10 помилок при покупці смартфона. Третину з них роблять навіть досвідчені

Як правило, вибирати смартфон доводиться не частіше ніж раз на рік. Через це багатьом людям властиві помилки при виборі нового гаджета

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфон – один із найбажаніших, але при цьому аж ніяк не дешевих подарунків. Як правило, люди обзаводяться мобільними гаджетами на тривалий період, тому дуже важливо підібрати оптимальну модель – в іншому випадку, ви витратите чималі гроші, і будете змушені мучитися з непридатним пристроєм рік, два, а то й більше. Але незважаючи на всю важливість вибору телефону, багато хто робить у цьому помилки.

У цій статті зібрані найпоширеніші помилки людей при виборі та подальшому придбанні нового смартфона. Більшість помилок характерні тільки для недосвідчених покупців, але три зі згаданих пунктів відносяться навіть до техногікам (такі помилки позначені синім — 🔵).

Помилки людей під час поверхневого вивчення ринку

Далеко не всі люди відразу відкривають інтернет-магазин, сортують потрібні параметри і порівнюють характеристики смартфонів пліч-о-пліч – багато людей спочатку просто вивчають пропозиції поточного ринку, переглядають офіційні сайти і просто в голові прикидають, які моделі вони б хотіли. Але навіть на цьому етапі є багато пасток.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Судять про смартфон за ціною

Всім відомо вислів про те, що дорожче — не завжди краще, але воно справедливе не завжди. Наприклад, бюджетна модель за 5 000 гривень ніколи не зрівняється з останнім флагманом від Apple або Samsung. Проте все змінюється, якщо не вдаватися в крайнощі: коли різниця в ціні становить не більше 20%, дешевша модель може бути такою ж, а то й кращою.

💡 Як не помилятися:  позбутися стереотипу.

🔵 Не враховують сумісність з іншими вже наявними пристроями

Сучасні гаджети тісно пов’язані один з одним – вони, образно кажучи, знаходяться в єдиній екосистемі, тому коли одна з ланок замінюється, весь ланцюжок може порушитися. Оскільки смартфон часто є центральним елементом екосистеми, потрібно ще до його заміни ретельно продумати. Наприклад, нова модель може не підтримувати Bluetooth-кодеки улюблених навушників (вони почнуть грати гірше) або ж не бути настільки ж пов’язаною з комп’ютером та звичними сервісами.

Існують і менш очевидні сумісності. Наприклад, якщо ви користуєтеся розумним будинком від Xiaomi (смарт-зволожувачами, смарт-термометрами, смарт-лампочками та іншим), перехід з Android-пристрою на iPhone може виявитися не найкращою ідеєю – цілком можливо, що у старому смартфоні у вас використовується програма. компаньйон Mi Home з акаунтом для міжнародного ринку та його клонована версія для китайського регіону (деякі гаджети розумного будинку можливо прив’язати тільки до китайського акаунту, і просунуті користувачі часто клонують Mi Home з цією метою – на iOS так не вийде). Ще один із прикладів проблем із сумісністю – автоматизація по IFTTT, яка на iPhone може не працювати. Варіантів маса — згадати хоча б трансляцію контенту AirPlay/Chromecast.

💡 Як не помилятися:  заздалегідь проаналізувати, у яких сценаріях використовується смартфон та які сервіси зав’язані на ньому.

Вірять гучним заявам на офіційних сайтах виробників

Компанії наймають досвідчених і дуже вмілих маркетологів, які підуть на багато чого, щоб спонукати вас купити потрібну продукцію, — не обходиться без лукавства. Нерідко можна зустріти заяви, подібні до такого: «Смартфон пропрацює 30 годин без підзарядки». Це цілком можливо, тільки є маленька і незрозуміла примітка зі зірочкою: «Згідно з лабораторним тестом виробника». Абсолютно неясно, за якої яскравості, під час виконання яких завдань та в яких умовах навколишнього середовища проводився експеримент — виробник навряд чи збрехав у своїй заяві, але він цілком міг створити ідеальний сценарій для тестування автономності.

Ще одна схожа помилка — вірити своїм очам, роздивляючись на офіційних сайтах приклади фотографій на камери смартфонів. Такі знімки роблять професіонали, які здатні отримати відмінний кадр на що завгодно — до того ж вони явно вибирають найсприятливіші умови зйомки, чи не вручну вибудовуючи всю композицію сцени. Окремо варто відзначити, що виробники неодноразово траплялися на підроблюванні прикладів знімків, видаючи фотографії на професійний фотоапарат за кадри зі смартфона.

