Чи потрібно включати геолокацію на телефоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Функція відстеження розташування у смартфоні вже давно стала предметом великої дискусії. З введенням функції обов’язкового запиту на дозвіл доступу до геолокації в певних додатках, користувачі все частіше почали запитувати: а чи варто взагалі її включати? Тут власники смартфонів розділилися на дві великі категорії: одні геть-чисто відключають всю подібну функціональність, інші просто не звертають увагу на трекінг. Сьогодні пропоную розібратися, хто з них має рацію і раз і назавжди поставити крапку в цьому питанні.

Особисто я як увімкнув геолокацію відразу після покупки смартфона, так її ніколи не відключав. Задумався про неї зовсім недавно, коли скачав до себе на телефон інженерний калькулятор, який вимагав доступу до розташування. Ну самі подумайте, навіщо йому моя геолокація? Отоді й почав розбиратися.

Для чого потрібна геолокація

Насправді, ви навіть уявити не можете, наскільки багато програм використовує геолокацію в смартфоні:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Браузер . Видає рекомендації залежно від вашого розташування. Кафе, ресторани, торговельні центри.
  • Карти та навігатори . З їх допомогою ви можете дістатися певного місця з високою точністю.
  • Таксі та програми для шерингу . Завдяки ним ви можете замовити таксі на точну адресу або орендувати самокат, велосипед чи автомобіль.
  • Програма Погода . Сучасні програми з прогнозом погоди орієнтуються не тільки на місто або населений пункт, але й район, де ви знаходитесь.
  • Додаток Камери . Програма зазначає, де було зроблено той чи інший знімок.

І ось тепер уявіть, що повністю відключили геолокацію. Всі програми різко перестали працювати у звичному для вас режимі, а значить користуватися телефоном стало набагато важче. Всі перераховані вище дані або доведеться заводити вручну, або повністю від них відмовитися.

Окремо скажемо про Таксі. У будь-якому додатку зараз є спеціальна кнопка Показати де я, щоб ви могли зберегти свою конфіденційність. Більшість розробників популярних програм дбають про збереження ваших особистих даних. А щодо шахраїв, ми поговоримо про це нижче.

Чи впливає геолокація на зарядку

Кожен, хто часто користується навігатором, зауважує, що телефон у такому режимі сідає буквально за пару годин. Але чи так впливає геолокація на батарею? І так і ні.

Так, зарядка дійсно швидко витрачається, але основна витрата йде не на саму функцію GPS, а на додаткові програми, які постійно підвантажуються на тлі. Браузер, Погода, Карти Google та інші програми запускають різні обчислення, які витрачають коштовний заряд.

Google Chrome починає аналізувати, де ви знаходитесь, щоб згенерувати правильні рекомендації, навігатор розраховує час у пробці, погода безперебійно моніторить градусник і так далі. Додайте сюди різні віджети на головному екрані та отримайте акумулятор, що сів.

Чи можна відстежити геолокацію без інтернету

Багато хто знає, що геолокація працює і без інтернету. І це так. Навіть якщо ви витягнете сімку зі смартфона і переведете його в авіарежим, то ваш телефон все одно можна буде відстежити. Провайдер має доступ до вашого пристрою 24/7 і має право розголошувати ці дані лише запитом правоохоронних структур та за наявності вашої заяви про крадіжку.

Ще одне питання: чи витрачає GPS інтернет-трафік? Для роботи з супутниками, через які і працює навігація, інтернет телефону не потрібен, проте багато навігаторів, карт та інших програм працюють в онлайн-режимі. Відбувається це через те саме підвантаження різних даних для комфортної роботи з програмою.

Як дізнатися, що програма відстежує розташування

У результаті, виходить, що відключати геолокацію немає сенсу. Ви навмисно втратите безліч корисних функцій, які здатні полегшити вам життя. Однак важливо настроїти геолокацію правильно. Це дозволить не лише продовжити життя телефону від одного заряду батареї, а й забезпечити собі належну конфіденційність.

Для цього пропоную перейти в Налаштування та вимкнути доступ до вашого розташування тих додатків, які його не потребують:

  • Перейдіть до Установки.
  • Далі зайдіть у розділ Захист конфіденційності.
  • Потім знайдіть пункт Розташування.
  • Налаштуйте доступ додатків до геолокації так, як вам потрібно.

Тут ви можете дізнатися, яким програмам дозволено доступ до геолокації завжди, яким при використанні та яким заборонено. Уважно вивчіть список та вимкніть геолокацію для тих програм, де вона не потрібна.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.