Статті

Чи правда, що iPhone потрібно менше оперативної пам’яті, ніж Android. Тут уся правда

Share
Час читання: 3 хв.

Чому в iPhone так мало оперативної пам’яті? Щодо цього завжди було два судження. Перше належало фанатам Apple, які вважали, що iOS значно економніша в плані витрати ресурсів, ніж інші платформи, а тому сенсу у великому обсязі ОЗП просто немає. Друге судження – від користувачів Android – всього лише зводилося до того, що Apple просто скупилася. І в тієї, і в іншої позиції були свої шанувальники і шанувальники, але хто з них має рацію, нам ще належить розібратися.

Я не буду розпалюватися про те, як сильно iOS та Android відрізняються один від одного. Тому що для цього важливо лише для розуміння того, як функціонують обидві платформи, але технічні подробиці нас мало хвилюють. Для нас важливіше те, чи дійсно iOS потрібно менше оперативної пам’яті, ніж Android, чи ні.

Витрата оперативної пам’яті на iPhone і Android

Виявляється, ті самі програми на iOS і Android поводяться по-різному, коли мова заходить про споживання ресурсів, і, відповідно, витрачають оперативну пам’ять зовсім неоднаково. Ось, порівняйте їхню витрату самі:

Acrobat Reader

  • На iOS – 117 МБ, на Android – 390 МБ

booking.com

  • На iOS – 73 МБ, на Android – 330 МБ

Gmail

  • На iOS – 190 МБ, на Android – 259 МБ

Google Maps

  • На iOS – 224 МБ, на Android – 300 МБ

YouTube

  • На iOS – 176 МБ, на Android – 282 МБ

eBay

  • На iOS – 69 МБ, на Android – 300 МБ

Google Фото

  • На iOS – 136 МБ, на Android – 281 МБ

Twitter

  • На iOS – 100 МБ, на Android – 366 МБ

Як бачите, різниця очевидна. Незважаючи на те, що зміни в споживанні оперативної пам’яті відбуваються непропорційно, у всіх випадках версія однієї і тієї ж програми для Android витратила більше ОЗП, ніж її аналог для iOS. Десь розрив був більший, десь менше, але загалом у 100% випадків можна сказати, що мобільна операційна система Apple веде себе більш економічно.

Єдиним винятком стали магазини програм. App Store для стабільної роботи знадобилося 235 МБ, а Google Play – 217. Але, задля справедливості відзначимо, що це не один і той же додаток, хоч формально вони і відносяться до одного і того ж типу. Проте в виправдання App Store скажемо, що він включає не тільки каталог з додатками, але і ігровий сервіс Apple Arcade.

Скільки оперативної пам’яті потрібно iPhone

У що різниця у споживанні оперативної пам’яті виявляється на практиці? Ну насправді до повсякденної експлуатації це має безпосереднє відношення. Чим більше програм смартфон може одночасно утримувати в ОЗУ, тим краще для нього. Адже щоразу, коли користувач запускатиме чергову програму, апарат зможе не обробляти її з нуля, а підтягувати з фонового режиму.

Завжди вважалося, що Android-смартфони здатні краще керуватися додатками у формовому режимі через великі обсяги ОЗУ. Все-таки 6, 8, 12 ГБ оперативної пам’яті – це досить вагомий показник. Але зараз бачимо, що 6 ГБ ОЗП в iPhone приблизно еквівалентні навіть не 8, а 12 ГБ ОЗП в Android-смартфонах. Звісно, ​​розрахунки дуже грубі. Але, якщо порівняти витрати на прикладі описаних вище додатків, то різниця виявляється більш ніж дворазовою. Отже, навіть 4 ГБ ОЗП на iOS буде достатньо, не кажучи вже про більше.

В іграх ситуація виявляється дещо іншою. У ряді випадків споживання оперативної пам’яті смартфонами на Андроїд виявляється навіть меншим, ніж у iPhone. Однак є пояснення. По-перше, ігри на iOS за рідкісними винятками майже завжди працюють на максимальних налаштуваннях. Хіба що якийсь смартфон вийде з функцією, заточеною під той чи інший ігровий режим. По-друге, за словами експертів, ігри представляють нативний код і не враховують жодних фреймворків та API як звичайні програми. Але на iOS ігри не можуть спровокувати перевитрату ОЗП, а на Android ще як можуть.

Що це означає? А те, що в практичному використанні менша витрата оперативної пам’яті програмами має реально більше значення, ніж витрата в іграх. Зрештою, від запуску ігор нам зазвичай швидкодії не потрібно, а від софту ще як. Так що не нарікайте Apple на невеликий обсяг оперативної пам’яті в iPhone. Їм реально багато не треба, вони і так ідеально працюють навіть зі своїми 4/6 ГБ. Це вам будь-який власник iPhone підтвердить.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    iPhone 16 Pro Max став найбільш автономним флагманом, обігнавши Galaxy S24 Ultra та Pixel 9 Pro XL

    iPhone 16 Pro Max демонструє значно кращу автономність порівняно з усіма конкурентами та попередньою моделлю…

    19.09.2024

    GPT-4 витрачає до трьох пляшок води на кожні 100 слів

    Дослідження, проведене Каліфорнійським університетом у Ріверсайді та опубліковане у The Washington Post, виявило високі витрати…

    19.09.2024

    Показано L-подібну батарею iPhone 16 Pro Max зі сталевою оболонкою

    Apple розпочне продажі iPhone 16 Pro Max та інших моделей 20 вересня, але деякі користувачі…

    19.09.2024

    Інсайдери: iPhone 17 отримає 3-нм чіпи, тоді як 2-нм техпроцес з’явиться лише у деяких версіях iPhone 18

    Лінійка iPhone 17, яка очікується наступного року, буде оснащена процесорами, виготовленими за вдосконаленою 3-нанометровою технологією…

    19.09.2024

    Експерт порівняв камери iPhone 16 Pro Max, Samsung Galaxy S24 Ultra та Google Pixel 9 Pro XL

    iPhone 16 Pro Max, який надійде у продаж завтра, вже пройшов тестування від численних блогерів,…

    19.09.2024

    Instagram зробив всі акаунти підлітків приватними

    Instagram представив новий пакет функцій для захисту підлітків, включаючи оновлені налаштування конфіденційності, посилений батьківський контроль…

    19.09.2024