💡 Як не помилятися:  вивчати офіційні сайти з метою дізнатися тільки про наявність функцій, а не їхню якість.

Повністю довіряють консультантам у магазинах та блогерам

Серед консультантів безперечно є порядні люди, які чесно відповідають на запитання без жодного вдавання. Але треба розуміти, що в більшості магазинах зарплата працівників залежить від продажів конкретних пристроїв – при закритті чека на дуже популярні моделі співробітники часто практично не отримують бонусів, але при продажі моделей, що рідко купуються, все зовсім навпаки. Саме тому консультанти можуть бути зацікавленими особами — до них можна дослухатися, але навряд чи варто довіряти.

Аналогічна ситуація з людьми, які радять ті чи інші пристрої у своїх блогах, цілком можливо, що стаття або ролик створені за підтримки «спонсорів».

💡 Як не помилятися:  шукати мінуси рекламованих гаджетів в оглядах, коментарях до оглядів та серед повідомлень на профільних форумах.

🔵 Судять про продукцію за старими заслугами або іншими пристроями бренду

Це одна з найпоширеніших помилок, яку роблять навіть досвідчені користувачі – причина у психології. Якщо ми 7 років тому користувалися класним смартфоном конкретного бренду, а потім 2-3 гаджети інших виробників виявилися посередніми, то підсвідомо стаємо впевненими в тому, що нова модель від того самого першого бренду буде такою ж гарною. Але це необов’язково так. За багато років виробники могли змінити свою політику підтримки клієнтів, змінити підхід до виробництва гаджетів або зовсім призначити нове керівництво, яке все стало робити інакше. До того ж не виключено, що тоді трапилася просто вдала модель.

Ще одна схожа помилка — судити абсолютно всю техніку виробника з якогось одного його пристрою. Якщо у вас 15 років справно пропрацював холодильник або 3 місяці чудово рятував у спеку кондиціонер, то зовсім не означає, що смартфон того ж бренду так само добре служитиме — створенням гаджетів різних категорій займаються окремі підрозділи компанії зі своїми інженерами та керівниками.

💡 Як не помилятися:  робити незначну ставку на колишні заслуги або враховувати їх лише при виборі двох практично ідентичних пристроїв.

Помилки людей при безпосередньому вивченні смартфонів

Коли потенційні покупці визначаються з приблизним переліком смартфонів на основі своїх потреб і можливостей, починається порівняння моделей пліч-о-пліч – найчастіше люди будують в інтернет-магазинах порівняльну таблицю і по рядках вибирають найкращу модель. Це правильне рішення, однак є одне «але»: порівнювати характеристики потрібно вміти, а ця навичка навряд чи є у людей, які бачать написи «Snapdragon» та «5000 мА⋅год» не частіше ніж на два роки (при виборі нового гаджета) .

Оцінюють камери за кількістю мегапікселів

Це найпоширеніша помилка, про яку пишуть у всіх подібних статтях. Маркетологи привчили людей, що камери характеризуються лише мегапікселями, а отже, чим більший дозвіл матриці – тим краще. Це абсолютно не так, оскільки в камерах є інші характеристики: світлосила, розмір сенсора, об’єктив та інше. Можна не відхилятися далеко і подивитися на тренд маркетологів останніх років: вони зменшують розмір пікселів, завдяки чому їх вміщується більше на матриці одних і тих же габаритів (зменшили пікселі стандартного 12-мегапіксельного сенсора вчетверо, і вийшла 48-мегапіксельна матриця, але краще знімати вона не стала).

Проте складність навіть не в цьому. Жоден фахівець не зможе сказати, наскільки добре знімає камера смартфона , просто глянувши на її характеристики – справа в тому, що світом мобільної зйомки правлять технології обчислювальної фотографії. Грубо кажучи, якість знімків у гаджетах найбільше залежить від програмних алгоритмів, які обробляють кожен кадр, а чи не від апаратної частини.

💡 Як не помилятися: самостійно розглядати приклади знімків в оглядах пристроїв, бажано одразу в кількох профільних виданнях.

