Відомо, що робити якщо сильно гріється ноутбук

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Буває так, що ноутбук спочатку працює нормально, а потім починає сильно грітися. Нагрів може супроводжуватися зависанням та уповільненням пристрою. Також ноутбук може сильно шуміти – вентилятори розкручуються до максимуму і не можуть впоратися зі своєю функцією охолодження комп’ютера. У такому стані ноутбук може працювати як тривалий час, так і недовго – може спрацювати захист і він просто вимкнутись, щоб нагрівання не призвело до сильних пошкоджень мікросхем.

Реклама

Причини нагрівання ноутбука

  1. Ноутбук перевантажений потужними програмами. Наприклад, ви намагаєтеся грати в гру на максимальних налаштуваннях, які ваш лаптоп просто не тягне. Але він намагатиметься, якщо немає інших обмежень.
  2. У вас відкрито дуже багато програм. Чим більше відкрито програм, тим більше вкладок у браузері, тим більше споживання ресурсів пристрою і відповідно, настає нагрівання.
  3. У вашій системі є комп’ютерні віруси, які займаються будь-якими фоновими завданнями (майнінг криптовалюти, використання ПК як проксі сервер і т.п.). Рекомендую поставити сучасну Dr. Web або Касперський і перевірити систему повністю.
  4. Деградація системи охолодження. Така система складається з радіаторів та кулерів (вентиляторів), а також прокладки між радіатором та мікросхемою – термопастою. З роками термопаста зсихається, а підшипники вентиляторів можуть вийти з ладу, як і сам електродвигун. Також можливо у вашому ноутбуку дуже багато пилу.

Що робити, якщо ноутбук шумить і гріється?

Спочатку перевірте, чи нічого не закриває вентиляційні отвори. Від них до найближчої перешкоди має бути не менше 20 сантиметрів:

Не слід забувати, що на задній частині пристрою є також отвори для вентиляції, тому рекомендую перевірити цілі та ніжки, на яких стоїть ноутбук. Іноді, вони бувають відвалюються і ноутбук стоїть буквально на корпусі, а повинен на ніжках:

Також варто розуміти, що для ноутбука потрібна тверда та рівна поверхня. Не варто ним користуватися в ліжку та на ковдрі. Це одна із причин перегріву комп’ютера.

Як дізнатися, що ноутбуку час у сервіс?

  1. Ноутбук нагрівається у спокійному стані (після перезавантаження та з вимкненням фонових програм).
  2. Ноутбук сам вимикається навіть на найпростіших завданнях.
  3. Вентилятори аномально шумлять.
  4. Пристрій нагрівається дуже сильно, повітря обпалює.

В інших випадках я рекомендую:

  • Перевірити систему на віруси та наявність фонових програм, які можуть витрачати ресурси комп’ютера.
  • Обновити всі драйвери (завантаживши з офіційного сайту).
  • Перевстановити Windows.
  • Стежити за місцем, де знаходиться ноутбук.
  • Не використовувати пристрій у занадто жарких приміщеннях, а також у місцях, де є сильне випаровування: кухня, ванна кімната тощо.

Варто розуміти, що якщо у вас ноутбук старенький (наприклад, 2010 випуску), то при запуску навіть сучасного браузера він буде нагріватися. Тому що покоління програм змінилося, а залізо — старе. І це нормально, якщо 5 років тому ноутбук не грівся, а тут почав грітися через звичайний браузер. Також рекомендую скористатися утилітами для показу температурних датчиків ноутбука. Після зняття показань вбийте в пошукову систему модель свого ноутбука і напишіть температуру. Можливо, для вашої моделі висока температура всередині є нормою або конструкторською помилкою (таке дуже часто зустрічалося в 2010-2015 роки).

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