Як прискорити iPhone, очистивши оперативну пам’ять

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Прийнято вважати, що iPhone – це ідеальний смартфон на ідеальній операційній системі, яка автоматизована настільки, що виконує всі необхідні процедури за користувача. Наприклад, кажуть, що iOS не потрібно чистити, тому що вона видаляє весь кеш і всі супутні файли, які не представляють цінності сама. Однак це глибоке оману, тому що, якщо у вас був iPhone, ви знаєте, як стрімко забивається його пам’ять кешем різних месенджерів, соціальних мереж та інших програм. Алепро чищення кеша iOS ми вже говорили , а тепер поговоримо про те, як розігнати iPhone.

Від чого залежить швидкість роботи iPhone? Ну, насправді від багатьох факторів, але як основні прийнято виділяти фактичну продуктивність процесора та оптимізацію ПЗ. Проте за фактом значення має ще один показник. Це обсяг вільної оперативної пам’яті. Як він впливає і на що? Зараз розберемося, також зрозуміємо, як потрібно правильно чистити ОЗП, щоб iPhone працював швидше, не ризикуючи нашкодити йому.

Швидкодія iPhone

Що таке швидкодія? Це швидкість, з якою iPhone виконує ті чи інші завдання. Як правило, швидкодія заміряють на додатках, засікаючи час, який потрібно смартфону на їх запуск та повне завантаження. Звичайно, якщо програма запускається на холодну, тобто якщо вона не була запущена раніше, вона буде завантажуватися довше, а якщо вона вже працювала у фоновому режимі, то вона запуститься миттєво. В ідеалі, всі програми повинні працювати в фоні, щоб не витрачати на запуск ні секунди.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На те, скільки додатків iPhone здатний утримати у фоновому режимі, безпосередньо впливає оперативна пам’ять. У сучасних моделях її побільшало, але у дво- і трирічних апаратах, не кажучи вже про більш старі, обсяг ОЗП обмежується 3-4 ГБ. Це не дуже багато. Але ж оперативка витрачається не тільки на самі додатки, а й пожертвувати ними ми не можемо. ОЗП витрачають багато інших процесів, роботу яких забезпечує непомітно від користувача.

Одна з ключових статей витрати ОЗП в iPhone це, як не дивно, запущені вкладки в Safari. Не вірите? А ви відкрийте штатний браузер і перегляньте, скільки у вас відкрито веб-сторінок. Наприклад, у мене — я відкрив прямо в момент написання цієї статті — їх ні багато, ні мало, 127. Звичайно, навіть якщо iOS «глушить» їхню активність, вони все одно споживають якийсь обсяг ОЗП.

Зрозуміло, перевірити це не можна, але припустимо, що кожна вкладка, щоб підтримувати фонову роботу, витрачає по 5 МБ. Це не багато. Але якщо помножити цю цифру на 127, то отримуємо більше половини гігабайта. А ось це вже суттєво. А, якщо припустити, що середня програма споживає у фоні 100-150 МБ, то вийде, що ми втрачаємо 3-4 програми, які банально вивантажуються з режиму багатозадачності і змушують нас витрачати час на їх запуск через ті самі вкладки, якими ми навіть не користуємось.

Як очистити оперативну пам’ять на Айфоні

Звичайно, можна закривати вкладки після використання, але здебільшого це не працює. Не тому, що вони не закриваються, а тому, що ми або забуваємо це зробити, або думаємо, що вкладка нам потім ще знадобиться. Найчастіше, звичайно, нічого нам не знадобиться. Але це мало що змінює, і ми продовжуємо зберігати ці веб-сторінки, витрачаючи дорогоцінну оперативну пам’ять.

А чи не краще просто увімкнути автозакриття вкладок, щоб не витрачати ОЗП, чому даремно?

  • Перейдіть до «Параметри» та виберіть Safari;
  • Перейдіть до розділу «Вкладки»;
  • Тут оберіть вкладку «Закриття вкладок»;
  • Поставте галку навпроти «Через один день».

Як на мене, автозакриття через один день – це оптимальний вибір. По-перше, це дисциплінує вас отримувати всю необхідну інформацію одразу. А на випадок, якщо знадобиться зберегти сторінку на довгострок, ви можете легко зберегти її в закладки. По-друге, браузер очищатиметься щодня, вивільняючи оперативну пам’ять, яка піде на забезпечення фонової роботи програм.

Від цього у свою чергу зросте і швидкодія, адже софт запускатиметься практично миттєво, не вивантажуючись із меню багатозадачності. Зрозумійте мене правильно: на якість графіки в іграх, швидкість оновлення анімації на екрані це ніяк не вплине. Але, якщо вам доведеться запустити на iPhone важкий софт, який є вимогливим до ресурсів, з великим обсягом ОЗУ смартфон зможе набагато простіше і легше керуватися з ним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.