Без категорії

Як прискорити смартфон на Android

Share

На щастя, є багато способів виправити ситуацію. Отже, наша перша порада: перезавантажте смартфон. Так, просто вимкніть його і знову увімкніть.

Як не дивно, це часто допомагає, тому є причина. Більшість користувачів дуже рідко вимикають смартфон. Згодом його пам’ять заповнюється залишковими даними програм, які ви закрили. Телефон поступово починає захлинатися тимчасовими файлами. Уявіть, що у вас купа справ, які ви повинні постійно пам’ятати. Ви просто не зможете ні на чому зосередитись. Перезавантаження звільняє пам’ять телефону, після нього він повинен працювати як новий.

Якщо перезавантаження не спрацює і пристрій продовжуватиме гальмувати, спробуйте інші способи. У цій статті ми розповімо, чому згодом смартфон на Android починає працювати повільніше і як його можна прискорити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому мій Android так гальмує?

Згодом смартфон на Android починає працювати повільніше з кількох причин.

  • У вас закінчується місце у сховищі.
  • Ви використовуєте стару версію Android.
  • У вас встановлено багато програм, і деякі з них працюють у фоновому режимі. Вони споживають ресурси системи та захаращують пам’ять кешованими даними.
  • Ваш смартфон досить старий, і у вас встановлені нові програми, які підходять для більш сучасних та продуктивних пристроїв.
  • Ви встановили останнє оновлення на старий смартфон (іноді виробники випускають оновлення ОС, які не оптимізовані для попередніх моделей).

Так, колись ваш телефон був новинкою, але в якийсь момент вам стає некомфортно користуватися ним. Навряд чи ви зараз захочете користуватися комп’ютером з DOS та монохромним монітором, адже у 80-ті роки це були інноваційні технології. Якщо ви все ж таки не хочете міняти смартфон, рекомендації в цій статті допоможуть вам. Можливо, вам вдасться прискорити ваш пристрій і комфортно користуватися ним ще пару років. Отже, розповідаємо як прискорити смартфон на Android.

Очистіть головний екран

Відкрийте головний екран смартфона. Якщо там одразу можна подивитися новини, погоду, стрічку соцмереж, електронну пошту та події у календарі, то варто щось видалити. Коли при пробудженні або переході на головний екран пристрою щоразу доводиться завантажувати багато віджетів, воно може працювати повільніше. Забравши кілька віджетів, ви звільните ресурси смартфона для інших завдань.

Щоб видалити віджет:

  • торкніться віджета та утримуйте палець на ньому;
  • перетягніть віджет на частину екрана, де з’явився на значок X;
  • відпустіть віджет.

Якщо ви намагаєтеся прискорити планшет на Android, краще почати саме з цього. Більшість користувачів зазвичай не захаращують головний екран смартфона, але на планшетах використовують віджети по максимуму – адже вони з’їдають досить багато пам’яті.

Видаліть зайві програми

Іноді ми встановлюємо на смартфон нові програми, якими потім зовсім не користуємося, і з часом їх стає більше. Вони займають місце і, можливо, використовують якісь фонові процеси, навіть якщо ви їх не запускаєте. Видаліть непотрібні програми та смартфон запрацює швидше.

Відкрийте налаштування (значок шестерні) та перейдіть до розділу програм. Ви побачите список усіх програм, встановлених на смартфоні (якщо вони відображаються на вкладках, перейдіть на вкладку «Всі»). Щоб видалити програму:

  • торкніться програми
  • Коли з’явиться сторінка програми, натисніть кнопку «Видалити».

От і все!

На деяких пристроях встановлено кілька програм від виробника. Часто вони не дуже корисні, але при цьому завантажують пам’ять і займають місце у сховищі. Деякі виробники не дозволяють видаляти свої програми з пристрою, але їх можна вимкнути. Файли програми залишаються на пристрої, але вона перестає працювати і не завантажуватиме пам’ять.

Якщо ви використовуєте ресурсні програми (наприклад, Facebook або YouTube), можливо, варто перейти на їх полегшені версії. Такі версії є у ​​багатьох програм: вони створені спеціально для малопродуктивних пристроїв, які використовують підключення з низькою швидкістю, на зразок 2G. Полегшені версії деяких програм доступні тільки в країнах, що розвиваються, але багато хто можна завантажити без обмежень.

Facebook споживає багато ресурсів? Спробуйте використати Facebook Lite та Messenger Lite. Twitter, Uber і YouTube також мають полегшені версії, хоча вони можуть бути доступні не у всіх регіонах. Також радимо користуватися версіями програм, які оптимізовані для Android Go, полегшеної версії ОС Android.

До речі, якщо вже мова зайшла про полегшені версії: заразом можна прискорити і Chrome. У цьому браузері немає окремої програми, але є спрощений режим, який можна увімкнути у налаштуваннях. У цьому режимі сервери Google стискають сторінки, які ви відкриваєте, і вони завантажуються швидше (так, кількість даних може знизитися на 60%). Якість зображень при цьому може трохи постраждати, але якщо вам це некритично, прискорення завантаження вам точно не завадить.

  • Відкрийте Chrome.
  • Торкніться трьох точок у верхньому правому куті, щоб відкрити меню.
  • Перейдіть до налаштувань.
  • Перейдіть вниз і знайдіть «Спрощений режим».
  • Виберіть «Спрощений режим».
  • Переведіть повзунок у положення «ВКЛ».

Очистіть сховище даних

Наступний крок для прискорення роботи смартфона Android – чищення сховища даних. Якщо на вашому телефоні багато файлів, операційна система може гальмувати. Звільнивши місце, прискоріть пристрій.

