Статті

Фанат iPhone розповів, чим Android кращий за iOS

Share

Всі говорять, що iPhone кращий, ніж Android. А чим? Чим Android, відповідають з іронією фанати смартфонів Apple, сподіваючись виглядати дотепними. Ні, звичайно, iOS дійсно хороша тим, що спочатку створюється під конкретне залізо, і через це споживає менше ресурсів, і я як фанат Apple це визнаю. Але у апаратів на Android, по-перше, вже давно не бракує якісного заліза, а, по-друге, з практичної точки зору операційна система Google все-таки має як мінімум одну перевагу перед iOS. Розберемося, що це перевага така і чому вона має велике значення для користувача.

Можливо, ви знаєте, що за останні кілька років Google провела велику роботу з поділу Android на незалежні компоненти. На перший погляд, для нас, як для користувачів, ці технічні подробиці не становлять жодного інтересу. Зрештою, яка нам різниця, що високорівневе програмне забезпечення більше не пов’язане з низькорівневим і навпаки? Очевидно, що жодної. Але думати так — велика помилка.

Оновлення програм на iOS

Поділ Android на незалежні компоненти – це дуже грамотний хід, який дозволив Google зробити свою ОС зручнішою, сучаснішою та безпечнішою. У чому виражається, запитаєте? Насправді одразу у кількох сценаріях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

По-перше, в Android додатки, системні служби та інструменти відокремлені від самої ОС. Це дозволяє Google випускати для них оновлення та виправлення, не оновлюючи всю платформу повністю. Apple так не може. Щоб виправити будь-який, навіть найменший баг у штатному додатку, вона буде змушена пиляти цілий системний апдейт, враховуючи багато факторів, щоб нічого не зіпсувати та не зламати.

Згадайте критичну вразливість у Safari, про яку писали всі кому не ліньки. Вона дозволяє так-так, досі ініціалізувати будь-якого користувача в інтернеті, відкриваючи зловмисникам доступ до його Google ID. Звучить дико, враховуючи, що Apple виборює конфіденційність користувачів. Але оперативно виправити вона нічого не може, тому спеціально для цієї компанії довелося випускати iOS 15.3 .

Насправді оновлення вийде тільки сьогодні ввечері. Але вже за RC-складання, що вийшло минулого тижня, можна сказати, що Apple була змушена зіпсувати це оновлення. Адже iOS 15.3 — це функціональне оновлення, яке мало містити в собі нові функції. Але через небезпечну вразливість Apple вирішила випустити апдейт після двох бета-версій, не додаючи в нього фактичних нововведень, крім баг-фікса. Вона просто не встигла.

Саме завдяки такому підходу Google може підтримувати смартфони на Android в актуальному стані без різноманітних системних оновлень з нововведеннями. Вона просто регулярно оновлює програми, коли це потрібно, забезпечує їх додатковими функціями, і їх отримують всі користувачі незалежно від того, на основі якої версії ОС працює їх пристрій. Це дуже зручно, практично та клієнтоорієнтовано.

Оновлення сервісів Google Play

По-друге, оновлення безпеки – я маю на увазі по-справжньому важливі оновлення безпеки під назвою оновлення сервісів Google Play — компанія Google транслює на пристрої своїх користувачів автоматично, не питаючи ні самих, ні виробників їхніх смартфонів. Пошуковий гігант просто робить екстрений патч, що закриває якусь системну вразливість і випускає його.

Не має значення, хочуть користувачі чи ні. Якщо Google вирішила, то так буде. Apple, на жаль, те саме зробити не може. Вона змушена випускати системні оновлення через єдиний механізм оновлення, який iOS є універсальним для всього. І не має значення, яку мету переслідує апдейт. Будь там нова функція для програми Пошта, виправлення критичної вразливості або баг-фікс, що виправляє кольору, вони будуть встановлені однаковим чином.

До чого це веде, ми всі бачимо. Щоб підштовхнути користувачів до оновлення, Apple навіть була змушена відмовитись від патчів безпеки , які представила спеціально для тих, хто бажає залишитися на старій версії iOS. У Купертіно просто не очікували, що бажаючих не оновлюватись виявиться так багато. А залишати все як є було б просто небезпечно, адже тоді iOS виявилася б більшим решетом, ніж Android.

Не потрібно бути генієм, щоб зрозуміти, що підхід Google стосовно оновлення Android практичніший і банально сучасніший. Їй не потрібно проходити квест, ворушачи всю операційну систему, щоб виправити один єдиний рядок програмного коду. Це можна порівняти з генеральним прибиранням всього приміщення, яке, можливо, і не потрібно, тільки для того, щоб протерти екран ноутбука. Ну, дурість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024