Чому екосистема Android краща, ніж у iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Всі кажуть, що iPhone кращий за Android своєю екосистемою. Мовляв, сервіси, що їх пропонує Apple, відкривають користувачам набагато більше можливостей, ніж сервіси Google. Навіть коли вже здається, що в Купертіно давно розгубили якісь ідеї, вони викочують щось нове, чого ніколи не було на Android, і всім відразу починає хотітися купити собі iPhone. Але, якщо так розібратися, то Google зовсім не відстає від Apple, а іноді навіть перевершує її щодо застосування чогось нового.

Насправді екосистема Google нічим не гірша, ніж Apple. Пошуковий гігант доводить це навіть не кожен рік, хоча нові версії Android виходять лише раз на 12 місяців, а майже щомісяця, випускаючи оновлення для своїх програм та сервісів.

Порівняння iOS та Android

За прикладами далеко ходити не доведеться. Дивіться самі. Для того, щоб розширити можливості iOS компанії Apple, доводиться випускати системні оновлення приблизно раз на 2-3 місяці, а на щось масштабніше їй потрібно від півроку до року. У Google ситуація дещо інша.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Android не залежить від системних оновлень, тому що не просто розбитий не незалежні компоненти, але й має програми, які розвиваються окремо від нього самого. Google Фото, Google Play, Google Maps, Gmail, YouTube, Google Duo – всі ці програми та сервіси отримують оновлення щомісяця-два, пропонуючи користувачам нові можливості. 

Ось вам найпростіший приклад. Минулого року Apple представила функцію SharePlay для FaceTime. З її допомогою користувачі можуть дивитися фільми, серіали та відео разом зі своїми співрозмовниками з відеозв’язку. Це ж глибоко екосистемна фішка, казали тоді експерти. На Android таке в принципі неможливе, запевняли вони.

Але минуло всього кілька місяців, і Google випускає оновлення свого сервісу відеодзвінків Duo. Його ключовим нововведенням стала можливість переглядати відео на YouTube під час розмови. Але це лише початок, пояснили розробники. Згодом сервіс отримає підтримку й інших сервісів, причому як сервісів відеозв’язку, а й додатків, мають зовсім іншу спрямованість.

Чим Android кращий iOS

А взяти Google Фото. Пошуковий гігант постійно випускає оновлення для свого сервісу зберігання знімків, пропонуючи розширені можливості редагування та обробки фотографій. Тепер Google Фото вміє виблискувати знімки, надаючи їм ефекту портретної зйомки, підвищувати їх контрастність і навіть змінювати джерело освітлення на вже готових знімках.

І так із усім. Будь-які сервіси Google оновлюються незалежно від системи, і в цьому їхня перевага. Просто через те, що нововведення з’являються у складі апдейтів додатків, цьому мало хто звертає увагу. А у випадку з Apple будь-які перетворення, які вона вносить, стають помітними відразу, тому що нові версії iOS чекають на все. З погляду маркетингу підхід Apple більш привабливий. Але у Google він практичніший.

Мені, строго кажучи, все одно, який смартфон ви купите і на якій платформі він працюватиме. Але мене коробить, коли люди кажуть, що iPhone краще через його екосистему. Тому що за фактом сьогодні поняття екосистемності не має жодного сенсу. Apple вибудувала свою екосистему на заборонах та обмеженнях, прагнучи володіти всім самостійно і нероздільно.

Google же відкрита, і ви з однаковим успіхом можете користуватися і Google Фото, і Яндекс.Диском, та іншими програмами та сервісами без обмежень. Тому що тільки в конкуренції можливі реальні інновації і Android доводить нам, що це дійсно так. Якби не було Android з його відкритою політикою, не було б ні WhatsApp, ні Telegram, ні Viber. Був би тільки iMessage, який, як ми бачимо сьогодні, ось-ось помре.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.