Названо п’ять міфів про зарядку смартфонів, в які ви вірите

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Заряджання смартфонів – це нова продуктивність. Ну а що? Подумайте самі: сьогодні вже нікого не здивуєш приростом обчислювальної потужності процесора, зростання оперативної пам’яті майже зупинилося, а фактична швидкодія дорогих та недорогих апаратів майже зрівнялася. То чим ще дивувати споживача? Ну, хіба камерою. Але тут важко зробити щось по-справжньому проривне. Зарядкою? У цій сфері реально є куди розвиватися і виробники користуються цим. Щоправда, останнім часом стало якось надто багато обману, пов’язаного з батарейками та зарядкою загалом.

Смартфони із найшвидшою зарядкою

На сьогоднішній день найшвидшу у світі зарядку пропонує Xiaomi. У її асортименті є не менше 5 смартфонів, які заряджаються на потужності 120 Вт, витрачаючи на те, щоб заповнити ресурс акумулятора від 0 до 100% на 12-17 хвилин. Час їх заряджання може змінюватись, оскільки це пов’язано з ємністю акумуляторів, якими оснащуються пристрої. Ось вони:

  • Xiaomi Mi 10 Ultra
  • Xiaomi 11T Pro
  • Redmi Note 11 Pro+
  • Black Shark 4
  • Black Shark 4 Pro

Що робити, якщо Xiaomi завис на заставці. Все простіше, ніж ви думаєте

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У всіх випадках Xiaomi стверджує, що ці апарати підтримують зарядку потужністю 120 Вт . Принаймні саме такий зарядний пристрій вона використовує. Ось тільки тести показали, що пікова потужність на якій вони заряджаються, коливається в межах від 80 до 97 Вт. Загалом і це досить круто. Адже час заряджання не збільшується. Але 120 Вт звучить крутіше, ніж 97, чи не так?

Блок живлення не видає потужність

З першого міфу плавно випливає другий. Він пов’язаний із заявленою та фактичною потужністю блоків живлення, на якій вони здатні працювати. Візьмемо для прикладу той же 120-ватний зарядник від Xiaomi , який вона кладе в комплект постачання своїх смартфонів. На ньому вказано, що він підтримує потужність 120 Вт. Проте фактична потужність, яку він «забирає» у розетки, дорівнює лише 115 Вт.

Насправді, це не єдиний схожий випадок. Google пропонує власникам Pixel 6 використовувати для заряджання ЗП на 30 Вт. Цілком гідний показник, нехай і не рекордний. Проте досліди показали, що він не здатний витягти з розетки навіть заявлену виробником потужність. Тому що фактичний пік, на якому працював блок живлення, ледве сягав 20 Вт. І це залежало від розетки, до якої його підключали. У всіх випадках близько не було заявлених цифр.

Почав гальмувати телефон

Ви, напевно, чули про Battery Gate. Це історія, яка сталася з Apple у 2017 році, коли з’ясувалося, що зношені акумулятори Айфонів знижують швидкість роботи їх процесорів . Потім виявилося, що те саме відбувається з деякими смартфонами Samsung. Тобто фактично це було уповільнення старих пристроїв, про яке самі виробники нічого не говорили користувачам, змушуючи їх думати, що настав час купувати новий апарат.

Як би там не було, підхід Apple, можливо, виглядав м’якшим, тому що на інших пристроях немає жодного захисту від зношування. А, тим часом, це безпосередньо впливає на якість роботи смартфона. Зношена батарея провокує мимовільні перезавантаження та вимкнення пристрою при перепадах температури або пікових навантаженнях процесора. Внаслідок цього користуватися таким апаратом стає досить проблематично.

Заряджання телефону після 100%

Можливо, ви помічали, що якщо зарядити смартфон до 100% , він буде розряджатися повільніше, ніж відключити його від розетки після досягнення 98 або 99%. Це не самонавіювання. Деякі виробники свідомо роблять так, щоб їх пристрої заряджалися трохи більше, ніж потрібно. Це так званий резервний ресурс. Хтось робить це навмисно, щоби продовжити час автономної роботи, а хтось — тому що не може правильно налаштувати контролери харчування.

Насправді важко сказати, добре це чи погано. З одного боку, дуже приємно мати додатковий відсоток зарядки, який ти не бачиш, але чітко відчуваєш його наявність, тому що смартфон розряджається повільніше , ніж міг би. А з іншого, не дуже приємно, що ти змушений тримати смартфон у розетки довше, ніж заявлено виробником, тому що він має приховану функцію резервного накопичення енергії. Так що вирішувати вам, добре це чи ні.

Коли міняти акумулятор

Ключовим ресурсом акумулятора, який дозволяє розрахувати термін служби, є цикл зарядки . Повна розрядка та повна зарядка витрачає один цикл. Інша річ, що кількість циклів зарядки, які смартфон може перенести до повного зношування, різні виробники вказують по-різному. Наприклад, у iPhone це 500 циклів , а у нових смартфонів Xiaomi вже 800. Але звідки така різниця?

Звідти, що виробники використовують різні методики тестування. Тому одні можуть собі дозволити не крутитися з характеристиками, а інші змушені маніпулювати правдою, аби виглядати вигідніше, ніж конкуренти. Адже iPhone використовують тільки один акумулятор , а апарати Xiaomi – через те, що заряджаються на вищій швидкості – цілих два. Тому і швидкість старіння у них буде різною, а відповідно і наслідки цього старіння.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.