Статті

Відмо, чи потрібно вимикати комп’ютер або ноутбук на ніч

Share
Час читання: 2 хв.

Майже всі досвідчені користувачі не вимикають комп’ютер взагалі. Він працює днями, місяцями та навіть роками.

Часто проходжу повз вікна одного банку ввечері — у них усі комп’ютери включені і заставка ще від Windows 7. Тобто, можливо, комп’ютер працює ще з тих років.

Але як правильно? Давайте розумітися.

Чому багато хто не вимикає комп’ютер?

1. Багаторічний досвід показав, що якщо комп’ютер постійно включений, то ризик збоїв буде менше, ніж його постійно вмикати і вимикати.

По факту, деталі всередині ПК тримаються «в тонусі», а часте включення комп’ютера загрожує різними стрибками напруги і зменшує зношування деталей через зміну температур.

Але з іншого боку, кожна деталь має термін напрацювання в годинах, однак у сучасних комп’ютерів цей термін такий великий, що ПК набагато швидше застаріє морально, ніж деградує фізично.

2. Часті включення комп’ютера шкодять SSD накопичувачу, якщо активована опція швидкого запуску в Windows.

Адже SSD має обмежений ресурс роботи за кількістю циклів запису, а при виключенні операційна система завантажує весь поточний сеанс на диск, щоб потім завантажитися швидше.

3. Комп’ютер працює як сервер (постійно підключений до мережі і дані на його дисках використовуються кимось) або потрібен епізодично по кілька разів на день.

4. Як це парадоксально не звучало, але старому комп’ютеру часте включення шкідливо, а новий таким чином можна «поганяти» поки що він на гарантії.

Але давайте не будемо «як усі», а помислимо логічно. У яких випадках, все ж таки варто вимикати комп’ютер:

1. Шум вентиляторів заважає відпочивати. Ось у мене так і я вимикаю ПК лише з цієї причини.

2. У вас нестабільне електроживлення у будинку. Блимає світло, часто перегорають лампочки. За ідеєю, тут потрібне джерело безперебійного живлення, яке згладжує імпульси, але не всі вони є.

3. Ви хочете зменшити знос жорсткого диска (HDD) та системи охолодження (кулерів). Чим довше вони крутяться, тим сила тертя губить їх.

4. Ноутбук варто вимкнути, це збереже ресурс батареї. Саме вимкнути, а не переводити в режим сну, в якому все одно йде витрата батареї. Можна розвести холівар: мовляв, якщо ноутбук підключений до джерела живлення, то акумулятор працює «в запасі». Однак, це залежить від контролера, як він поведеться.

5. Ви хочете зекономити трохи на електриці. Але заощадите ви тільки якщо у вас ЕЛТ монітор та потужний комп’ютер.

6. Ви не користуєтеся комп’ютером щодня.

Висновок: вимикати на ніч не потрібно, якщо не співпали останні 6 пунктів, проте якщо ви користуєтеся комп’ютером рідко, то вимкнути його все-таки варто.

До речі – а перезавантаження, хоча б раз на день (якщо ви не відключаєте ПК) дуже навіть корисно, а от сплячий режим може призвести до того, що одного дня ви не розбудите систему, а якщо у вас були незбережені дані, то ви можете їх втратити.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    GPT-4 витрачає до трьох пляшок води на кожні 100 слів

    Дослідження, проведене Каліфорнійським університетом у Ріверсайді та опубліковане у The Washington Post, виявило високі витрати…

    19.09.2024

    Показано L-подібну батарею iPhone 16 Pro Max зі сталевою оболонкою

    Apple розпочне продажі iPhone 16 Pro Max та інших моделей 20 вересня, але деякі користувачі…

    19.09.2024

    Інсайдери: iPhone 17 отримає 3-нм чіпи, тоді як 2-нм техпроцес з’явиться лише у деяких версіях iPhone 18

    Лінійка iPhone 17, яка очікується наступного року, буде оснащена процесорами, виготовленими за вдосконаленою 3-нанометровою технологією…

    19.09.2024

    Експерт порівняв камери iPhone 16 Pro Max, Samsung Galaxy S24 Ultra та Google Pixel 9 Pro XL

    iPhone 16 Pro Max, який надійде у продаж завтра, вже пройшов тестування від численних блогерів,…

    19.09.2024

    Instagram зробив всі акаунти підлітків приватними

    Instagram представив новий пакет функцій для захисту підлітків, включаючи оновлені налаштування конфіденційності, посилений батьківський контроль…

    19.09.2024

    WhatsApp додасть ще одну популярну функцію з Telegram

    Розробники WhatsApp продовжують вдосконалювати функціонал свого популярного месенджера. Згідно з порталом WABetaInfo, наступне оновлення принесе…

    19.09.2024