Головна Статті Чи можна заряджати заряджений телефон

Чи можна заряджати заряджений телефон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Питання зарядки смартфонів досі викликають багато суперечок та протиріч. Одні кажуть так, інші з ними сперечаються, і при цьому незрозуміло, хто насправді має рацію. Найбільше питань викликає те, чи можна заряджати смартфон, коли він заряджений, і чи можна ставити смартфон на зарядку на ніч. Всі ці питання пов’язані з тим, що користувачі часто просто не розуміють, як влаштовано батарею їхнього пристрою. А ще свій відбиток накладає ”ефект пам’яті”, яким нас багато лякали кілька років тому. І деякі акумулятори мають його досі, але спробуймо розібратися, чи варто цього боятися і як взагалі заряджати смартфон, щоб він не просто працював, а й радував свого власника.

Що таке ефект пам’яті акумулятора

Свого часу, коли акумулятори тільки починали приходити до масових пристроїв, було таке поняття, як ефект пам’яті. Це означало, що батарея може втратити свою ємність, якщо її заряджати до того, як вона повністю розрядиться.

Якщо грубо, то поставивши його на зарядку тоді, коли в ньому залишиться ще 50% заряду, ви дасте акумулятору зрозуміти, що це мінімальна позначка , і наступного разу він видасть кількість енергії, що дорівнює тому, скільки до цього він видавав – від 100% до 50%. Звичайно, все було не так буквально, але час роботи батареї дійсно скорочувалося, і якщо постійно заряджати акумулятор на половині заряду, можна було швидко його зіпсувати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не будемо вдаватися до технічних подробиць, але зазначимо, що такі акумулятори поширені і зараз. Їх справді можна зіпсувати неправильною зарядкою. Втім, їх можна й відновити, але трохи нижче.

Чи потрібно повністю розряджати смартфон

Про акумулятори взагалі розповім ближче до кінця статті, а поки давайте зрозуміємо, чи потрібно повністю розряджати акумулятор смартфона, знаючи, що існує таке поняття, як ефект пам’яті .

Якщо коротко, то ні, не потрібно. Знову ж таки, не вдаючись у подробиці того, як іони літію залишають частинки літій-ферофосфату, варто просто сказати, що Li-ion (літій-іонні) акумулятори, які встановлені в переважну більшість смартфонів, не страждають від того самого ефекту .

Правильно говорити, що вони саме не страждають від нього, але не можна говорити, що його немає . Просто він настільки мізерний, що користувачі його просто не помітять. Це у 2013 році довели в Інституті Пауля Шерера (Швейцарія).

Більш того, вважається, що повне розрядження і тим більше зберігання з порожньою батареєю набагато шкідливіше для смартфона. Різні джерела стверджують, що найкраще тримати заряд акумулятора в діапазоні від 40% до 80% . Так навантаження на нього буде найнижчим, але варто розуміти, що це не продовжить термін його служби на якийсь суттєвий час.

Тому переживати з цього приводу не варто. Смартфон можна і потрібно заряджати тоді, коли вам це потрібно . Навіть якщо у вас є потреба в нічній зарядці, вона не така страшна, як кажуть багато хто. Краще заряджати смартфон вдень, але якщо треба, іноді можна підключити до розетки та на ніч.

Які акумулятори мають ефект пам’яті

А тепер поговоримо про те, що не всі батареї зроблені так, щоб їх можна було заряджати будь-коли. Наприклад, зараз досі поширені такі типи акумуляторів, як NiCd (нікель-кадмієвий) і особливо Ni-MH (нікель-метал-гідридний). Ось вони мають досить виражений ефект пам’яті .

Такі акумулятори входять до складу деякої електроніки, але часто зустрічаються у вигляді простих батарейок для домашнього інструменту, ліхтарів або аналогів пальчикових (та інших) батарейок.

Якщо є можливість, краще розряджати їх повністю. Тоді вони служитимуть довше, а їх кристалічні утворення не будуть укрупнюватися, що дозволить надовго зберегти великий час автономної роботи . Але знову ж таки, сильно переживати через це не варто, тому що ефект оборотний, але само собою нічого не виправиться.

Як відновити батарею з ефектом пам’яті

Відновлення можливе лише після проведення спеціальної процедури. Іноді її ще називають ”тренуванням” акумулятора.

Суть у тому, що батарею треба кілька разів повністю розрядити і знову зарядити. Розрядка має бути саме повною — доти, доки пристрій сам не вимкнеться. Тільки так максимальний час автономної роботи можна повернути до початкового чи близького значення.

Є навіть зарядні пристрої з функцією розряду (принаймні для акумуляторів формату АА та ААА), які легко знайти в Інтернеті. Перед тим, як зарядити акумулятор, вони повністю розряджають його і роблять те саме ”тренування”.

Чи псується акумулятор під час зберігання

Так, акумулятор псується. У кращому разі ця величина становитиме приблизно 2% втрати початкової ємності на рік. При найгіршому розкладі цей показник може досягати значень 50 і більше % за кілька місяців.

Найбезпечнішим способом зберігання вважається той, при якому батарея заряджена приблизно на 40% (тому в нових гаджетах саме такий рівень заряду з коробки) і лежить при температурі трохи нижче за кімнатну. При 100% заряді або при зберіганні в умовах більш високої температури ємність акумулятора починає губитися значно швидше.

Це говорить про те, що не варто берегти акумулятори за принципом ”не зайвий раз заряджатиму” і не варто купувати батареї, що перезаряджаються, про запас. Користуйтеся ними, але пам’ятайте про кілька простих правил, наведених у цій статті, і акумулятори вас не підведуть. А заразом ви заощадите чимало грошей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: