процесора при зносі акумулятора. Виходить, що з часом смартфони починають працювати гірше? Саме так.

У ході розглядів було доведено, що алгоритми операційки від Apple і справді упускають продуктивність iPhone, від чого користуватися таким пристроєм стає з кожним днем ​​все складніше. За підсумками в компанії запропонували власникам заміну акумулятора за ціною, нижчою від заявленої, і запропонували деякі налаштування, щоб уникнути такої проблеми. Але суті це не змінює.

Чи варто заряджати телефон до 100

Як визначити, що телефон повністю заряджений? Здається, все просто. Побачив сотку на дисплеї, отже, заряджений. Ні, заряджай ще. Але друзі виявилося, що все не так очевидно. Досвідченим шляхом було доведено, що деякі смартфони заряджаються після того, як ми з вами побачимо позначку 100 відсотків.

Теоретично, це може допомогти тримати батарею в цілісності та безпеці. Усі, мабуть, чули, що телефон краще не заряджати до сотні. Але, по-перше, це міф, а по-друге, такий прийом дозволяє хизуватися виробникам з рекламними роликами. До 100% всього за 20 хвилин, як би не так.

Наприклад, OnePlus 9 Pro рекламувався як телефон, який заряджається до 100% за 29 хвилин. Однак експеримент показав, що насправді він заряджається ще 20 хвилин зверху і в результаті загальний час заряджання становить близько 49 хвилин. Яка вам різниця? 

Інший приклад – Xiaomi Mi 11 Ultra. Від 0 до 100% за 36 хвилин, але за фактом час повної зарядки складає 48 хвилин, що на 12 хвилин більше. Apple і Samsung пішли іншим шляхом. Жодна з компаній не рекламує час заряджання від 0 до 100%. Тож їх звинуватити у цьому не можна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.