Оцінюють автономність за розміром батареї

Як і у випадку з камерами, це одна з найчастіших помилок, в якій знову збивають з пантелику саме улюблені маркетологами числа. Все звучить логічно: смартфон з батареєю на 5120 мАч пропрацює без підзарядки довше, ніж модель на 4500 мАч. Але це твердження справедливе лише за інших рівних, а таке буває дуже рідко.

Насправді автономність смартфона залежить від багатьох факторів, головні з яких: процесор, дисплей та оптимізація прошивки. На енергоспоживання чіпсету впливають його продуктивність (тактова частота, що вимірюється в ГГц) і техпроцес (чим менша тонша технологія виробництва, що вимірюється в нанометрах, тим краще). Енерговитрати екрана залежать від частоти оновлення та опитування, яскравості та роздільної здатності.

💡 Як не помилятися:  при приблизній оцінці автономності потрібно враховувати хоча б техпроцес процесора, що вимірюється в нанометрах (нм), – чим він менший, тим чіпсет, один з найненажерливіших компонентів, споживає менше енергії.

Не враховують ємність сховища

Переважна більшість смартфонів продаються у версіях з різними обсягами сховища, і покращені модифікації зазвичай коштують відчутно дорожче. У голові одразу виникають питання: «Навіщо переплачувати за вдвічі більшу пам’ять?». Деяким людям справді може вистачати стандартного накопичувача на 128, або навіть на 64 ГБ. Але це навряд чи відноситься до середньостатистичних користувачів, які регулярно роблять знімки та використовують смартфон не лише для відповіді на дзвінки.

Оскільки мобільний гаджет купується не на кілька місяців, потрібно переконатися, що пам’яті вистачить на кілька років використання. Особливо з урахуванням того, що фотографії та відео на новому смартфоні можуть важити більше (і їх кількість за час використання явно збільшиться), а програми мають схильність ставати важчими через появу нових функцій.

💡 Як не помилятися:  подивитися, скільки місця займають файли користувача на поточному пристрої, і орієнтовно додати хоча б 30% – якщо зараз зайнято 55 ГБ, то накопичувача на 64 ГБ вже не вистачить у довгостроковій перспективі (55 ГБ + 30% = 72 ГБ ).

🔵 Судять про якість дисплея за кількістю Гц та роздільною здатністю

Частота оновлення екрана вимірюється в герцах (Гц) – ще кілька років тому повсюдним незмінним стандартом були 60 Гц (60 оновлень за секунду), але тепер є і 90 Гц, і 120 Гц, і навіть більше. З підвищеною частотою перегортання інтерфейсу, тексту та іншого дійсно здається більш плавним, але це нічого не говорить про якість дисплея. Крім частоти оновлення та роздільної здатності, у нього є й інші характеристики: яскравість, кольору, кути нахилу (на поганих екранах затемняються або навіть інвертуються кольори, якщо дивитися під нахилом).

Більше того, навіть якщо оцінювати матриці виключно за частотою оновлення, то можна натрапити на підводне каміння. По-перше, процесор у відносно недорогих смартфонах не завжди справляється з підвищеною частотою — починаються глюки та надто високе енергоспоживання. По-друге (ще більш неочевидний нюанс), іноді виробники заощаджують, встановлюючи екрани з великою частотою оновлення і процесор достатньої продуктивності, але при цьому використовуючи сенсорний шар з низькою частотою відгуку – він порівняно довго зчитує дотику пальця, через що виникають посмикування і невеликі лаги, а це повністю нівелює високу частоту поновлення.

💡 Як не помилятися:  не сліпо гнатися за частотою оновлення екрана, а розуміти, що на якість дисплея впливають інші фактори, якими могли сміливо пожертвувати заради маркетингу (треба бути особливо обережними з недорогими смартфонами). При нагоді бажано вивчати огляди конкретних моделей.

Не звертають увагу на версію Android та підтримку

Останнє, на що дивляться потенційні покупці (якщо взагалі дивляться) — версія Android, рік випуску та наявність підтримки оновленнями. Це навряд чи добре, адже так можна купити пристрій, що вже не підтримується, який ніколи не отримає нові функції (оновлення прошивки або операційної системи) і свіжі патчі безпеки (що захищають від вірусів і шкідливих даних).

💡 Як не помилятися:  шукайте на офіційних сайтах згадку про заплановане оновлення пристрою. Якщо цього немає, враховуйте хоча б дату випуску — смартфон поточного року має більше шансів на оновлення порівняно з моделлю 2-річної давності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.