Це допоможе Google Files. Встановіть цю програму на смартфон: вона знайде непотрібні файли, які ховаються в затишних куточках, і позбавиться дублів. Google Files можна налаштувати для себе, і ним буде ще зручніше. Якщо у вас всього 16 ГБ, ця програма вам знадобиться. Насамперед шукайте непотрібні та великі файли – їх можна спокійно видалити.

Також радимо перемістити фотографії та інші особисті файли з внутрішньої пам’яті до хмар – так ви зможете очистити галерею. Можна настроїти автоматичне копіювання зображень на Google Drive.

Очистіть кеш. Це місце для тимчасових файлів, де програми зберігають дані, що часто використовуються. Кеш допомагає програмам працювати швидше. Але часто вони не видаляють із кешу старі дані, а лише додають нові. Дані зберігаються у вигляді невеликих файлів, але згодом вони накопичуються та займають чимало місця. Щоб очистити кеш:

  • відкрийте налаштування та перейдіть до розділу «Програми»;
  • перегляньте, які програми зберігають найбільше кешованих даних;
  • виберіть потрібну програму натисніть кнопку «Очистити кеш».

Заодно можна вимкнути автоматичну синхронізацію для програм, якими ви рідко користуєтеся, – це також допоможе трохи прискорити смартфон.

Параметри розробника

Перейдемо до складніших кроків. Тепер потрібно буде зайти до параметрів розробника. Для цього потрібно активувати відповідний режим на пристрої:

  • відкрийте налаштування;
  • перейдіть до розділу “Система” і далі в “Довідки про телефон”;
  • знайдіть пункт “Номер складання” (у деяких версіях Android він може бути на вкладці “Про телефон”);
  • торкніться його сім разів.

З’явиться повідомлення про активацію режиму розробника. Після цього в параметрах з’являться додаткові опції. Перейдіть до розділу “Параметри розробника” (він може називатися “Для розробника”) – там є три параметри, які допоможуть прискорити ваш смартфон.

Ліміт фонових процесів

Виберіть цей параметр і встановіть значення “Без фонових процесів” – смартфон працюватиме набагато швидше. При цій настройці програми не завантажуються у фоновому режимі, якщо тільки ви активно не використовуєте їх, – ресурси пристрою не витрачатимуться марно.

Анімація вікон

При вимкненій анімації вікон програми запускаються швидше і використовується менше пам’яті. Вимкніть анімацію вікон у цьому розділі.

GPU-прискорення

При ввімкненні цього налаштування замість програмного рендерингу використовуватиметься відеопроцесор пристрою. Це дозволить значно прискорити рендеринг елементів інтерфейсу та використовуватиме для цього менше пам’яті.

Майте на увазі, що ця опція може скоротити час роботи від батареї приблизно на 10% (апаратне прискорення споживає більше енергії, ніж програмне).

Чи варто оновлювати Android, щоб підвищити швидкість роботи?

Багато користувачів, які бажають прискорити свої пристрої, вважають, що оновлення Android до останньої версії точно в цьому допоможе. Проте це завжди так.

У деяких випадках оновлення прошивки (зараз найсвіжіша версія ОС – Android 10 ) дійсно може значно прискорити пристрій завдяки тому, що в новій системі буде проходити безліч оптимізацій.

Але якщо ваш смартфон старий і на ньому мало пам’яті, то після оновлення може працювати навіть повільніше. Йому просто не вистачатиме пам’яті або обсягу сховища для ефективної роботи нової версії ОС.

Ви можете відкотити оновлення і повернутися назад до старої версії, але зробити це часто не так просто. Якщо ваш телефон вже більше трьох років і він працює на старій ОС, наприклад на Android 4, то краще нічого не чіпати і залишити як є.

Стережіться вірусів

Часто планшети та смартфони Android працюють повільно через шкідливі програми. Можливо, ви встановили якусь програму зі зловредом усередині (саме тому потрібно завантажувати програми тільки з офіційного магазину) або перейшли за шкідливим посиланням в електронному листі. Також на активність шкідливих програм можуть вказувати часті збої в роботі, незрозумілі стрибки використання даних, швидкий розряд батареї або перегрівання пристрою.

Якщо ви провели рекомендовані нами дії, швидше за все, ви вже позбулися більшої частини шкідливих програм. Але важливо захистити ваш пристрій від майбутніх зараження. У цьому вам допоможе Антивірус на Андроїд . Ви можете завантажити його з Google Play. Ця програма надійно захистить смартфон і планшет від будь-яких заражень та атак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Android
  • Останні записи

    Як швидко зарядити смартфон – поради

    Довга заряджання батареї мобільного пристрою дратує багатьох людей. Проблема в тому, що користуватися гаджетом, що…

    20.05.2024

    5 найкращих смартфонів Xiaomi на весну 2024 року

    Ресурс TechRadar назвав п'ятірку найкращих смартфонів від китайського техногіганта Xiaomi. Xiaomi 14 названий найкращим з…

    20.05.2024

    Вийшло оновлення iOS 17.5.1 та iPadOS 17.5.1 – що нового

    Компанія Apple випустила невеликий апдейт операційних систем iOS та iPadOS. У версії 17.5.1 немає нічого…

    20.05.2024

    Представлено дуже незвичайний асистент-гаджет для смартфона

    Примітно, що Lamptok спочатку призначений для людей з порушеннями слуху: гаджет легко кріпиться до будь-якої…

    20.05.2024

    Створено унікальну флешку яка прослужить понад 200 років

    Коли ви купуєте флешку, ви звертаєте увагу на три параметри: обсяг, продуктивність і стійкість до…

    20.05.2024

    Експерти назвали плюси та мінуси нових iPad Pro M4 2024

    Як і раніше, новий iPad Pro є у двох варіантах: з діагоналлю 11 та 13…

    20.05.2024