Названо п’ять порад як вибрати смартфон, який довго залишатиметься актуальним

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Дві головні причини, які змушують нас часто міняти смартфони – це «підторможування», що з’являється з часом, і автономність, що просідає. Найпростіший вихід із ситуації – купити флагман із потужним процесором та ємним акумулятором за 20 – 30 тисяч гривень.

Реклама

Але можна вчинити раціональніше, заощадивши гроші і отримавши при цьому якісний апарат, здатний «відпахати» не менше трьох років. Відштовхнувшись від власного досвіду, хочу дати вам 5 порад, які будуть актуальними протягом усього 2022 року і, можливо, навіть у 2023 році.

Моя думка

Перш ніж розповісти про п’ять характеристик, на які варто звернути увагу при покупці пристрою із запасом міцності, зроблю пару уточнень. По-перше, ви повинні розуміти, що в останні 2 роки ринок ультрабюджетних (до 5 тисяч гривеньу роздробі) смартфонів просів.

Ультрабюджетники 2022 вигідно відрізняються від попередників з 2018-2020 років тільки ємністю акумулятора, але при цьому мають плюс-мінус аналогічне залізо без будь-якого запасу на майбутнє. Тож дуже дешеві смартфони пропоную навіть не розглядати.

По-друге, ціна не повинна бути для вас ключовим показником, тому що можна купити апарат з великою знижкою, а можна взяти його по повному прайсу, який у роздробі м’яко кажучи неадекватний. Нарешті, викладені далі поради є актуальними тільки для Android-смартфонів. Пристрої Apple вимагають зовсім інших параметрів, а тому приміряти на них властивості не варто.

№1. Процесор

До вибору чіпсету потрібно ставитися дуже уважно, оскільки від нього залежить як продуктивність, а й автономність устройства. Навіть якщо ви не використовуєте смартфон для ігор, модель на слабкому чіпсеті почне глючити майже після першого запуску.

Швидше за все, ви вибиратимете між чіпсетами Qualcomm і MediaTek. В цілому, вони відрізняються тільки якістю оптимізації в іграх (у Qualcomm вона краща), а тому важливо копнути трохи глибше, звернувши увагу на наступні характеристики:

  • техпроцес (вимірюється в нанометрах, впливає на нагрівання корпусу та автономність; чим менше, тим краще);
  • ядра (важлива не тільки їх тактова частота, а й архітектура; не розглядайте чіпсети з класом продуктивних ядер нижче Cortex-A76);
  • показники у бенчмарках (для запасу на майбутнє потрібно брати смартфон, що набирає в AnTuTu 9 не менше 300 тисяч балів).

Серед процесорів Qualcomm можу виділити Snapdragon 678, 690, 695, 720G, 732G, 778G і всю 800 лінійку (чим вище, тим краще). Серед чіпсетів MediaTek рекомендую звернути увагу на серію Dimensity. Helio G80 і вище теж можуть запропонувати запас продуктивності, але вони працюють за старим техпроцесом (12 нм).

№2. Обсяг та тип ОЗП

Головне – не беріть у 2022 році смартфони з оперативною пам’яттю стандарту LPDDR3. Вона повільна і ледве справляється з повсякденними завданнями. Зупиніться на LPDDR4x із частотою щонайменше 2133 МГц, а ще краще – на LPDDR5. Щоправда, останній стандарт зазвичай зустрічається у дорожчих моделях.

Гнатися за кількістю не варто. Воно впливає виключно на те, скільки додатків залишатиметься у кеші. При виборі недорогого смартфона можна задовольнятися навіть 4GB. Але все-таки краще брати моделі з 6GB RAM на борту, а якщо ви любите перемикатися між п’ятьма-шістьма запущеними програмами, то беріть 8 GB. У той же час не ведіться на маркетингові хитрощі на кшталт «Розширення ОЗП». Це пилюка в очі, а не корисна фішка.

№3. Накопичувач

Об’єм вбудованої пам’яті – справа смаку. Ви і без “експертів” можете оцінити, скільки вам потрібно для зберігання файлів та програм. А ось тип накопичувача – штука значно важливіша, оскільки вона впливає на загальну швидкість роботи смартфона.

У 2022 році я рекомендую брати пристрої з накопичувачами UFS 2.2, UFS 3.0 та UFS 3.1. Якщо бюджет дуже стислий, то можна обмежитися і UFS 2.1, але тільки не eMMC 5.1. Також врахуйте, що однакові накопичувачі з умовним об’ємом 256 GB працюють трішки швидше за аналогічні на 128GB.

№4. Частота оновлення екрану

Хтось вигукне, що не бачить різниці між 60 Гц та 120 Гц. Але, як на мене, – це самообман. Екран із підвищеною герцовкою робить інтерфейс більш плавним. І, навіть якщо залізо не має запасу продуктивності, у майбутньому 90 Гц і 120 Гц приховують мікролаги.

№5. Акумулятор та швидкість заряджання

Відразу важливі цифри: смартфони з акумулятором менш ніж на 4250 мАг через рік-два перестануть доживати до кінця дня, і навіть енергоефективний чіпсет із темною темою не виправлять ситуацію. Оптимальний варіант – 5000 мАг, чим можуть похвалитися навіть бюджетні моделі.

А якщо вже ємність все одно з часом просяде, то вибирайте пристрої за допомогою швидкої зарядки хоча б на 25-30 Вт. І запам’ятайте, що шкодить смартфону не швидкість відновлення енергії, а те, за яких умов він заряджається.

Якщо смартфон сяде в невідповідний момент, то з потужним адаптером живлення ви зможете відновити енергію на 50% за 20-30 хвилин, що в майбутньому точно не буде зайвим.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