Як зробити так, щоб iPhone служив довше

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майже щороку ми дивуємось тому, що новий iPhone став ще дорожчим. Навіть якщо не змінюється вартість базової моделі, з’являються версії з більшою діагоналлю або більшою пам’яттю. Чим дорожчим стає телефон, тим менше у власника виникає бажання його якось пошкодити. Тим більше, часто збільшення ціни не впливає на довговічність пристрою. Але навіть той, хто міцно тримає свій смартфон у руках і ніколи не боїться його розбити, все одно ризикує сильно скоротити термін його служби, якщо не змінять своїх звичок щодо цього пристрою. Їх буквально кілька, але вони настільки сильно впливають на смартфон, що часто псують його буквально на очах. Як захистити свій iPhone і що треба перестати з ним робити, щоб він служив по-справжньому довго?

Як найчастіше ламається телефон

Якщо ви не кидаєте телефон, не розбиваєте його і не занурюєте його у воду (цього не можна робити навіть для захищених моделей ), пошкодитись від неправильної експлуатації в ньому може лише акумулятор та супутня електроніка. Є ще ризик пошкодження корпусу неправильним чищенням, але про це ми розповідали в окремій статті.

У випадку з iPhone заміна акумулятора не можна порівняти з ним за вартістю, але все одно коштує грошей. Багато хто не вирішується на цю процедуру, а значить, для них зношування акумулятора стає ще більшою проблемою. Є ще й випадки встановлення акумуляторів, які є відверто небезпечними для смартфона та його користувача.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Які акумулятори в iPhone

Майже всі сучасні смартфони та інші пристрої оснащуються літій-іонними акумуляторами (Li-Ion). Рідше можна зустріти моделі з літієво-полімерними (Li-Po) джерелами живлення. Бувають і інші варіанти, але вони зустрічаються значно рідше через більшу обмеженість можливостей, меншого ресурсу або більшу вимогливість до умов експлуатації.

Саме літій-іонні акумулятори є найпростішими для користувача. Вони прощають багато помилок і досить довговічні, але ми самі вперто продовжуємо псувати свої пристрої різними способами.

Ефект пам’яті акумулятора

Близько 10-15 років тому найбільш поширеними були версії акумуляторів, які мали так званий ефект пам’яті і вимагали повної зарядки після повної розрядки. Інакше вони ”запам’ятовували” умовні 50% заряду, на яких ви підключали їх до розетки, та працювали лише на половину своєї ємності. Звісно, ​​це відбувалося неодноразово. Від ефекту пам’яті можна було позбутися багаторазової повної розрядки, яку називають ”тренуванням акумулятора”, але користуватися такими джерелами живлення було незручно.

Наразі такі батареї дуже рідко зустрічаються у складі пристроїв для масового використання. Їх можна знайти або всередині спеціалізованих гаджетів, або як окремі акумулятори. Наприклад, у вигляді нікель-металгідридних або нікель-кадмієвих ”батарейок”, що перезаряджаються.

Всі iPhone оснащуються Li-Ion акумуляторами, які можна купити та встановити самостійно за інструкцією, але краще зробити це в сервісному центрі.

Чи потрібно повністю розряджати телефон

Сучасні Li-Ion акумулятори, які встановлюються в iPhone, найкраще почуваються під час роботи в діапазоні 30-80% заряду. При цьому майже повністю позбавлені ефекту пам’яті. Отже, найправильнішим буде постійне підтримувати пристрої у цьому діапазоні. Тобто не бійтеся заряджати телефон на 40-60%. Необхідність повної розрядки для iPhone – міф. Понад те, глибокий розряд теж шкідливий.

Чи можна заряджати телефон уночі

Багато хто вважає, що телефон, який заряджається вночі, буде працювати довше. Мовляв, чим більше живлення на нього подається, тим краще зарядиться. Це не так!

У такому разі ви, навпаки, зношуєте акумулятор, який постійно перебуває під напругою, що сильно знижує його ресурс. Є навіть системи розумної зарядки, які борються із цим. Вони відразу забезпечують близько 80% заряду батареї, а 20%, що залишилися, набирають безпосередньо перед вашим пробудженням вранці.

Краще, зіставивши цей і попередній пункт, зробити так, щоб телефон заряджався, поки ви не спите. Наприклад, увечері чи вранці. Якщо зарядивши його з вечора, на ранок у вас залишається мало заряду, то це ознака несправності батареї і варто звернутися в сервісний центр для діагностики.

Телефон гріється під час заряджання

Це може бути ознакою несправності або того, що ви звикли заряджати його, наприклад, на вікні. Пряме сонячне проміння і так сильно нагріває пристрої, а під час зарядки температура може підвищитися ще більше. Це призводить до здуття батареї і навіть іноді до її займання – випадків достатньо.

Заряджання при низькій температурі теж небажане. Хімічні процеси всередині батареї в цьому випадку протікають трохи інакше, що також негативно позначається на ній. Втім, низька температура – ​​менше зло, ніж висока.

Чи небезпечно користуватися неоригінальною зарядкою

Нічого небезпечного в неоригінальній зарядці немає, але тільки в одному випадку вона повинна бути якісною. А якщо ні, то ризик пошкодження акумулятора або його контролера живлення суттєво зростає.

Але саме оригінальна зарядка є найбільш оптимальним варіантом та краще користуватися нею. Тим більше, що вартість якісного аналога не суттєво відрізнятиметься від оригінального варіанту. Використання дешевих кабелів і більше адаптерів живлення може вивести з ладу контролер живлення. У нормальному стані він знижує споживання енергії та переводить батарею в економний режим під час блокування телефону. Якщо він згорить, батарея завжди буде під навантаженням.

Збоку це виглядає як зношений акумулятор, який треба міняти, але перед заміною треба перевіряти саме контролер. Хороші сервісні центри так і роблять. В іншому випадку ви змінюєте акумулятор знову і знову.

Чи варто користуватися Power Bank

Фахівці рекомендують користуватися зовнішнім акумулятором лише у випадку, коли поряд немає розетки. Якщо вона є, краще скористатися оригінальною зарядкою (див. попередній пункт).

Додам тільки, що виробники таких портативних зарядок намагаються зробити їх якнайменше або при тому ж розмірі використовувати якомога більшу батарею. В результаті місця для нормального контролера живлення не залишається, і ми отримуємо ризик стрибків напруги.

Знову ж таки, вибирайте тільки гарні зовнішні акумулятори від відомих брендів. Вони не зможуть замінити розетку, але одна заміна зіпсованого акумулятора iPhone буде в рази дорожчою , ніж різниця між якісною моделлю та її дешевим аналогом. Економія у цій справі — поганий супутник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.