Незабаром WhatsApp для iOS буде кращий, ніж WhatsApp для Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що WhatsApp – це крос-платформний месенджер, він не вміє синхронізувати чати між різними пристроями. Якщо ви хочете почати користуватися ним на іншому смартфоні, потрібно спочатку зберегти резервну копію на одному пристрої, а потім відновити її на другому. В іншому випадку чати не перенесуться, і ви втратите доступ до всього свого листування. Можливо, це не дуже зручно, зате безпечно, тому що ніхто не зможе вкрасти ваше листування, якщо заволодіє одним тільки номером телефону. Але WhatsApp підготувала своїм користувачам великі проблеми, пов’язані із резервним копіюванням.

За великим рахунком, відмінностей WhatsApp для iOS від версії для Android практично немає. Якщо не брати до уваги деяких інтерфейсних розбіжностей, то різницю між ними можна і не помітити. Зрештою, і тут, і там діють ті самі обмеження. І тут, і там існують ті самі переваги. Загалом нічого особливого, але скоро відмінностей стане на одне більше.

Резервне копіювання WhatsApp

Напевно, всі знають, що механізм резервного копіювання WhatsApp Android зав’язаний на роботі Google Drive. Месенджер використовує потужності хмарного сховища, вивантажуючи туди резервні копії, які потім можуть відновити хоч на старому, хоч на новому пристрої. Досить просто підтвердити особу, залогінившись в обліковому записі Google.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але, незважаючи на те, що резервні копії прив’язувалися до облікових записів, вони не витрачали простір у хмарі, що належить користувачам. Це було чесно, тому що у багатьох резервні копії важать досить суттєво: і гігабайт, і дві, і навіть три. Але незабаром цей привілей залишиться в минулому, і копії будуть витрачати місце в Google Drive, як і будь-які інші файли.

Поки що незрозуміло, хто прийняв таке рішення. Однак відомо, що в бета-версії WhatsApp для Android вже містяться згадки про майбутню зміну. В описі майбутніх оновлень говориться, що резервні копії відтепер витрачатимуть простір у хмарному сховищі Google Drive. Тому, щоб зберегти його, потрібно або видалити медіафайли з чатів, або просто не бекапіть їх.

Найімовірніше, ініціатором нового правила стала Google. Взагалі, останнім часом вона почала більше дбати про простір у себе в хмарі. Не далі як минулого року пошуковому гіганту довелося скасувати безліміт у Google Фото, тому що його аудиторія розросла дуже сильно. Мабуть, тепер те саме сталося і з WhatsApp, резервні копії якого почали займати дуже багато простору.

Відмінності WhatsApp для iOS та Android

Втім, пільговий доступ до Google Drive для зберігання резервних копій WhatsApp таки залишиться. Щоправда, в обмеженому вигляді. WhatsApp вдалося вмовити пошукового гіганта надати певний обсяг у себе в хмарі для бекапів своїх користувачів. Тому тепер ви зможете зберігати в Google Drive копії лише обмеженого об’єму, після чого доведеться надати свою хмару або заплатити.

Здавалося б, до чого тут взагалі Apple? Адже WhatsApp для iOS не використовує Google Drive. Його месенджер замінює iCloud. Ось у цьому якраз і річ. Як виявилося, нове обмеження вводиться лише для користувачів Android, а користувачі iOS зможуть зберігати в iCloud бекапи WhatsApp без обмежень. Тобто неважливо скільки копій ви збережете і який обсяг вони матимуть — для них це буде безкоштовно.

Як так сталося, запитаєте? Ну, на мою думку, все просто. Справа у популярності платформ. Аудиторія iOS, на відміну від Android, нараховує набагато менше користувачів. Більш того, я чомусь впевнений, що користувачі iOS трохи раціональніше ставляться до простору у хмарі. Тому витрата сховища у разі відбувається повільніше, тоді як Google доводиться витрачати із метою занадто багато ресурсів.

Навіть якщо сховище в Google Drive та iCloud надається не безкоштовно, а за нього платитиме сам WhatsApp, це мало що змінює. Керівництву месенджера просто немає сенсу нести більше супутніх витрат, якщо можна нести менше. Але, як би там не було, для користувачів iOS ситуація явно виглядає вигіднішою, ніж для користувачів Android.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.