Статті

Чи безпечно залишати телефон на зарядці на ніч?

Share

В наші часи, коли смартфон став практично обов’язковим доповненням до людини, це важливе питання. Ми всі так робили – ставили телефон на зарядку, перед тим, як лягти спати, щоб він за ніч зарядився до 100%. А потім ви, можливо, почули від когось, що це небезпечно для батареї, а Note 7 вибухали саме через батареї, і ви звернулися до Яндексу за підтвердженням.

Перед тим, як ми заглибимося в технічні подробиці, хочемо дати коротку відповідь. Так, телефон на зарядці залишати можна. Втім, так було не завжди.

Літій і нікель

Напевно ви знаєте, що більшість сучасних пристроїв працює на літій-іонних батареях. А колись батареї робили з нікелю – як сучасні батарейки Duracell і Energizer. У нікелевих батарей була загальна проблема – «пам’ять» заряду. Якщо ви не повністю розряджали і заряджали батарею, вони могли «забути» свій повний обсяг і запам’ятати рівень, до якого вони були минулого разу заряджені, як свій максимум. Багато з нас ніколи нікелевих акумуляторів в смартфонах не бачили, тому що перехід до літієвим стався на початку 2000-их.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Літієві батареї не страждають від пам’яті заряду і володіють іншими позитивними рисами, які визначили «мобільну революцію»: вони досить-таки компактні, при цьому утримують багато заряду. Це дозволяє смартфонам ставати все більш тонкими і легкими. До того ж у літієвих батарей довше термін життя і швидше зарядка. Та біда – чутливість до перегріву.

Тепло: вбивця батарей

Нагрівання – ось найбільша загроза для батареї вашого смартфона. Холод вони теж не люблять (автор цих рядків вбила акумулятор свого телефону, ганяючись за покемонами по морозу), але тепло – питання куди більш актуальний, якщо ми обговорюємо нічну зарядку телефону.

Температура зарядки для літієвих батарей, тобто температура, при якій вона в принципі може отримувати заряд – від 0 до 45 градусів Цельсія. Температура, при якій батарея віддає заряд, досягає -20 C. При цьому зарядити телефон при температурі нижче 0 неможливо, а технологія швидкої зарядки працює тільки при температурах вище +5.

Батарея розряджається при температурах куди нижче нуля, тому марно зберігати запасну в холодильнику – вона і там сяде. До того ж батарея нагрівається, коли заряджається; і чим вона тепліше, тим швидше. Але так як в батарею можна заштовхати більше електрики, ніж передбачалося виробником, то при досягненні повного заряду батарея починає просто грітися – і нічні зарядки були б проблемою, якби у телефону не було можливості перенаправити надлишок електрики.

Розумні телефони використовують електрику розумно

Ми можемо не турбуватися, залишаючи телефон включеним в розетку. Адже, хоча батареї за останні 20 років не дуже змінилися, смартфони змінилися дуже сильно, і ми можемо залишити турботу про «здоров’я» батарей на плечах виробників – точніше, програмістів. Сучасні смартфони, зарядивши батарею на 100%, просто переключаються на кабель як основне джерело електрики. Це дозволяє смартфону працювати вночі, поки ви спите, не використовуючи батарею – а значить, і не розряджаючи, і не нагріваючи її. Так що все цілком безпечно. Головне, не кладіть смартфон під подушку. Поки батарея заряджається, вона гріється, а значить, їй треба остигати.

При цьому постійні нічні зарядки, як і постійне використання швидкої зарядки, може в тривалому періоді дещо зменшити термін «життя» батареї. Щоб його максимально продовжити, краще підтримувати заряд телефону в проміжку від 40 до 80% (це не зовсім зручно, але якщо ви носите з собою «банку» – діставайте її на 40%, а не на 5 і повідомленні «телефон розряджений») і не зловживайте швидкісний зарядкою.

Якщо ж вам здається, що обсяг батареї падає – ймовірно, у вашого смартфона збився внутрішній датчик електроенергії. Щоб його відкалібрувати, потрібно повністю розрядити смартфон – до виключення – а потім зарядити його до 100% в вимкненому стані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Стали відомі нові функції акумуляторів у iPhone 15

    В iPhone та iPad використовуються літій-іонні акумулятори, які схильні до хімічного старіння. Це поступово знижує…

    12.05.2024

    Microsoft повідомила про повне припинення підтримки Windows 10 21H2 менш ніж за місяць

    Наслідуючи графік життєвого циклу своїх операційних систем Windows компанія Microsoft оголосила про повне закінчення підтримки…

    12.05.2024

    У мережу злили фото складаного Xiaomi Mix Flip

    Знімок засвітився у китайській соцмережі Wiebo. На ньому показано зовнішню сторону складаного смартфона Xiaomi Mix…

    12.05.2024

    В App Store з’явився емулятор PlayStation 1

    Користувачі iPhone тепер можуть зіграти в тайтли першої PlayStation завдяки новому безкоштовному емулятор Gamma, який з'явився в…

    12.05.2024

    Астрофотограф зробив вражаючий знімок сонячного затемнення

    Зйомка повного сонячного затемнення вважається одним із найскладніших завдань в астрофотографії через необхідність детального планування…

    12.05.2024

    Робот-гуманоїд Tiangong вміє бігати зі швидкістю 6 км/год (відео)

    Стартап з Пекіна представив Tiangong – робота-гуманоїда з електричним приводом, здатного розвивати біг до 6…

    12.05.2024