Названо п’ять помилок користувача, які призводять до злому смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Віруси в смартфоні – найнебезпечніші, тому що можуть отримувати доступ до дзвінків та SMS повідомлень, а це може призвести до того, що у вас підключений мобільний банк.

Та й шантаж рідних та близьких ніхто не скасовував. Але не заразитися вірусом на сучасному Android набагато простіше, ніж заразитися якщо не робити 5 найпоширеніших помилок.

1. Завантаження додатків поза офіційними магазинами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Справа в тому, що система дозволяє встановлювати додатки відкись інше: достатньо завантажити apk файл, запустити його, а потім дати потрібні дозволи додатку.

Таким чином поширюються зламані програми, а також програми з нібито покращеним функціоналом.

Використовуйте лише офіційні магазини! Основний – Play Market для всіх Android пристроїв. Для Xiaomi також є Xiaomi Market, для Huawei – AppGallery. для Samsung – Galaxy Store.

У магазинах програми хоч якось перевіряють модератори, а також триває перевірка системою під час встановлення. Завантаживши apk файл з торрента або за посиланням, є ризик заразити систему.

До речі! В офіційному магазині теж можуть бути віруси: ретельно читайте відгуки та завантажуйте програми тільки якщо у них є велика кількість завантажень:

2. Рутування пристрою

Тобто, отримання суперкористувача на Android. Багато хто так робить, щоб максимально кастомізувати (налаштувати) смартфон під себе та скористатися вимкненими за замовчуванням функціями. Варто розуміти, що за такого процесу захисні модулі будуть, швидше за все, відключені і смартфон буде вразливий до будь-яких вірусів.

3. Підключення до невідомих мереж

Наприклад, ви побачили відкриту Wi-Fi точку. Якщо ви просто до неї підключитеся, то нічого не буде.

А якщо ця точка переадресує вас на завантаження будь-якої програми для роботи мережі, то саме в ньому може бути вірус. А ви машинально прослідуєте інструкції і будете вже на гачку у хакера.

4. Видача непотрібних дозволів для додатків

Наприклад, ви завантажили програму для перегляду PDF файлів. А він просить у вас дозвіл на дзвінки, надсилання читання SMS та доступ до мікрофону. Подумайте, навіщо це звичайній «читалці»? Прикидайте в думці — чи потрібно давати спеціальні дозволи програмам. Особливо на доступ до SMS повідомлень та дзвінків — мінімізуйте доступ і перевірте зараз ваші дозволи в налаштуваннях:

5. Перехід за сумнівними посиланнями

Особливо якщо вони прийшли до вас самостійно, наприклад від зламаного співрозмовника в месенджері. В принципі, сам собою перехід за посиланнями небезпечний, проте є два нюанси:

— Якщо ви використовуєте стару версію браузера (або якусь мудру), то можливо спрацює якась XSS-ін’єкція у веб-сторінці. Але якщо ви своєчасно оновлюєте браузер, то нічого страшного бути не повинно, якщо хакери не знайдуть вразливість в системі і браузері.

— Буває, що хакери так роблять. Ви переходите за посиланням, спливає повідомлення, мовляв, щоб сайт працював, потрібно завантажити і запустити файл .apk. Людина це робить машинально та заражає пристрій вірусами.

І ще:

На момент написання цієї публікації все що нижче 9 версії Android – потенційно вразливе. Чим сучасніша версія операційної системи, тим менший ризик того, що смартфон може бути зламаний.

Також варто бути акуратним, якщо підключаєте смартфон до комп’ютера, на якому можуть бути віруси. Теоретично комп’ютер може заразити смартфон, проте файл, що виконується на смартфоні вам необхідно буде все-таки запустити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.